Gjesteblogger: Kriminell finanskrise

bloggpost-Jan-Halvor.jpgFørst kom nytt lovverk, så kom OL, så kom finanskrisen, så kom den etiske nedturen. 2008 kunne blitt året hvor menneskerettighetene og etisk handel kunne fått sin renessanse i Kina, men det ble i stedet fanget i store, tomme løfter.

Den nye og sterke satsingen på arbeiderens rettigheter taper i kampen mot finanskrisen. Under mitt besøk hos flere leverandører i Kina i mars ble den nye lovgivningen mer sett på som en ekstra kostnad enn et velfungerende styringsinstrument.

Den økende arbeidsledigheten ser ut til å ha gitt styresmaktene i Kina noe i nærheten av panikk. Det er uttrykt at det er ”ulovlig” å gi ansatte sparken og det er gitt stort rom for kreative løsninger for å beholde og sysselsette arbeidere. Les: ”vi ser igjennom fingrene på lovverk, menneskerettigheter og etisk handel så lenge du ikke sparker ansatte”.

Intensjonen om å beholde ansatte er for så vidt god, men ikke til denne prisen. Vi kan, og vil ikke godta en neglisjering av etisk handel hos våre leverandører. Inspeksjoner, strengere Codes of Conduct og tettere oppfølging av våre leverandører er noen av våre svar på utviklingen.

Hilsen

Jan Halvor Bransdal, CR Ansvarlig Stormberg

 Jan-Halvor.jpg

Kommentarer

Kommentarer