Sårbart på høyfjellet

Snøsmeltinga i høyfjellet har vært i gang en stund allerede. Fjellet er i ferd med å skifte drakt, og om noen uker startet den beste årstiden for vandreturer i fjellet.

Det er fasinerende å gå på fjellet på denne tiden av året, selv om nok mai måned ikke er en spesielt god tid for de lange vandreturene. Til det er mye av terrenget for vått og for mykt å ferdes i. Men vakkert er det!

 StormbergSteinarsBloggHøyfjelletSnøsmelting.JPG

Jeg har i en tidligere bloggpost skrevet om all den søpla som kommer frem i bymarkene rundt forbi i Norge nå som snøen smelter. Helgens fjelltur rundt tregrensa, viser at høyfjellet dessverre ikke slipper unna for forsøpling.

Dette bildet jeg tok viser noen skiturister som i løpet av vinteren ikke har giddet å ta med seg søplet sitt, men i stedet lagt det igjen under snøen. Det vitner om lite respekt for naturen, og tyder på lite forståelse for hvor sårbar høyfjellsnaturen er.

 StormbergSteinarsBloggHøyfjelletSøppel.JPG

Spor på høyfjellet etter motorisert ferdsel, bål som er brent på fjellunderlag eller unødvendig skade på vegetasjon, lager sår det tar flere år for naturen å lege.

Over tregrensen hvor naturen er enda mer naken, blir den, på samme måte som med mennesker, mer sårbar. Det er det vår oppgave å ta hensyn til når vi ferdes i naturen.

Kommentarer

Kommentarer