Er personvern viktig?

Eniros telefonkatalogen.no har fortsatt ikke svart Stormberg på om de vil avslutte den nye praksisen om å offentliggjøre fødselsdato til millioner av nordmenn.
Enirosaken.jpg

Som jeg skrev i bloggposten «Lytter Eniro til annonsørene», så bør det være slik at det er opp til den enkelte å velge om fødselsdato skal offentliggjøres gjennom en katalogtjeneste eller ikke. Det er et overtramp fra Eniro som katalogselskap, når de uten samtykke offentliggjør fødselsdato.

Reaksjonene som har kommet siste døgn, viser at Eniros nye praksis ikke har mye støtte i befolkningen. I en avstemming VG Nett har foretatt, sier rundt 70% av de ca 14 000 som til nå har stemt, at de ikke ønsker publisering av sin fødselsdato på nettet. Dagbladet har en tilsvarende avstemming hvor over 30 000 foreløpig har stemt, og hvor rundt 90% sier nei til publisering.

Det virker ikke som Eniro lytter til sine brukere, og Stormberg som annonsør har foreløpig heller ikke fått Eniro til å endre praksis. Tvert imot uttaler Eniro i en artikkel i fvn.no at de tviler sterkt på at de vil endre publiseringspraksisen.

Stormberg har gjort klart at vi ikke ønsker å fornye avtale med Eniro om annonsering i noen av selskapets nettkataloger, dersom Eniro ikke viser mer respekt for personvernet.

Personvernet er viktig, og det er spesielt viktig i den digitale virkelighet vi nå lever i, hvor faren for ID tyveri øker dersom personvernet svekkes. Slik jeg ser det, er det et samfunnsansvar for alle virksomheter å bidra til at folks personvern ikke svekkes.

Dersom Eniro ikke snur i saken, vil Stormberg sent i ettermiddag rette en formell henvendelse til HSH, hvor vi anmoder HSH om å gå ut til sine 13 000 medlemsbedrifter med en oppfordring om å avslutte samarbeidet med Eniro  sine katalogtjenester.

Eniro lever av brukere og annonsører. Håpet fra Stormberg sin side er at Eniro vil vise økt respekt for personvernet dersom mange nok annonsører gir klart uttrykk for at de ikke ønsker å finansiere en katalogtjeneste som svekker folks personvern.

Siden denne saken foreløpig ikke er behandlet av HSH, gjør jeg for ordens skyld oppmerksom på at dette er et initiativ jeg tar som daglig leder av Stormberg, og ikke som styremedlem i HSH sitt Hovedstyre.

 

Kommentarer

Kommentarer

48 Comments
 1. Eniro endrett sin praksis men de er vist bare en av aktørene som gjør dette andre

  finnfirma.no
  birthday.no (blir vedlikeholt nå)
  og http://www.aftenbladet.no/skatt/
  sist nevente velger du ligningsår alle og vips
  sitter du med bådde årstall og fødselsdag

  1881 vurderer også men de har lagt ut en avstemming så folk kan si sin mening om de vill eller ikke så er er oppfordringa Stem Nei.

 2. At de gjør dette uten tillatelse synes jeg er så utrolig respektløst! Jeg blåser i informasjonen i seg selv, men det at noen kan bruke det til å forfalske min identitet reagerer jeg på. Har hørt skrekkhistorier om folk som har opplevd dette og er dødsredd for å oppleve det selv. En ting man hvertfall kan gjøre for å forhindre dette er å gå inn på 1881 og stemme på om denne informasjonen skal offentliggjøres. STEM HER: http://www.1881.no/

 3. @ Bård Hammervold

  Unnskyld meg, men forstår du overhodet ikke hva saken e.g.e.n.t.l.i.g handler om?!

  Det virker i alle fall ikke sånn…

  Riktignok er fødselsdata ikke ansett for å være sensitiv personinformasjon (selv om det jo i aller høyeste grad burde vært det (!)), MEN poenget – og det som garantert er hovedårsaken til det voldsomme engasjementet i denne saken er 3-delt:

  1) Fødselsdata er ansett å være personlig informasjon (uansett hvordan du snur og vender på det) – og er derfor ikke det man først ønsker å få presentert om seg selv,

  2) Publisering av personlig informasjon UTEN forhåndsgodkjenning fra den det gjelder, og

  3) Det er en vesensforskjell på opt-in og opt-out

  Å først publisere personlig informasjon, for dernest – og i samme vending, å ‘kreve’ at den det gjelder skal måtte logge seg inn på <a href="http://www.gulesider.no/mypage&quot; target="_blank">Min Side</a> for å få endret dette, blir på mange måter å gå bakvendt inn i fremtiden.

  Brukervennlig og brukeromtenksomt er det jo definitivt ikke.

  Hva ID-tyveri generelt angår – som dere tydeligvis heller fortsatt ikke har fortstått…

  Vage formuleringer som:
  <i>"Å misbruke en annens identitet er for øvrig brudd på norsk lov. Identitetstyveri rammes av bl.a. ulike bestemmelser i straffeloven."</i>
  – ref. til: http://www.gulesider.no/hjelp/bursdag.html

  er jo en jævlig dårlig og svært mager trøst for den som måtte bli utsatt for slikt.

  Hvorfor i det hele tatt bidra til å legge ut puslespill-biter, som de som er ute i slikt ærene kan benytte?!

  Det handler vel i all hovedsak om å være føre-var, gjør det ikke?!

  "… Den informasjonen vi i Eniro valgte å tilgjengeliggjøre i samråd med Datatilsynet…"

  Ref. epost mottatt fra nettopp Datatilsynet:
  http://TwitPWR.com/hAd ;

  "Det presiseres at Datatilsynet IKKE har godkjent Eniros løsning, slik det fremkommer i enkelte oppslag i media."

  En umiddelbar endring av personvernloven ønskes forøvrig velkommen!

 4. andrea:

  Joda, vi skriker ut. Men det handler vel om å ta èn kamp om gangen.

  Aftenbladet er nok ikke klar over at de har dette liggende ute på listene fra 2001. Hva skal vi med så gamle skattelister, forøvrig? Fra 2002 er fødselsdato borte fra skattelistene, og for de som husker så langt tilbake var dette for å ivareta personvernet.

  Prøv med en høflig henvendelse eller to til redaktøren (tom.hetland@aftenbladet.no).

  Til Gule Sider / Eniro vil jeg si at om andre har gjort en feil, så trenger dere ikke forsterke den.

  Prinsippet for offentliggjøring av personopplysninger i Norge er og bør være at det gis et aktivt samtykke fra den enkelte før publisering. Det er også anbefalingene fra Datatilsynet.

  Det er mye dumt vi kan gjøre uten at det nødvendigvis er ulovlig.

 5. Gratulerer Steinar!
  Jeg tror ditt initiativ fikk slutt på dette. Jeg ringte inn og fikk stoppet dette på alle i familien, men det gikk 24 timer før det ble strøket, og vi syntes det var ille nok.
  Fortsett ditt gode arbeid for folk på grasrota.
  Hilsen Kai

 6. Flott du tar det tid til å Svare her Bård 🙂

  Jeg har ikke lagt meg så veldig opp i at fødselsdagen min ligger ute, jeg sliter mer med argumentasjonen som ble brukt.

  Som jeg har skrevet i min blogg, så vet jeg sjeldent når de jeg leter etter har bursdag. Jeg har oftere en formening om hvor gammel de er. Dermed ville årstall eller alder vært mer aktuelt 🙂

 7. Jeg vil gratulere Eniro med dagen!

  Det skulle bare mangle at ikke dette ble fjernet.
  Som mange har påpekt så er det mange måter å skaffe seg en persons fødselsdato, og på min egen facebook profil står min f.eks. Men det er MITT valg. Det er jeg som har gjort denne tilgjengelig.
  At Eniro valgte å legge ut min fødselsdato er ikke noe jeg har godtatt. Da mener jeg det bare skulle mangle at ikke vi som forbrukere gir beskjed.

  "Mange er av den oppfatning av at Eniro på mandag la ut bursdagsdato som en del av en mørk, ond, kapitalistisk plan."
  Skriver Bård. Det tror ikke jeg heller. Men det er desverre de som ville brukt dette kynisk.

  Igjen. Gratulerer med dagen Eniro. Folket har talt, dere har lyttet. Det er prisverdig.

 8. Hvorfor er det ingen som skriker ut om at aftenbladet.no/skatt også publiserer datoene? Denne siden har jeg ofte brukt når jeg har vært i tvil om når mine venner har bursdag.

 9. Ja her stod det mye rart, og jeg er overrasket over det engasjementet svært mange legger for dagen. Tenk om vi kunne brukt bare en brøkdel av denne energien på en skikkelig dugnad!! Det hadde vært noe det.

  Mange er av den oppfatning av at Eniro på mandag la ut bursdagsdato som en del av en mørk, ond, kapitalistisk plan.

  Dem om det. Det er opp til den enkelte å vurdere om vi lykkes, men vårt mål er å utvikle gode tjenester som raskt og enkelt kan brukes til å finne informasjon om blant annet bedrifter og privatpersoner. Liker ikke brukerne tjenestene våre, bruker de dem ikke. Og da lykkes vi ikke. Så enkelt er det.

  Vi utvikler tjenestene forløpende, gjennom en rekke releaser per år. Svært mye av dette er store og små ting som brukerne våre (ca. 1,5 millioner per uke) har gitt oss tips og tilbakemelding på. Dette kan være alt fra bedre måter å vise søkeresultat på til en mer pedagogisk måte å forklare hvorfor du ikke finner en person eller et firma, til helt nye kartløsninger, 3D-kart, gatebilder etc.

  Noen ganger liker de fleste det vi lanserer veldig godt, de aller fleste gangene bryr folk seg ikke i det hele tatt – og noen ganger synes brukerne våre at vi har bommet.

  Som med bursdager, hvor Folkets dom er at dette ønsker de å stå fritt til å velge selv. Fair enough – da følger vi folket.

  Jeg tror allikevel noen av kommentarene til Steinars innlegg ikke bør få stå uimotsagt.

  Når det gjelder debatten rundt personvern, så kan jeg forstå usikkerheten, men selv etter at vi nå har reversert ordningen, vil jeg hevde at hensynet til enkeltmenneskets personvern ikke ble svekket ved at bursdager ble publisert på Telefonkatalogen.

  Hvorfor ikke? Fordi den informasjonen vi i Eniro valgte å tilgjengeliggjøre i samråd med Datatilsynet, den finnes tilgjengelig for de som ønsker å misbruke den uansett. Fødselsdato er ikke ansett som sensitiv personinformasjon og ved å søke andre steder på nettet, eller kontakte Folkeregisteret så er informasjonen tilgjengelig.

  Men vi kan desverre ikke sikre oss mot kriminell virksomhet. De som vil inn, kommer inn – uansett om det dreier seg om ditt private hjem, din Nettbank eller noe så relativt uskyldig som å komme seg inn på min personlige profil på MinSide. Det kreves litt kunnskap, men er mulig – men likefullt er det en kriminell handling som kan straffes med inntil 6 års fengsel.

  Så vi har lært og fått bekreftet, at det er brukerne våre som bestemmer retningen på utviklingen av tjenestene våre. Og det er vel bra?

  Se forresten portalsjefen i Gule Sider, Tore Andre Godager, på http://www.youtube.com/user/GuleSiderInternett, eller kommenter det vi gjør på @gulesider på twitter.com.

  Fortsett og gi oss tips og råd – vi lytter.

  Hilsen Bård H.

 10. Eniro har nettopp fjernet alle fødselsdatoer fra nettet. Det er grunn til å gratulerer Eniro med en klok og riktig avgjørelse!

  Saken viser at forbrukermakten er levende og effektiv. Imponertende at over 40 000 mennesker har stemt i Dagbladet sin nettavstemming.

  Uten presset Eniro har følt fra mange kanter, hadde katalogselskapet ikke endret til policy.

  Takk til alle som har lagt press på Eniro i denne saken:-)

  Slaget er vunnet, men ikke krigen. Det er forsatt mange nettaktører som bidrar til svekkelse av personvernet.

 11. Her var det mye (usaklige) meninger…

  Uten å kommentere usakligheten i alt for stor grad, mener jeg at en hver må få lov til å ytre seg om forhold som ligger utenfor det som er gjeldende arbeidsområde. Hadde vi ikke hatt anledning til det, ville det blitt svært lite diskusjon rundt viktige tema, som for eksempel debatten om publisering av fødselsdatoer på Telefonkatalogen.no.

  Problemet må sees i et større perspektiv. I dagens informasjonssamfunn er ikke publisering av fødselsdatoer isolert sett et problem, men satt i system med all annen tilgjengelig informasjon, finner man raskt mer informasjon enn hva man føler behagelig. Søkemotoren Pipl.com er et svært godt eksempel på sammenstilling:

  http://www.pipl.com/

  Jeg synes det er fint at annonsørene tar initiativ og gir beskjed om praksis som er i utkanten av det jeg vil definere som tvilsom praksis. Annonsører har tradisjonelt sett større påvirkningskraft enn brukere, og et eventuelt gjennomslag i HSH kan være det som trengs for å få Eniro til å snu i denne saken.

 12. Jeg tror noen og enhver overvurderer Eniro og undervurderer nettsamfunnenes evne til å ivareta brukernes integritet.

  Hos Eniro har noen lyse hoder fått en fiks idé, og tråkket i salaten. Leser man deres egen grunngiving for å offentliggjøre fødselsdatoer, er det faktisk bare fødselsår som kan dekke det angivelige behovet, ikke dato i det hele tatt.

  Slikt skjer ikke uten videre, og det har ikke noe med utviklingen på nett å gjøre. De som er profesjonelle til nettet, som Twitter og Facebook, passer seg. De som er glade/gale amatører, som banker og mer og mindre statlige (særlig outsourcede), til nettet, klarer å gjøre dette. Særlig i Norge.

  Det fungerer som følger: Alle har fått et mytisk forhold til "nettet" (ooooooooo), så kommer det en fersking med masse teori og papirer, og ingen erfaring og tradisjon, og kan myyyyyyyyye om "netttttetttttt" (ooooooooo), og alle lar seg imponere. Så foreslår han at alle kan ha dette på nettet i morra, det er bare å trykke på en knapp. Et flertall som lever i mytologiens skyggespill lyser vantro og lett skremt opp med et "virkelig, å du er mektig, altså", mens et mindretall med virkelighetssans i behold kommer med et "nei, hold nå an her". Noen av dem er erfarne direktører, som plutselig mister vinduskontoret og omorganiseres til et sted de ikke har noe de skulle ha sagt, stemplet som reaksjonære og etterstreverske, kall det gjerne konservative, rett og slett fordi de har erfaring OG forstår tradisjon, og vet godt at det de fascinerte ferskingene tror lar seg innprente i alle fra 7 til 107 ved å vri om en bryter kun lar seg utbre ved å vente på at generasjonene skal komme og gå.

  Så er det bare å kjøre ivei, tråkke i salaten, og behandle dem som sier ifra etterpå som de uvitende fjolls de er, som ikke vet hva som er best for dem. De uerfarne bedreviterne har i det minste tradisjon for slik atferd.

  Den som beslutter at maskinene overtar virkeligheten, får det gjerne som han beslutter, men aldri som han vil eller ønsker. Men kanskje som fortjent. Bare så synd at alle andre må lide av det også.

 13. Det nettet som vokser fram nå forutsetter at den enkelte i større grad tar ansvar for å forvalte sine egne personopplysninger. Fram til nå har det ikke vært nødvendig, ettersom både teknologien og myndighetene har sørget for det.

  Dagens nett innebærer lagring av personopplysninger i enorm skala, og det forutsetter dermed at du selv tar ansvar for hvordan du bruker og tilgjengeliggjør dine personopplysninger.

  Det kritikkverdige i denne saken er ikke selve publiseringen av datoene, men at Eniro gjør det uten brukerens eksplisitte tillatelse på forhånd.

  Den type atferd fra selskaper eller myndigheter gjør oss til offer for vår egne personopplysninger snarere enn forvaltere av dem. Og det er feil utvikling

 14. @P Johannessen:

  Jeg skal ikke gå innpå dette med pr og hvorvidt Steinar vil selge klær eller ei. Jeg er klar over at han driver med klær.

  Og det at jeg synes lite om praksisen med å legge ut fødselsdatoer har ingenting med nyttig idioiti å gjøre.

  Du må lære deg forskjellen på en glattbarbering og det å kutte av seg hodet.

  Jeg synes artikkelforfatter belyser viktige poeng her. Du har din fulle rett til å kjefte han huden full.

  Men du bryr deg fortsatt ikke døyten om andres meninger. Meningene dine er skarpe og interessante, men deler ikke ditt syn.

 15. Her var det mye følelser…

  Eniro har ikke gjort noe galt i forhold til personvernet. De har publisert fødselsdatoer, og selv om jeg kan si meg enig i å gjøre det, så har de ikke gjort noe galt i forhold til lovgivningen.

  At denne fødselsdatoen kan krysses med annen informasjon og brukes til ID-tyveri, er bare et eksempel på hvor horribelt det er å bruke fødselsnummer som sikkerhetsmekanisme.

  Selv om Eniro ikke har gjort noe galt i forhold til personvernet, skjønner jeg også godt at folk er irriterte. Det er en stor forskjell på å legge ut fødselsnummer et sted man selv har registrert seg, og det å legge det ut et sted man ikke har gjort det.

  Det hjelper heller ikke på saken at rutinene for å fjernes er så tungrodde.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

 16. Veldig bra reaksjon fra Steinar Olsen i denne saken!
  Det er Eniro som begår et overtramp mot kundene sine, av profitthensyn – og ved å ignorere hva vi mener om saken.

  Da er det flott at noen som har gjennomslagskraft i offentligheten, slik som Steinar har, tar til motmæle.

  Personvern er viktig!

  Stå på, Steinar!

 17. Hei P Johannesen

  Jeg har skrevet to bloggposter om Eniros offentliggjøring av fødselsdatoer.

  I 1. bloggpost skriver jeg
  "Å offentliggjøre fødselsdato til hundretusenvis av mennesker uten å få et forhåndssamtykke, er klart kritikkverdig slik jeg ser det."

  I 2. bloggpost skriver jeg:
  "….så bør det være slik at det er opp til den enkelte å velge om fødselsdato skal offentliggjøres gjennom en katalogtjeneste eller ikke. Det er et overtramp fra Eniro som katalogselskap, når de uten samtykke offentliggjør fødselsdato."

  Poenget er altså ikke at det er krittikkverdig at noen velger å gi offentligheten tilgang til sin egen fødselsdato. Poenget er at et katalogselskap, uten forhåndssamtykke, ikke bør publiserer fødselsdatoen til den enkelte.

  For min egen del har jeg, uavhengig av denne saken og før denne saken kom på dagsorden, reservert meg mot oppføring i Eniro sine kataloger.
  Jeg har i tillegg lagt ut min fødselsdato på Facebook og på min egen blogg. Det er helt i tråd med det jeg har skrevet i bloggpostene, for dermed har jeg selv valgt hvor min fødselsdato skal vises og hvem som skal kunne bruke den i kommersiell sammenheng.

 18. Denne Steinar-duden, daglig leder for Stormberg gjør meg kvalm. Han gulper opp den ene etter den andre politiske korrekte ytringen og selger sjelen sin og alt han har av integritet for å markedsføre Stormberg. Jeg får faktisk en ekkel følelse når jeg ser Stormberg-produkter nå, slik hadde jeg det ikke før.

  P. Johanesser ovenfor er kanskje litt vel irritert, men han har så absolutt et poeng. Steinar oppfører seg som en prostituert.

 19. @Tommy: Det er helt greit at Steinar tar opp temaet. Men det er bare det at han sier en ting og gjør noe annet, og det blir latterlig. Jeg er så usigelig lei av folk som hyler og bærer seg for ingenting.

  Men jeg vet hvorfor Steinar bærer seg ekstra mye, og gjør sitt for å liksom fremstå som en etisk person…
  Hvis du tenker litt lenger enn nesa di, og legger sammen to og to, så er vel Steinar kun ute etter å selge mer klær tenker jeg. Er vel neppe noen annen grunn til at "supergrunderen" har ropt i det siste. Bare se hvor mye omtale Stormberg har fått i det siste pga at han liksom prøver å "redde verden" fra dette virkelige tragiske med at noen kan se når du har bursdag…oooohhh…..skummelt…..

  Men så "liksom-etisk" som Steinar er så vil han nok ikke innrømme at dette stuntet har skaffet ham mye gratis omtale…. Og at nyttige idioter som deg henger seg på og hauser opp en fillesak til det latterligste gjør at stuntet hans fungerer og at Stormberg plutselig er på alles lepper…

  Bare vent så skal du se Steinar setter nok snart i gang med mer tv-reklame etter dette, nettopp for å bli kjent igjen enda mer…

  Gud så lei jeg er dobbelmoralismen. Og bare så det er sagt. Jeg har ikke et eneste plagg fra Stormberg i huset så langt, og jeg kjøper ihvertfall ikke etter dette stuntet. Jeg holder meg langt unna userisøe firmaer… Hvis Steinar brød seg katten om etikk, så finnes det hauger av oppgaver han kan ta i vei med…

 20. @P Johannessen: Måten du skriver på viser med tydelighet at du driter i andres meninger.

  Steinar tar opp et viktig tema som bør belyses her. Vær gjerne uenig så det ryker av deg, men prøv å vis litt mer takhøyde for andres meninger.

  Slike utbrudd du kommer her er bare tåkelegging og av en vesentlig debatt.

 21. jeg har bedt Eniro plukke bort fødselsdagen min,- de har lagt ut kontaktskjema der, så man slipper å registrere seg på Min side. Jeg ble ergerlig da jeg prøvde først og oppdaget at jeg måtte registrere meg for å fjerne noe. Kunne ikke falle meg inn, det heller. Dessuten må man akseptere at de kan bruke opplysningene man gir når man registrerer seg. Som om..frekkere enn flatlusa jo.
  Men først og fremst; jeg ser ikke en eneste forbanna grunn til at bursdagen min skal stå i en telefonliste. Det raker ikke alle når jeg har dagen min,- de nærmeste vet det, og det holder.

 22. Grunnen til å legge ut fødselsdato er 99% for å hjelpe annonsører med salg av blomster og gaver.
  For vanlige brukere er det mere nødvendig å få vite ca. alder.
  Fødselsdatoen kan man få på tjenester som f.eks. birthday.no

 23. Herregud Steinar! Unnskyld meg, men hvor dum er du egentlig???? Nå begynner jeg å bli kraftig lei av alt sammen her og dobbeltmoralen din!!!

  Snakk om å lage storm i et vannglass og samtidig drite deg selv loddrett ut! Dette er fader meg blitt verre enn puritanske amerikanere som ser en halv pupp på tv!

  Her klager du i vei over hva telefonkatalogen har gjort, samtidig som du har laget en helt åpen profil på Facebook hvor jeg fant din fulle fødselsdato! Så hva i huleste hyler du egentlig for!??

  Og bare så du er klar over det…
  Verken fødselsdato eller personnummer er så veldig hemmelig i dette landet.
  I over et år har man kunne finne full fødselsdato på nettet minst 2 andre søketjenester. Men det lager du ikke noe bråk for kanskje?? Eller visste du kanskje ikke at dette fantes….?
  I tillegg kan man når som og hvem som helst ringe et likningskontor eller folkeregister og spørre etter hele personnummeret…og gjett hva du får da…hele sulamitten!! Hvis du ikke husker personnummeret ditt, så kan jeg kjapt få tak i det og legge det ut her…!!

  Det er andre ting som er definitivt mye verre enn dette….!
  Rett som det er får du post som har med skatt å gjøre, og vips her har du også hele sulamitten. Her får du til og med tilgang til pin-kodene til hver enkelt person i Norge. Og med den pinkoden ja da kan du jaggu lage trøbbel for folk hvis du vil. Og da snakker vi seriøst mer trøbbel enn hva man kan gjøre fordi om man klarte å finne bursdag på telefonkatalogen, og fødselsår et ennet sted…

  Ergo er ikke noe av dette som telefonkatalogen har gjort så veldig ille, noe Datatilsynet også har bekreftet ovenfor både Eniro, i media og når jeg ringte dem.

  For meg så virker du som en useriøs sutrekopp som plutselig fikk lyst til å lissom vise "muskler"…
  Ganske artig at du som den supergrunderen du tror du er lissom skal oppfordre til boikott av Eniro! Hadde jeg vært Eniro hadde jeg kicket deg ut som kunde med en gang! Makan til useriøst hylefirma som det du driver skal man lete lenge etter. Dessuten tipper jeg Eniro klarer seg helt greit uten deg og de lissom 13000 kameratfirmaene du liksom prøver å representere… Har du kanskje sjekket at alle er enige med deg? Eller har du ooops…glemt det?? Kanskje ikke du er mye bedre når det kommer til stykket….!?

  God bedring Steinar, gå og ta deg ei bolle!! Hadde du vært opptatt av "etikk" som du skryter av så hadde du vel hatt 100 andre ting du kunne prøvd å gripe fatt i for å gjøre noe for samfunnet…!!

  PS! På tide å lukke facebookprofilen din vel….?

 24. Leste nettopp at noen hadde fjernet fødselsdatoen til en Enirosjef fra Telefonkatalogen.no.

  Han sier at det er et alvorlig lovbrudd og det kan han vel ha rett i.

  Men at noen har lagt ut fødselsdatoen min på
  Telefonkatalogen.no, synes han visstnok er helt greit…

 25. Dette er kynisk, og bør ikke aksepteres. Er nesten litt fristende med massiv pålogging og endre opplysningene til våres oppføringer til "jeg boikotter Eniro på grunn av kynisk utnyttelse av mine opplysninger". Det hadde nok besudlet databasen deres litt 😉

 26. Jo, det heter nok gebursdag, men det er nok ikke så lenge til det er "lov" å skrive bursdag også:-) Språket er stadig i endring.

  Forstår godt din skepsis til å måtte registrere deg for å få bort fødselsdatoen. En registrering er nok kommersielt sett verdifull for Eniro…

 27. Registreringsskjemaet til Eniro foreslår epostadresse som brukernavn.

  Lenger nede er der en rute som må krysses av der man gir tillatelse til at personopplysninger kan gjøres tilgjengelige i søkertjenester.

  Ser man littt stort på det har man kanskje gitt dem tillatelse til å bruke epostadressen også?

  Det ble ikke noe av registreringen min, jeg vil vente en stund å se om de besinner seg og fjerner "bursdagsdatoene".

  – bursdag – er ikke det barnespråk eller er det bare meg som er blitt for gammel?

 28. BAO: har sjekket resultatet på 1881 siden jeg og, og vi må huske på at det kan hende det er få som har sett/stemt i pollen 70% av 10 mennesker er tross alt bare 7 stemmer:P men jeg tror det er viktig å svare på typen sider som 1881, ettersom det til syvende og sist er de som eventuelt faktisk velger å legge ut informasjonen. folk må være observant på det faktum:)

 29. Morsomt det her. To synspunkter.
  Eniro ligger fødselsdato ut, for da vet de at mange kommer til at registrere seg for å slette data igen.
  Flere registrerte brukere – større markedsværdi (ca. kr. 1000 pr registrert kunde).
  Snart sender de e-post til alle jer nye "kunder" med diverse tilbud fra annonsører.

  Datatilsynet ønsker å endre folks og bedrifters bruk av fødselsdata. så va er bedre end å publisere hele greien å indirekte tvinge bedrifter til å bruke andre statslige betalingsløsninger for sikkerhet.

  Skal Eniro tvinges til å endre praksis er der kun en vei. Boykot vare fra bedrifter som bruker Eniro – så kan de lære det!

  BOYKOT VARER FRA BEDRIFTER SOM BRUKER ENIRO!

 30. Har sendt mail til Eniro og bedt de fjerne informasjonen, så får jeg se hva de svarer. Det er ganske interessant at pollene på VG og Dagbladet gir 70-90% Nei til publisering, mens 1881.no gir 72% ja… Antar minst en av de er trikset med.

  Det hadde vært mye greiere å publisere fødselsår som allerede publiseres via skattelistene. Man vet jo en persons alder (sånn ca. iallefall) mye oftere enn man vet fødselsdato.

  Jeg vet også hvorfor de har lagt ut fødselsdato… det er ikke for på hjelpe brukerne som de så sårt prøver å forsvare seg med. Som med alt annet er det penga som styrer. Fødselsdatoen knyttes mot bursdag og bursdag mot telefonsalgtjenester som blomster og andre gaver som kan bestilles gjennom katalogene og leveres på døra!

  Får håpe vi klarer å lage nok bråk til at de fjerner infoen igjen.

  Oppfordrer alle som kan til å ringe, sende mail eller på annen måte kontakte Eniro for å be de fjerne informasjonen. Å registrere meg for å få fjernet noe jeg ikke har bedt om publisert strider mot mine prinsipper.

 31. Stå på! Dette er å ta seg til rette, ikke greit. Enig med Julian, f.eks. alder er mer relevant.

  Det blir for dumt å tvinge dette på folk. Kan jo være så forsiktig man vil på facebook og slikt, Eniro deler jo ut alt man skulle kunne ha bruk for av personlig informasjon. Skikkeligverktøykasse for identitetstyver.

 32. Vel, jeg er ikke så nøye på om fødselsdagen min ligger der, jeg sliter mer med å forstå hva jeg skal med den?
  Altså, om jeg leter etter noen i telefonkatalogen som jeg kjenner så vet jeg ca hvor de bor, og da holder det med adressen.
  Om jeg ikke kjenner den jeg leter etter vet jeg ei heller når vedkommende har bursdag, og datoen er helt ubrukelig. Jeg kunne kanskje hatt en formening om hvor gammel vedkommende er, så fødselsår eller alder ville vært mye mer relevant. Og denne infoen finnes alt i skattelistene.

 33. McD har noen veldig viktig poenger i det som skrives ovenfor.
  For min egen del er det viktig at den enkelte selv skal få bestemme om fødselsdato skal offentliggjøres eller ikke. Dersom et katalogselskap skal publisere fødselsdato, så er det viktig med forhåndssamtykke.

  Ellers er det helt riktig som Wenche skriver, nemlig at denne saken nok ikke først og fremst dreier seg om jussen. Saken dreier seg om at mange føler seg invadert. Mange føler Eniro har begått et overtramp i forhold til personvern.

 34. Nå kan kanskje Eniro spørre seg;

  "Hva er forskjellen på dette vi har gjort og eks. nettsteder som Facebook, Nettby, Blink osv?"

  Der legges vel også fødselsdager ut på profilene som en "morsom tjeneste".
  I allefall var dette praksis tidligere.

  Og skulle ENIRO stille seg selv et slikt spørsmål, må vel svaret bli at på slike nettsamfunn er det brukerene selv som registrerer seg og de må akseptere det som en del av Policyen.

  På Eniro er det ingen som har meldt seg inn. Det er ingen policyforpliktelser som hver enkelt av oss må godkjenne.
  Man er på Eniro bare.
  Muligens kan det i seg selv være suspekt nok, da man ikke har hatt muligheten til å reservere seg så langt jeg kan huske.

  Men jeg har da altså MÅTTE registrere meg hos Eniro, logge inn og selv fjerne den informasjonen jeg ikke ønsker de skal legge ut.
  De har tatt seg til rette.

  Det Truls over her nevner burde jo få det til å ringe en varselsklokke hos noen og enhver.
  Det ER faktisk så enkelt. Dagbladet linker sågar til en tidligere sak, som forteller hvordan dette enkelt kan gjøres.

  Og du verden så mye skader man kan utføre på en annens uvitende vegne.
  Et Googlesøk på personnummer avslører fryktelig mange steder med denne typen login. Eller som en del av et login.
  Har man personnummeret, har man altså en svært viktig del av det som kreves for å logge inn, da dette gjerne er passordet, mens brukernavnet her er ukjent. (Får man anta)

 35. Veldig bra at Stormberg sto opp og var så tydelig på dette!
  Reaksjonene fra publikum handler nok ikke først og fremst om jussen, personvernet og faren for misbruk, men om at folk føler seg invadert og syns at nå får det være måte på. Dette var et veldig enkelt spørsmål å forholde seg til. Kanskje kan dette i sin tur føre til at flere blir oppmerksomme på hvordan personvernet og rettssikkerheten trues på mange andre områder, som er mer uoversiktlige for menigmann.

 36. Takk for mange gode og interessante kommentarer:-)

  Eksemplet ditt, Truls, er et meget godt eksempel på hvor viktig det er at katalogselskaper viser respekt for personvernet, og ikke bidrar til at ID tyveri blir lettere.

  Det du beskriver, Ove, vise hvor viktig det er at katalogselskaper ikke tar seg til rette og legger ut personlig informasjon, for så å overlate til den enkelte å søke dette fjernet (hvis de kan klare det).

  Det burde være slik at den enkelte selv kan velge å aktivt legge ut denne infoen. På den måten blir det den enkelte som selv bestemmer over sine personopplysninger, og katalgoselskapet får et forhåndssamtykke.

  Ellers har jeg sett flere steder at Eniro sier at de vil lytte til kundenes ønsker. Hvis de lytter, så bør denne saken raskt være løst, for et overveldende flertall ønsker ikke fødselsdatoen sin publisert på nettet.

 37. Et flott initiativ fra Steinar J. Olsen. Jeg visste ikke at Eniro hadde tatt seg til rette på denne måten før jeg så det på TV. Jeg har forgjeves forsøkt å fjerne informasjonen om mine barn, men de oppgitte prosedyrene fungerer ikke. Jeg har prøvd å nå fram via kundekontaktskjemaet Eniro skal ha liggende på nettet, men det er ikke tilgjengelig. Jeg har sendt e-post til informasjonssjefen, som påstår han er ydmyk overfor kundenes ønsker. Alt fånyttes. Ikke mye ydmykhet der nei. Her må det sterkere lut til, og boikott med mulig økonomisk tap er et språk de vil forstå.

 38. Bård Hammervold sjef for Eniro har IKKE lagt ut sin egen fødselsdag på TELEFONKATALOGEN
  Sjekk det selv!

 39. Det tok meg under fem minutter å fremskaffe fødsels- og personnummer til Eniros Direktør Forretningsutvikling, Ove Jørgen Carlsen. Og jeg hadde null erfaring eller kunnskap om hvordan å gjøre slikt på forhånd. (Dette ble mailet han og så slettet).

  Synes forøvrig det er ‘morsomt’ at de fleste i Eniro har skjult fødselsdatoen sin på telefonkatalogen.no, samtidig som de argumenterer for at dette er fint og flott.

 40. Man kan velge! Men valget burde kommet før publisering. Jeg logget meg inn å fjernet min fødselsdato på søndag, den ligger der fremdeles. Ikke bare er det slett kundebehandling, men også en tungvint måte å gjøre dette på da ikke alle har tilgang til pc. Og ikke minst, ikke alle har kjennskap til at dette ligger ute.

 41. Ja, men man KAN jo velge! Jeg har i dag vært inne og fjernet min fødselssdato i systemet.

 42. Bra tiltak! Det er nok penger som styrer beslutningene der i gården, så da håper jeg Stormberg og evt. HSH sin mulige boikott kan få ledelsen i Eniro til å ta en runde til i tenkeboksen. Så kan vi andre nynne på "Kvitt-eller-dobbelt-temaet" imens 🙂

Comments are closed.