God mandag morgen, eller..

I kassakøen på dagligvarebutikken kom jeg tilfeldigvis i snakk med en mann som fortalte en liten historie om hvordan hans mandager plutselig hadde endret seg. 

«Deilig med fredag ettermiddag», sa jeg. «Helga ligger foran oss, og det blir mindre jobbing enn vanlig. Det er alltid noe spesielt med fredag ettermiddag!» fortsatte jeg. Mannen jeg hadde truffet i kassakøen på dagligvarebutikken smilte. Han var tydeligvis enig.

I samtalen som fulgte, fortalte den aldrende mannen at han også som regel alltid hadde gledet seg til fredagene, nettopp fordi det var fredag med alt det innebærer for de fleste av oss.

Han fortalte imidlertid også at han, i en lang periode av livet, hadde gruet seg intenst til mandagene. Helga var over, og en ny uke, ofte med lite lystbetonte gjøremål, var i ferd med å starte. Mange ganger hadde han gruet seg så mye til mandagen at han ikke klarte å nyte helgen, spesielt ikke søndagen.

Da han ble bevisst på at hans negative tenkemåte faktisk kunne ødelegge både mandagen og helgen, bestemte han seg for å begynne å tenke annerledes. Når han fremover våknet til en ny ukesstart, var den nye tanken: «Jippi, mandags morgen! Nå er det en hel uke til neste mandag morgen!».

Banalt vil noen si, men for mannen i kassakøen hadde hans lille justering av tankesettet virket. Den positive og litt humoristiske tanken han nå startet mandagene med, førte til at ukesstarten ble bedre. Gruingen i helgen forsvant også. Det var plutselig helt ok å våkne mandags morgen!

En liten og positiv tanke hadde forandret litt av livet for mannen. Ikke fordi innholdet i dagene ble så mye annerledes, men fordi han gav seg selv energi ved å tenke positivt.

Små tanker er også store…

jumpforjoy.jpg
Jumping for joy… by clspeace. Tilgjengelig under C.C 2.0 lisens.


Steinar J. Olsen, Gründer og daglig leder, Stormberg

Steinar.jpg

 

Kommentarer

Kommentarer

20 Comments
 1. Veldig bra, Steinar.
  Måten vi velger å bruke tankene våre på, former som du skriver, måten vi opplever verden på. Dette gjelder også i det store bildet, tenker jeg.

  Jeg velger å tro at de tiltakene som gjøres innenfor samfunnsansvar, er bedre enn om ingenting gjøres. Og hvis vi heier frem de gode, slik som Stormberg og enkelte andre, vil vi kanskje oppmuntre andre til å følge etter. "Mange bekker små osv.." Mange kritiserer og klager over at altfor mange ikke gjør noe eller gjør nok. Personlig tror jeg en sånn innfallsvinkel ikke er særlig effektiv.

  Takk for inspirerende tanker en mandag morgen 🙂

 2. Dette er så sant som det er sagt.
  Det er enkelt å havne i tankefeller som det heter, og de er det MANGE av men heldigvis er justeringen som skal til for å komme ut av de som regel ikke så stor.

 3. Bra innlegg, og veldig viktig!

  Jeg selv er også for tiden uten jobb, og med en master i markedsføring er jeg enten overkvalifisert for jobber jeg søker på (dvs. de er redd jeg stikker ved første anledning) eller for uerfaren (de har andre mer erfarne søkere, eller de ansetter internt). Så etter hvert avslag så må jeg tenke: – "ett intervju nærmere drømmejobben", eller "en dag nærmere jobben".

  Av og til, når man kommer på jobben mandag morgen, gjerne etter en halvtime i rushtrafikk, det er kaldt og mørkt ute, telefonen ringer kl 08. presis, og man får en god gammeldags hårføner av en uforståelig kunde, så kan det føles så godt å tømme sin frustrasjon og klage over tilværelsen med en av sine kolleger. Det føles veldig godt der og da. Men min erfaring er at selv om det føles godt i øyeblikket, så er det nedbrytende og destruktivt over tid. Man kan til og med se humoren i negativiteten og sarkasme, men igjen så fører det til mindre trivsel over tid.

  Det er en ekstrem kraft i positiv tenking og optimisme. Det er jeg sikker på. Og det er en treningssak. 🙂

 4. Det er ikke så mye som skal til for at det skal kunne gjøre en stor forskjell. Jeg forstår for eksempel ikke de som klarer å gå igjennom vinter etter vinter og klage på hver eneste kuldegrad, snøfille osv. Folk bruker så mye energi på dette når alternativet er 4 grader og regn (på vestlander er det iallefall slik.

  Jeg velger å fokusere på det som er positivt med det vi får av vinter. Hvor flott det kan være ser du på min hjemmeside under video, Min vinter.

 5. Mandager er herlige. Man får møte alle de andre herlige menneskene man jobber med, og man starter gjerne med blanke ark. En ny uke som fortsatt gjenstår å definere utgangen av. For en deilig tanke.

  Hva angår å ha en jobb man mistrives i. Vel, da kaster man gjerne bort en tredjedel av livet sitt. For de av oss som sover 8 timer, har man i realiteten kastet bort halvparten av livet i en jobb man ikke trives. Det er noe å tenke på…

 6. En danske sa en gang til meg:
  Har du tenkt på at hvis du mistrives med den jobben du har så kaster du bort en stor del av livet.

  Noe å tenke på?

 7. Roger: Det som jeg synes er spennende med mandager er at alle mediene blir oppdatert, og du har timevis med lesing hvis du har lite å gjøre:) Alle de som jobber i mediene har kommet på jobb igjen, og kan oppdatere oss om nye ting. Og i tillegg så kommer det nye stillingsannonser også. Og det liker jeg! Helga er treg sånn sett. Du må ikke føle at du er til overs, tenk heller at din jobb er å følge med i de sosiale mediene, så har du masse å fortelle de andre når de kommer hjem!

  Og dessuten så er mandager som regel en super treningsdag 😉

 8. Jeg har på en måte samme følelsen hver mandags morgen. Jeg er for tiden arbeidsledig å når alle andre i huset drar på jobb og skole så sitter man der helt alene. Man får en følelse av å være til overs.. Det er ingen god følelse.

 9. Det handler jo i bunn og grunn om å være tilstede i det en gjør, uansett hvilken dag, tid eller årstid det er. Vi har altfor lett for å være enten i fortid eller nåtid, og jeg tar meg selv i dette hele tiden.

  Veldig mange bare eksisterer i stedet for å leve. Særlig på jobb. Jobb er liksom et nødvendig onde for å leve i fritiden, men på litt sikt er dette veldig lite meningsfylt for de aller fleste…

  Altså: Leve mer, eksistere mindre… 🙂

 10. Små ting som skal til. Men jeg synes jo det er betenkelig hvor mange som gruer seg til jobb… det burde jo egentlig være noe man så frem til det også – i verdens beste land.

  Kjenner selv flere som har litt samme innstilling, godt utdannede også. Jeg jobber jo hele tiden, så rekker vel ikke å grue meg 🙂 Selv om ikke alle oppgaver er like morsomme (og ja, noen direkte kjedelige og ubehagelige) så er jo hver dag på jobb en mulighet til å lære enda noe nytt og vokse enda mer.

  Gled deg til jobb og fritid like mye – begge deler er bra for deg. Og så slipper man å grue seg til noe 🙂 Ha en super mandag alle sammen – og måtte det bli en knalluke på jobb, før en velfortjent helg!

 11. En motiverende historie! Jeg blir fascinert av hvor mye vi kan påvirke vår egen tankemåte, kun gjennom egenmotivasjon! Jeg har hatt meget god erfaring med å hver morgen stille meg det samme spørsmålet "Hvorfor gleder jeg meg idag?" Det har en unik effekt på meg selv og hvordan jeg starter dagen min! En positiv innstilling til oss selv og alle rundt oss er nøkkelen til en givende og god dag, både for oss selv og alle som er rundt oss!
  Dette burde alle prøve 😉

 12. Flott start på uken å lese bloggen din, Steinar!
  Selv synes jeg alle dager er gode, men mandager aller best – starten på en helt ny uke med mange muligheter, nye utfordringer og nye mennesker å treffe.

  Ha en god uke alle sammen!

Comments are closed.