Et inkluderende samfunn

Bloggposten om de sterke reaksjonene Stormberg fikk da vi brukte bilde av et godt voksent homofilt par i en tur-annonse, har resultert i rekordmange kommentarer på bloggen. Takk for mange hyggelige tilbakemeldinger!

Flere balanserte og gode synspunkter har kommet frem gjennom kommentarene, selv om jeg ikke er enig i alle.

Homofiles rett til å adoptere barn og homofile som foreldre, er poenger som tas opp av flere. Dette er en viktig del av debatten. Jeg mener det er en selvfølge at homofile par skal ha samme rett som heterofile par, både til å adoptere og til å få barn ved assistert befruktning.

Den seksuelle legningen er ikke avgjørende for omsorgsevnen, men omsorgsevnen er avgjørende for om man er en god forelder/foreldre eller ikke. Det er ingen ting som tyder på at homofile par har dårligere omsorgsevne enn heterofile par.

Jeg forstår at barn av homofile foreldre i enkelte tilfeller kan være mer utsatt for mobbing enn om barnet hadde levd i en a4-familie.
Dette er imidlertid ikke et argument mot at homofile foreldre skal kunne adoptere. Problemet er ikke de homofile foreldrene, problemet er holdningene overfor de homofile foreldrene.

De stigmatiserende holdningene overfor homofile bidrar til mobbing av barna. Det er derfor det så viktig så stå opp mot disse holdningene. Det er derfor det er så viktig at vi alle tar vår del av ansvaret for holdningene som fører til mobbing av barn med homofile familiemedlemmer.

blogg_vaar.JPG

Jeg har som far et ansvar for å formidle inkluderende og sunne holdninger til mine barn.

Jeg husker da min sønn for første gang kom hjem fra barnehagen og fortalte at «Pappa, nå har jeg fått meg kjæreste!». «Så gøy», sa jeg, «er det en gutt eller ei jente?». 4-åringen svarte, uten å være overrasket over spørsmålet, at det var ei jente han hadde fått som sin første barnehage-kjæreste.

Som forelder er det mitt ansvar at barna mine ikke mobber andre barn. Formidler jeg inkluderende holdninger til barna mine, og lærer jeg barna mine å respektere andre barn, så reduseres risikoen for at de blir mobbere.

Jeg har også et ansvar for å formidle holdninger som gjør at barna mine skal føle seg inkludert i samfunnet selv om de skulle vise seg å ha meninger, vaner eller en seksuell legning som ikke tilhører flertallet i samfunnet.

Det er dette som er et inkluderende samfunn. Et samfunn alle kan føle seg hjemme i. Et samfunn hvor det er akseptert å leve slik man er født.

Se også bloggposten: Fortsatt kvalm.

Kommentarer

Kommentarer

19 Comments
 1. Flere skulle vært skrudd sammen slik som deg Steinar, da hadde verden blitt mye bedre for alle. Mine tanker og holdninger er ganske like dine men du har en stemme som når ut og derfor er det viktig å vise at jeg heier på deg

 2. et svar jeg også ofte bruker til stygge kommentarer er denne: "Har du ikke viktigere ting å klage over? vi går da alle hvorhen dinosaurene er hvis en stein treffer jorda, klag over det istedenfor". bruker også "vi blir da alle til olje om en stein treffer jorda, kanke se forskjell på meg, deg og de da".

 3. Veldig god bloggpost!

  Måten jeg formidler hvor fritt verden skal være, er med å si "hvorfor skulle jeg bry meg om hva andre gjør med sine egne liv? jeg gir da blanke i hva folk driver med så lenge de er snille og ikke gjør vondt mot noen". Og jeg mobber ofte de som er homofober med å mumle at en stor andel av homofober er skaphomser ^^, Slikt fungerer ypperlig til all slags rasisme og uttalelser som handler om å skvise en folkegruppe ut. de som sier noe stygt om innvandrere kan en bare svare med "hah! hva vet vel du? de er jo mer avansert enn oss, de tåler mer UV-stråling, er statistisk sett i bedre form enn oss og løper raskere enn oss. de har mindre astma, hjertesykdommer og allergi, og de klager ikke over skattenivået som betaler for utdanningen til ungene deres. vi har 66 tusen kvadratmeter med plass per person i Norge, slutt å klag" ^^,

  bibler og greier ble nevnt, så jeg kan ta en kort kommentar om slikt: jeg mener at en sann gud ikke ville hatt folk som tror at den guden finnes (dvs, ingen gud vi tror finnes, finnes). Det er nok høyere vesner i universet enn oss mennesker, kanskje de til og med er allmektige osv, men jeg tviler de ville kommet til oss, og jeg synes det er lattelig at vi mennesker har så store tanker om oss selv at det er en selfølge at alle som eksisterer må på et eller annet punkt besøke oss. Vi går da ikke til kyr eller maur å sier "her, vi kommer med antibiotika og velferds-ordninger!", nei, vi tråkker kanskje på noen uten å merke det og slakter resten som mat og klær. høyere vesner vil nok aldri besøke oss før vi selv har avansert til et nivå hvor vi kan være en ressurs for de høyere vesnene (vi dro ikke til afrika før vi trengte arbeidskraft, vi dro ikke dit for å høre om kulturen og hvordan de levde osv før etter vi hadde utslettet mye av svarene).
  Det andre poenget angående dette, er at vi hadde sikkert ikke forstått løsningene de kom med om de hadde prøvd. Det er som om jeg hadde heeelt bombesikkert kunnet bevise bibelen feil og alt vi tror i vitenskapen på èn gang, jeg tviler veldig sterkt at vi ville godtatt det nye svaret uten århundrer med diskusjon, og vi hadde nok mest sansynlig sett på det som vissvass like lenge. Og til og med da, så hadde jo en del av befolkningen nektet å tro det selv etter at alle forskere osv er om bord. Det var tross alt aper som ble igjen i trærne, og det er tvilere på global oppvarming ^^, (morsomt å bruke det poenget, for om noen føler seg truffet sier de at de ville blitt igjen i trærne ETTER å ha sett at trærne blir hugget ned av resten av oss ^^, )

 4. Alfons:

  "Jeg synes ikke noe om at Monsen og deler av kristenfolket skal få uttale seg som de gjør."

  Nei, det der med ytringsfrihet er noe herk!Helt klart. Vi bør fengsle (eller hvorfor ikke henrette) alle som stikker seg fram, og hvis de har skrevet bøker bør samtlige eksemplarer av dem brennes på bål. Man kan med fordel også forby en eller flere religioner og/eller ideologier, og de mest brysomme partiene. Det gikk jo alldeles knirkefritt i Tyskland på 1930-tallet.

 5. Takk for det, Isabel. Hyggelig å høre:-)

  Ja, du må gjerne sitere og linke til bloggposten min. Alle som ønsker det kan også legge inn linker i kommentarene på bloggen min, blant annet til egne blogger m.m.

 6. Dette var nydeleg. Fantastisk! 🙂

  så eg har sitert deg og linka til deg i bloggen min. Håpar det er okei! 🙂

 7. Kjempefint innlegg og en innstilling som barna dine garantert kommer til å tjene på. De er heldige som har en så bra far!

  To tomler opp.

 8. Bra reflektert. Jeg syntes kanskje du har en av de beste sitatene jeg har klart å trekke fra en blogg på lenge, og sikter til barnehage-eksempelet. Fortsett slik!

 9. Aww! Sånn skal det være!

  Og ellers, når det gjelder «naturstridighet» og alt det der, så finnes det homofile innen de fleste dyreraser. Det er kjempenaturlig, i forhold til masse andre «unaturlige» ting vil holder på med. Det er bare å henvise til CiViX’s kommentar over (c:

 10. Alfons: Når du mener vi skal ha respekt for naturen, mener du da også at vi helst bør ha sex uten prevensjon? Det er jo fullstendig naturstridig. Og skal vi slutte å gi insulin til diabetikere? Det er også naturstridig. Eller hva med å redde for tidlig fødte barn? Burde vi ikke bare la de dø slik naturen ville det, heller enn å gripe helt unaturlig inn og redde dem?

  Er det egentlig mer naturstridig å "skape liv" "kunstig" enn å "holde liv i noen" kunstig? Eller gi noen som ellers ville dødd livet tilbake, f.eks. etter hjerteinfarkt, organsvikt eller tilsvarende, slik vi kan i dag med våre helt "unaturlige" medisinske metoder og inngrep?

  Og hvis du mener det er greit at homofile har barn, men ikke at de får dem på en "unaturlig måte", hva er da argumentet ditt for at heterofile skal få assistert befruktning (noe jeg antar du synes er greit)?

 11. Flott innlegg! Er selv lesbisk mamma, men mitt barn ble laget med mannlig kjæreste før jeg kom ut- skal tro hva Monsen mente om slike tilfeller? Multihandicappede barn fordi mor er særs forvirret? Sønnen min reagerer som du beskrev ditt barn gjorde- dvs med ingen reaksjon, for han er det helt naturlig, fordi jeg gjør det naturlig for han. Han er også sterk nok til å stå i mot de som skulle mene noe om han fordi han har en slik mamma, nettopp fordi han har fått et sunt selvbilde til frokost, lunch og middag, så lenge han har levd på kloden.

 12. Helt enig med Elise. Innlegget ditt var både inspirerende, rørende, engasjerende og ikke minst – medmenneskelig.
  Lærte noe nytt idag jeg, for når min sønn kommer hjem fra barnehagen og sier han har fått seg kjæreste, håper jeg at jeg husker på å spørre om det er gutt eller jente 🙂

  Det er vel slike små ting vi som foreldre kan gjøre for å bekjempe mobbing. Mange tar frem mobbing i denne debatten, men vi må huske på at det er vi, foreldrene (oppdragerne) som må bekjempe holdninger som SKAPER mobbing. Det er ikke barnets to fredre eller to mødre som skaper mobbing, det er uvitenheten og holdningene i folkene rundt som skaper den. Ser ikke at disse barna er så annerledes enn mange andre barn som lever med bare en far eller bare en mor, eller en utvidet familie med steforeldre.

 13. Jeg vil bare si at det er mennesker som deg Steinar som gjør verden til en bedre plass å leve. Hadde flere mennesker hatt samme syn og perspektiv på samfunn og oppdragelse som deg hadde det ikke vært mye vondt i verden.

  Takk for et kjempefint og rørende innlegg.

 14. Monsen-SITATER

  I debatten omkring Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen kan det være nyttig å vite hva hun egentlig mener om ekteskap og barns rett til mor og far. Man finner mange sitater fra boka hennes på

  http://www.morfarbarn.no/sider/tekst.asp?side=54

  Der finner man mye tankevekkende stoff som de fleste (også norske politikere) har tenkt lite over.

 15. Personlig har jeg ingenting i mot homofile. Enhver må få lov til å ha den legning man har. Det er mange bra argumenter fra blogg eier. Blandt annet det at omsorgsevne ikke er betinget av legning.

  Jeg har lite til overs for radikale kristne som er imot både det ene og det andre og tror at dette kan forsvares ut fra en 2000 år gammel bok. Det er ikke et hakk bedre enn radikale muslimer som tolker koranen etter sitt eget forgodtbefinnende.

  Imidlertid er naturen skapt fra en side der man må ha en partner av annet kjønn for å få barn. Det kan fort føre til mobbing for et barn når venner spør hvor er moren din-eller faren din? Man bør foreta et valg, uansett legning. Man kan ikke få i både pose og sekk. samtidig må man selvsagt tenke konsekvenser for barnet. Mobbing trenger ikke ha noe med foreldrenes evne til å være foreldre. Det har i mange tilfeller noe med at barnet stikker seg ut, eller på en eller annen måte er anderledes enn andre. Man kan jo si okay alle har lov til å være forskjellige-og selvsagt er dette rett. Men det forandrer ikke det faktum at mobbing forekommer på grunn av at man har anderledes væremåte, eller andre forhold.

  Hudfarge og handicap kan man gjøre lite med. Men foreldre av samme kjønn det kan man regulere. Personlig mener jeg at et barn har rett til både en mor og en far når begger er skikket til dette. Det blir liksom litt feil med to mødre eller to fedre. Det blir vanskelig for mædrene å fylle fars plass og omvendt.

  Det med barn har lite med likestilling å gjøre og det er heller ikke en menneskerett å ha barn

 16. Det bir fort en rørete debatt når vi skal debattere med hjerte, følelser og religiøs tilhørlighet til grunn. Synd, da debatten er særs viktig.

  Jeg synes ikke noe om at Monsen og deler av kristenfolket skal få uttale seg som de gjør. Snakket de slik om muslimer ville de blitt dømt under rasismeparagrafen, det er til tider veldig grovt språk de opererer med. Samtidig er det viktig å fokusere på at deres "kamp" ikke vil føre noe sted. Vi kommer ikke til å gå bakover i tid når det gjelder likestilling og menneskeverd.

  Homofile må gjerne adoptere barn, men når de på død og liv skal ha et eget barn ved likekjønnet sex, altså via assistert befruktning eller andre metoder, så går det for langt. Litt respekt for naturen må vi også ha.

 17. Ble nesten rørt når du spurte om det var en guttekjæreste eller jentekjæreste!

  Jeg skulle ønske de rundt meg hadde gjort det samme!

Comments are closed.