Hvor skal G20-landene få pengene fra?

Faktum er at land som USA og Storbritannia, ikke har penger til å finansiere stimuleringspakkene landene har fattet vedtak om. De må låne mer. De må trykke penger. Hva skjer når de ikke lenger får lånt penger?

Det har gått ett døgn siden G20-landene ble enige om å bruke 1 billiard dollar for å stimulere verdensøkonomien.

Som jeg skrev i gårsdagens blogg, så tyder den gigantiske pakken på at G20-landene ser en reell mulighet for fullstendig kollaps i finansnæringen og i verdensøkonomien.

I går var det børsfest, i dag begynner stemningen å bli mer usikker på børsene. Det blir interessant å se hvordan markedene reagerer når de begynner å gå i dybden på hvordan G20-landene skal finansiere de enorme rednings- og stimuleringspakkene.

Faktum er at land som USA og Storbritannia, ikke har penger til å finansiere stimuleringspakkene. De må låne mer. De må trykke penger.
grow-money.png
Grow money by Alan Cleaver. Tilgjengelig under C.C 2.0 lisens.

Mange eksperter hevder at USA er teknisk konkurs. Det trykkes dollar på spreng, og den tidligere økonomiske stormakten svekkes fra dag til dag. I dag ble det offentliggjort svært svake arbeidsmarkedstall fra USA. Bare i 1. kvartal har 2,1 millioner amerikanere mistet jobben, og det er nå en ledighet i USA på mer enn 8,5%.

USA vil få store problemer med å betale tilbake den enorme statsgjelden de har påtatt seg gjennom siste års stimuleringspakker. Nye pakker vil komme, og statsgjelden vil bare øke. Eneste måte for de amerikanske myndighetene å klare å betale tilbake statsgjelden på, er trolig å på noen års sikt å la den amerikanske dollaren falle betydelig i verdi.

En kollaps i den amerikanske dollaren vil blant annet Kina tape enorme summer på. De har i dag verdens største valutareserver, og størstedelen er i amerikanske dollar. Kineserne er samtidig USAs største kreditor. Det var ikke tilfeldig at Clinton prioriterte å reise til Kina og Asia kort tid etter utenriksministerinnsettelsen. USA er avhengig av kineserne for å få finansiert stimuleringspakkene. USA er avhengig av kinesernes goodwill. Den goodwillen vil de ikke lenger ha hvis dollaren kollapser. USA vil da miste sin største lånegiver.

En kollaps av den amerikanske dollaren ligger et stykke frem i tid. Før en kollaps inntreffer, er det stor risiko for at børsene vil falle til nye bunner.

Gjennom kjøp av amerikanske statsobligasjoner og betydelige utenlandske aksjeinvesteringer, vil det norske oljefondet tape betydelig summer ved et slikt scenario. De rekordstore tapene som i fjor var i den norske oljeformuen, er for småpenger å regne når verdens børser skal gå mot nye bunner, og den amerikanske økonomien kollapser. Det aller meste av oljeformuen kan i verste fall forsvinne.

Jeg er derfor enig med førsteamanuensis i økonomisk organisering på Handelshøyskolen BI, Peder Inge Furuseth, som mener at Oljefondet, slik vi kjenner det i dag, bør legges ned så raskt som mulig. Risikoen med å investere slik som Oljefondet har investert, kan ikke forsvares i den situasjonen verden er i. La oss sikre den delen av landets oljeformue som kan sikres, før det er for sent.

Se også bloggposten: Kort hukommelse på børsene?

Kommentarer

Kommentarer

7 Comments
 1. As I internet site owner I feel the topic material here is real amazing, appreciate it for your efforts. 724019

 2. Hei "Norges Bank". Nei, jeg tror ikke USA trykker penger i stor grad.

  Formuleringen "trykke penger" er det folkelige uttrykket som brukes når en sentralbank øker pengemengden i den aktuelle valutaen. Normalt gjøres det ved å utstede statsobligasjoner, altså at sentralbanken i praksis foretar et låneopptak.

 3. Tror du virkelig de TRYKKER mer penger? Ta rede på hvor mye av USAs penger som faktisk er håndfaste og ikke bare noen tall i et system. Hint: under 3%.

 4. Hvorfor ikke kjøpe gull – og legge reserven i Norges Bank sitt hvelv ? Samtidig brukes deler av "overskuddet" (kanskje underskudd !) til oppgradering av infrastruktur. Med Halvorsen & Co "sparer" ved å legge nye skatter på landets innbyggere, uansett sosial stand (jfr. kildeskatt på pensjoner som nylig ble vedtatt)

 5. Oljefondet?? Har vi virkelig et oljefond jeg trodde dette var et fantasibilde.

  Ingen i Norge har fått så mye som et øre av dette ikke en eneste krone har gått til Nordmenn/Kvinner ut fra hva jeg har forstått er dette penger som bare går til utlandet,for og gjøre andre land bedre stillt en Norske borgere.

  Vi har en regjering som gjerne vil gi bort en drøss med veier så dårlige at komuner og fylker burde ta seg i akt for og ta imot.

  Infrastruktur kan etter mitt syn ikke ødelegge Norges økonomi men heller styrke den.Men vi bruker bare oljefondet utenlands noe jeg ser som en dårlig løsning.

  Tapet vi nå har kunne løst alle våre problemer innenlands for mange mange år frem i tid,for og nevne noe eldre kunne slippe og bo på toaletter/baderom,folk kunne få ligge på sykehus uten og måtte ligge på gangen på grunn av at avdelinger ikke kan åpnes p.g.a dårlig økonmi.

  Det Norske folk er desverre redd for og si hvordan dem vil ha det hadde dette hvert i et annet land for eksempel Frankrike ville regjeringen måtte gått av og di som hadde utført et slik tap blitt stillt for riks rett.

  I Norge er det slik at stortinget og regjeringen delegerer ansvar slik at ingen kan dømmes for tap av noen ting noe som det må komme en endring av så raskt som mulig.

  Når det gjelder G20 landenes siste møte så kommer dem nok snart krypene for og få lån og Norge stiller gjerne lån mendet blir vel med en klausul om at de vill ikke ha pengene igjen nei bare god goddwill i retur slik at vi enda kan si att alle i Usa vil si åhh Norge det deilige landet som gir oss penger uten og måtte betale tilbake.

  Historie ang. Usa de skylder nå så mye penger i Fn at vi burde flytte Fn kontorene til Norge.

 6. Hei Steinar, takk for interessante tanker og innspill knyttet til bl.a. mitt innspill i VG i dag. Norge er i ferd med å søle vekk 500-600 milliarder kroner også i 2009, som i 2008. Og det under en finansminister i SV – hvem hadde trodd at det partiet ville stå i fronten for å kaste vekk vår fremtidige velferd? – Peder Inge Furseth, BI

Comments are closed.