Gjesteblogger: Organisasjon til besvær?

Når diskusjonen om etisk handel går høyt og lavt er det ofte arbeidstakerorganisasjonen og organisering som blir trukket fram som riktig lokal medisin. Og ja; det har vært viktig for det demokratiet vi her i Norge nyter godt av i dag. Men nå er det engang ikke slik at vi sitter på opphavsretten til ”demokrati”.

Finanskrisen har tatt Kina med storm. Det antas at minst 25 millioner kinesere har mistet jobben. For de arbeidsgiverne som overlever blir tilgangen på arbeidskraft enormt. Maktbalansen blir forskjøvet.

Fabrikkbesøk-i-Kina.jpg

Arbeidstakerne i overtall blir da fort redusert til en forbruksvare av kyniske arbeidsgivere i kampen for profitt og overlevelse. Den ene legale og myndighetskontrollerte kinesiske arbeidstakerorganisasjonen som finnes (ACFTU) sitter på begge sider av bordet og er kun til begrenset, om noen, hjelp. Den nye og sterke arbeidslivslov som ble innført i 2008 blir allerede gått på akkord med for å møte krisen.

Derfor blir det i disse finanskrisetider enda viktigere for Stormberg og andre virksomheter opptatt av etisk handel å gjøre sitt for å følge opp sine leverandører og stå på arbeidernes side i kampen for deres rettigheter!

 

Av: Jan Halvor Bransdal, CR-Ansvarlig, Stormberg
Jan-Halvor.jpg

Kommentarer

Kommentarer