Om å hoppe etter StatoilHydro

Da jeg satt og hørte på StatoilHydro fortelle om sitt utgangspunkt for samfunnsansvar, så slo det meg hvor forskjellig utgangspunkt store StatoilHydro og lille Stormberg har. StatoilHydro snakket gjentatte ganger om risk management, og hvor viktig det var for selskapet ut fra en risikovurdering å være aktiv på denne fronten.

Den 1. april var jeg invitert til Oslo for å holde en presentasjon om Stormbergs CSR-arbeid. Det var Utenriksdepartementet som inviterte i forbindelse med en konferanse de arrangerte for norske diplomater fra hele verden. Dette som en oppfølging av Stortingsmeldingen om bedrifters samfunnsansvar.

Det var en spennende oppgave jeg hadde fått, ved å skulle fortelle om Stormbergs samfunnsengasjement til en slik forsamling.

UD hadde invitert to bedrifter. En stor virksomhet, StatoilHydro, og en liten virksomhet, Stormberg.

statoilhydro.jpg

StatoilHydro var først ut. De stilte med to representanter som holdt en 50-minutters presentasjon. Den var på mange måter imponerende. De hadde til og med laget en egen film i anledning konferansen, som skulle understreke StatoilHydros gode innsats på CSR-feltet.

Jeg fikk nesten litt presentasjonsangst der jeg satt alene med min enkle PowerPoint-presentasjon. Jeg skulle hoppe etter Wirkola, eller StatoilHydro, og holde en presentasjon når de var ferdig. Jeg hadde fått 20 minutter til rådighet. Mens de to StatoilHydro representantene holdt presentasjonen på flytende engelsk, skulle jeg holde min på flytende sørlandsk..

Da jeg satt og hørte på StatoilHydro fortelle som sitt samfunnsansvarsarbeid, så slo det meg hvor forskjellig utgangspunkt store StatoilHydro og lille Stormberg har. StatoilHydro snakket gjentatte ganger om risk management, og hvor viktig det var for selskapet ut fra en risikovurdering å være aktiv på samfunnsansvarsfronten. Utgangspunktet var å begrense selskapets risiko, slik at negativt søkelys fra media kunne unngås og slik at de skulle være velkomne i de landene og områdene de driver virksomhet i.  Det viktige var å unngå tap av penger og markedsandeler. Alt syntes å dreie seg om å redusere selskapets risiko og ulemper.

Stormbergs utgangspunkt for samfunnsansvar er helt annerledes. Samfunnsansvar dreier seg etter vår mening ikke om å redusere selskapets risiko. Det dreier seg om å redusere samfunnets risiko. Samfunnsansvar dreier seg ikke om beskytte selskapet, det dreier seg om å beskytte samfunnet.

Stormbergs misjonsbeskrivelse «Vi vil gjøre verden til et litt bedre sted», beskriver  utgangspunktet for vårt samfunnsengasjement.

Noen vil mene Stormbergs misjonsbeskrivelse er naiv for en kommersiell virksomhet.

Ja, det er en enkel måte å formulere seg på, og det er uvanlig at en bedrift formulerer seg slik, men misjonsbeskrivelsen er ikke naiv. Det er nemlig dette samfunnsansvar dreier seg om; å gjøre noe for andre enn seg selv.

Steinar J. Olsen, Gründer og daglig leder, Stormberg

Steinar.jpg

Kommentarer

Kommentarer

6 Comments
 1. Æ æ eni mæ dæ:-), Jørgen, i at begge deler fungerer.

  Det viktigste er at selskaper tar et samfunnsansvar. Motivet for samfunnsengasjementet er ikke det viktige. Det viktige er hva selskapet i praksis gjør av CSR tiltak.

  Når det er sagt, så må jeg også legge til at jeg ikke kjenner nok til StatoilHydro sitt CSR arbeid eller motiver m.m. til å uttale meg bastant om hvordan de tenker. Bloggposten er en beskrivelse av det inntrykket jeg fikk av selskapet under UD konferansen.

 2. Ja, Hilde-Gunn, det er mye riktig i at "mange bekker små gjør en stor å".

  Det er mange som har den oppfatning at CSR og bedriftens samfunnsansvar er noe de store selskapene steller med.

  I praksis tror jeg små og mellomstore selskaper gjør vel så mye, i alle fall tatt i betraktning selskapene resurser og størrelse. Det finnes mange ildsjeler rundt i små- og mellomstore bedrifter i Norge, som opp igjennom har vært viktige støttespiller for lokalsamfunnet i by eller bygd.

  Det som nok kjennetegner mange små- og mellomstore bedrifters samfunnsengasjement er at det er mer praktisk rettet. Det igjen har nok sin årsak i at små bedrifter har færre resurser, og som regel ikke egne folk som jobber med samfunnsansvarsprosjekter. I mange tilfeller er samfunnsengasjementet imidlertid integrert i virksomheten i større eller mindre grad.

  Jeg er imidlertid ikke i tvil om at mange, både små og store selskaper, kunne gjort mye mer dersom bevisstheten hadde vært større.

 3. "Mens de to StatoilHydro representantene holdt presentasjonen på flytende engelsk, skulle jeg holde min på flytende sørlandsk.."

  Dette fikk meg til å spontanle – godt jeg sitter på hjemmekontor en sen kveld, og ikke på jobb i morgen.

  Det sagt – hvorfor fungerer ikke begge deler? StatoilHydro har en god del CRS-svin på skogen, men om de, ut ifra sine kriterier, jobber med positive tiltak så må da dette være like verdifullt som om de hadde gjort det utifra mindre komersielle vurderinger?

  Jeg liker helt klart Stormbergs tilnærming best, men som det blir sagt her, alle monner drar – og dette betyr jo at det betyr noe å jobbe for å påvirke statoils vurderingskriterier for hva som er viktig og riktig samfunnsansvar.

 4. Spennende innlegg!

  Muligens kan Statoil sitt innlegg ha bli påvirket av målgruppen her? Det rimer iallefall ikke med det samfunnsansvaret Statoil proklamerer på hjemmesidene sine.

  Jeg har lest om strategiutvikling at samfunnsansvar gjerne kommer naturlig først når en virksomhet har nådd en viss størrelse. Men også små bedrifter påvirker jo samfunnet. Mange bekker små gjør en stor å. De fleste er kanskje bare ikke bevisst det nok?

 5. Noen vil nok hevde at det er naivt ja, og at Stormbergs bidrag blir ubetydelig i forhold til StatoilHydros bidrag.

  Men dere viser at alle kan bidra – selv "lille" Stormberg. Det er en viktig anerkjennelse, og dere er et godt eksempel som alle kan etterfølge!

 6. Jeg skjønner godt at du følte det som å hoppe etter Wirkola. Da kan det kanskje være godt å tenke på at alle de som faktisk har hoppet etter Wirkola, har hoppet lenger!! Med det fokuset dere har på CSR vs Stataoil, er ihvertfall ikke jeg i tvil om hvem som kommer lengst!!

Comments are closed.