Staten på bortebane

Farsen rundt salget av aksjer i Aker-systemet ruller videre. Røkke er på hjemmebane og kjører sitt spill, mens Regjeringen til tider opptrer mer som tilskuer enn motspiller. Men hvilken pris har en seier over en stat som forvalter folkets penger?

Banen.jpg

Ingen store konsern er tjent med å ha Staten som motspiller. Den representerer oss og den setter viktige rammevilkår. Når den attpåtil er en av de største eierne må man være ekstra varsom. I prinsipielle spørsmål må man stå på sitt, uansett hvilken motbør man møter. Andre ganger må man jenke seg for å tilpasse seg den virkelighet man faktisk er en del av.

Man kan diskutere hvem som er ulven i eventyret, Regjeringen som har satset våre penger eller Røkke som har tatt imot våre penger, men det er en sak Røkke er dømt til å tape – uansett utfall. Kostnaden kan bli enorm

Kommentarer

Kommentarer

2 Comments
 1. Takk for ditt lange hjertesukk:-)
  Mitt inntrykk er at mange politikere er dyktige. Det vil si, dyktige til å være politikere. Noe av problemet med politikken slik den utøves nå, er imidlertid at politikerne ikke har satt klare nok grenser for hva de skal fokusere på. Røkke og Aker saken er ett eksempel på at poltitikerne og den norske staten åpenbart er på bortebane. Rollen som investor og næringsdrivende er ikke en rolle politikere bør ha. Noe av det viktigste en politiker kan gjøre er å sette grenser for politikken. Bli god til å være politiker (for vi trenger gode politikere), og overlate til enkeltmennesker, markedet, frivillige organisasjoner osv å være gode på de de er gode på.

 2. Skulle vært politiker

  I Norge kan man bli politiker ved å være medlem som ungdom. Man er på en del sommerleirer hvor gitarspill, sanger og viktige gamle skikker blir ført videre. Etter en del somre, så er man blitt en skikkelig politiker.

  Da har man lov til å stille til ulike lister, og har man skikkelig flaks, så sitter man på stortinget med en fet lønn, pensjon, sjåfør og betalte reiser verden over.

  Man trenger ikke selv ta de tunge avgjørelsene, det gjør konsulentene du leier inn for 100 vis av millioner i året. Man slipper å ta stilling til spørsmål og valg man ikke vet noen ting om, de sendes vider til "de" som kan det.

  Konsulentene kommer fra forskjellige sosiale kretser i Norge, og mingler med blant annet lobbyistene. Det er kort vei fra anbefalinger til å ta en avgjørelse bassert på info fra en lobbyist.

  Så hvem er det som styrer Norge? Det kan ikke være politikerne, for de vet jo ingenting. Nei en vanlig politiker i dag har som regel grunnfag i noe … over 1 år, tatt en del kurs og hatt "angasjement" innen noe… Men en mastergrad i økonomi eller finans er det INGEN som innehar.

  Ingen på stortinget besitter kompetanse innen forvaltning, investering, plassering av kapital, men allikevel så forvalter de milliarder av norske skattebetalers kroner.

  Hadde DNB Nord byttet ut alle sine ansatte og ledere med politikere, så tror jeg neppe denne banken hadde hatt kunder eller overskudd.

  Alikevel kan man i dag bli finansminister uten å ha økonomisk bakgrunn eller erfaring. Kristin Halvorsen et levende bevis på dette.

  Men da er det heller ikke rart at det blir tatt feil valg gang på gang. Vi har mye penger i Norge i dag. Men det blir ikke mye penger igjen når politikerne gambler bort 4-5 milliarder i slengen.

  Politikerne bruker oljepengene som egen lommebok. Reiser på demokratiserings – omvennings – turer til utlandet til nærmere 60 millioner. Donerer milliarder til regnskogen i Brasil, oppbyggingen av Afganistan, Irak og land i den tredje verden.

  Hver gang investeringen eller mediene får vite om sløseriet, settes det ned en uavhengig komite til millioner av kroner. Konklusjonen blir den samme hver gang; "vi finner ingen vesentlige feil, og alle beslutniger ble gjort i god tro".

  Når bare 3 av 12 styremedlemmer i oljefondet har finansbakgrunn, så kan det heller ikke gå bra. Jeg tror egentlig at det ikke blir mange penger igjen etter politikerne har herjet ferdig. Det hele kan sammenlignes med en stor "politisk klasse fest" hvor Ola & Kari sitter igjen med regningen.

  Ja vi sitter igjen med sjegget i postkassen bokstavelig talt. Hver gang politikerne har hatt en "fest" så er det ikke lenge før det kommer en skatteøkning.

  Mens Jens Stoltenberg pusser opp sin bolig med 303 millioner og regjeringskvartalet svir av milliarder, blir Ola & Kari bedt om å tenke moderasjon og spare pengene sine.

  Jeg er ingen politiker, har ikke sittet rundt bålet og nynnet politiske toner på en sen sommerkveld. Jeg har ikke norges skattebetalers kroner som egen lommebok. Har heller ingen fet lønn, sikker pensjon, privat sjåfør og konsulenter jeg kan gjømme meg bak.

  Angrer bittert at jeg tok 5 år med økonomi og lært at politikerne driver med underslag, korrupsjon og gamling med norges skattebetalers kroner.

  Jeg skulle blitt politiker, da kunne jeg reist rundt og vært Gud. Reist inn i dypeste jungelen og velsignet regnskogfolket med 3 milliarder norske kroner, og reist ut igjen med glorie på hodet. Fylt tanken på privatflyet og staket nye kurs til krigsherjede Afganistan. Satt meg ned og snakket med landets korrupte ledere og sjenket dem noen milliarder før jeg måtte dra hjem til Inkognitogate 18 for å lufte hunden min.

  Tatt på meg sandalene, kjortelen og bedt Jonas Gahr Støre på en saftig biff med rødvin. Klekket ut nye eksotiske reisemål & konflikt herjede land som MÅ reddes med norske kroner.

  Det hadde vært hærlig….nei…det hadde vært vidunderlig å vært en NORSK POLITIKER….

Comments are closed.