Hemmelighold av fabrikker i lavkostland

Norske selskaper hemmeligholder hvor de produserer varene sine i lavkostland. Den offisielle begrunnelsen som gis er at offentliggjøring av hvilke fabrikker de bruker vil være å gi tilgang til konkurransesensitiv informasjon.

Stormberg har siden starten i 1998 vært åpen om hvor vi har produksjon, og vi har som første norske sports- og tekstilmerkevare i flere år hatt våre komplette fabrikklister liggende ute på våre hjemmesider. I denne videobloggen kan du høre om åpenheten har vært konkurransemessig uheldig for oss.

Hva er den egentlige grunnen til at norske og andre vestlige selskaper ikke uoppfordret opplyser om hvor de har sin produksjon i lavkostland? Og hvorfor hemmeligholdes ikke fabrikker som ligger i Norge eller Skandinavia…?

Se også bloggposten: Det er min feil

Steinar J. Olsen, daglig leder og Stormberggründer
Steinar profilbilde 160413

Kommentarer

Kommentarer

3 comments to “Hemmelighold av fabrikker i lavkostland”
 1. Hei Steinar,

  Synes det er vanvittig bra at du setter søkelyset på dette. Og at du med Stormberg og ditt samfunnsengasjement går foran som et godt eksempel!

  Desto mer synlig dere klarer å bli – desto flere vil se at det går an å drive butikk OG gjøre en innsats for å gjøre verden til et litt bedre sted.

  Stå på videre – og lykke til med butikken 🙂

  mvh Are

 2. Ja, håpet er at flere vestelige merkevarer våger å være helt åpne om hvor de har produksjon. Det vil kunne sette fart på forbedringsarbeidet i forhold til arbeidsvilkår.

  Det er spesielt viktig nå under finanskrisen, hvor mange fabrikker og fabrikkarbeidere i Kina har en veldig vanskelig situasjon, ref en tidligere bloggpost som går på nettopp dette:
  http://blogg.stormberg.no/post/Lc3b8nn-eller-levelc3b8nn

 3. Tror nok som du nevner at for mange kan det være konkurransesensitiv informasjon men desverre er det nok som mange frykter, barne arbeid og ikke minst arbeidsforhold. De etiske arbeidsforhold som vi i Norge og en del vestlige land tar for gitt, bryr vi oss liksom ikke om, så lenge vi kan få produsert billige klær. Dette er jo et tema som kommer opp i media kun hvis de aller største blir "tatt". Hva skjer egentlig med videre oppfølging rundt de fabrikker som er under oppsyn? Det er jo i dag stengt en hel del fabrikker grunnet int. finanskrise, kanskje det var meningen for noen av de slik at de ansatte kanskje kan få det bedre, ihvertfall arbeidsforhold. Selv jobber jeg i et stort dansk konsern som handler med de mange fabrikker i Asia og vet det er satt strenge regler rundt dette tema, om disse fabrikker er offentlig tror jeg ikke, hvorfor vet jeg ikke???
  Uansett er dette et veldig bra initiativ slik at dette kan kanskje få de anre til å følge etter.
  K

Comments are closed.