Vær en ekte venn

På den internasjonale dagen for vennskap er det ekstra viktig for oss å sette fokus på ekte vennskap. Vi har alle mulighet til å være en viktig venn og bør være bevisste på hvem man er i forhold til mennesker rundt oss. Vær den som ser, den som støtter og den som blir når det trengs.

Stormbergs samarbeid med Krisesenteret er et av våre eldste og viktigste samarbeid. Vi er utrolig imponert over den jobben som blir gjort år etter år.

Hvert år kommer ca.100 kvinner for å søke tilflukt hos oss på Vest-Agder Krisesenter. Vi har også et tilbud for menn (geografisk atskilt), og der har det bodd 4 menn hvert år siden 2011. Hvis kvinnene eller mennene har barn, er de som regel med til oss. Felles for alle som søker tilflukt hos oss, er at de på grunn av vold fra en som står dem nær, ikke kan bo i eget hjem.

Før de kommer til oss, har de som regel levd med vold over lang tid, kanskje mange år. Og som regel har ingen utenom den lille familien visst hva som foregår. Volden foregår bak lukkede dører. Fysiske skader på kroppen blir skjult bak klær og sminke, de bortforklares, eller kanskje lukkes omverden helt ute, slik at ingen kan se. Psykiske skader er i utgangspunktet kun synlige for den som bærer dem, men de kan komme til uttrykk på mange måter – endring i personlighet, tilbaketrekking, unnskyldninger for å unngå kontakt, atferdsvansker osv.

venner

Så lenge omverden ikke spør, er det enda vanskeligere å fortelle og dermed få hjelp. Vi har hørt mange historier om den ene vennen som spurte «Hvordan har du det egentlig?» og som hadde mot og tid til å lytte. Og som ikke fordømte, men som trodde på det som ble sagt. Disse vennene har hjulpet mange til å våge og orke å se sin egen situasjon og til å søke hjelp. Noen følger våre brukere hit, andre hjelper dem med praktiske arrangementer. Og de støtter beslutningene til den som trenger å komme seg ut fra volden.

Vi som jobber på et krisesenter, gjør jobben vår når vi bistår voldsutsatte. Det kan ofte være lettere å prate med oss, fordi våre liv ikke blir berørt av det som fortelles. Men vennene er viktige. De som tar en med på en kopp kaffe, kino eller en handletur, kanskje kan passe barna eller invitere på middag. Som ikke går lei, og som kommer til å være der videre. Og som gjør at livet uten vold kan synes oppnåelig. Og at den som trenger det, kan føle seg som en helt vanlig person.

Har du en venn som du bekymrer deg for? Spør, gi åpning for å fortelle. Og lytt uten å fordømme eller diagnostisere problemene. Og venner kan også ringe til oss for råd og hjelp.

Gjesteblogger Guri Wold -Krisesenteret

Kjærlighet til firbente

Vi i Stormberg liker å bry oss. Vi stikker snuten vår borti litt av hvert, og FOD er en av de organisasjonene som har fått støtte til å drive sitt viktige arbeid. Fordi vi har venner med både to og fire ben!

Foreningen for omplassering av dyr (FOD) er en ideell organisasjon som tar hånd om og finner nye hjem til hjemløse dyr og dyr som ikke lenger kan tas vare på av andre. FOD-gården på Klemetsrud i Oslo er helt vesentlig i arbeidet og huser til enhver tid cirka 70 hunder og katter. I tillegg til dette har foreningen et stort antall katter i fosterhjem, særlig nå i sommermånedene når pågangen er størst. FOD ble stiftet i 1980 og har siden den gang hjulpet et stort antall hunder og katter. En sentral verdi er at alle dyr er like mye verdt og fortjener den samme respekten og omsorgen, uavhengig av rase, bakgrunn, alder, kjønn, helsetilstand, utseende og nytte for mennesker.

31OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foreningen er tuftet på frivillighet, og et stort antall personer besøker og bidrar på FOD-gården ukentlig. Alle er velkomne på FOD-gården, og gården er åpen for besøkende dag og kveld alle dager hele året. Det er svært gledelig å se at folk kommer tilbake gang på gang for å være sammen med dyrene. I tillegg til de mange frivillige hjelperne har foreningen noen lønnede medarbeidere som organiserer den daglige driften og sørger for at dyrene får den pleien og omsorgen de trenger for å trives. På hundeavdelingen er det etablert en ferieordning, som gjør at frivillige kan ta med seg hunder hjem, på hytta eller andre steder for kortere eller lengre perioder. Dyrene kan bli på FOD-gården så lenge det er nødvendig, og noen av dyrene blir boende der i flere år på grunn av traumatiske opplevelser i fortiden. Disse dyrene bor på egne rom tilrettelagt for langtidsopphold.

Det er svært kostbart å drive FOD-gården, og foreningen mottar ingen offentlig støtte for sitt viktige arbeid for dyrene. Midlene som får hjulene til å gå rundt er hovedsakelig donasjoner fra privatpersoner, bedrifter og stiftelser. Stormberg er en av disse. Ikke sjelden er dyrene i dårlig helsemessig forfatning ved ankomst og har behov for omfattende medisinsk behandling. Antall henvendelser om dyr som foreningen blir bedt om å hjelpe er økende, men heldigvis følger engasjementet og interessen for adopsjon av dyr med i samme retning. Foreningen har en svært aktiv Facebook-side.

Gjesteblogger Sindre Engen -Foreningen for omplassering av dyr (FOD)

En liten ivrig Stormberger om «jobben» sin

Møt Vetle. Han er 8 1/2 år og har en mamma som jobber som designer hos Stormberg. Nettopp derfor er det ikke sjeldent at Vetle må stille opp som «prøvekanin» for nye Stormbergplagg. Noe han egentlig synes er helt ok.

- Jeg har jo sommerjobber. Flere faktisk. Den første er for Stormberg. Da må jeg kle på meg masse Stormbergklær og så må mamma se hvordan de ser ut. Jeg må stå der mens hun drar og rive i dem. Det er en ganske vanlig jobb for meg. Men jeg får faktisk ikke betalt, sier Vetle og ser spørrende på sin mor. -Jo, forresten… Jeg får jo betalt i klær!

vetleVetle bor sammen med mamma og pappa i Homborsund i Grimstad Kommune på Sørlandet. Der har han alltid bodd og trives veldig godt.

- Når jeg ikke jobber for Stormberg, så har jeg sommerjobb hjemme. Da setter jeg på vaskemaskinen, bretter tøy eller rydder i gangen. Det får jeg ukepenger for. Vi har mest Stormbergtøy, men litt fra Hennes & Mauritz også. Og Cubus. Men mest Stormberg.

I sommer har Vetle planer om å besøke bestemor og å dra på hytta på Osen.

- Vi spiller mye kort, og så pleier vi bygge snøhule… Eller… Det er jo ikke så mye snø nå i sommer, så da blir det vel mest kortspill.

Og favorittplagget?

pram

- Jeg har en Pram seiljakke som jeg synes er veldig kul! Den kan jeg bruke ute om sommeren når det blåser litt.

Pram seiljakke er satt ned fra 799,- til 399,- på sommersalget vårt.

Vi ønsker Vetle og alle barn en fin sommer, helst uten snøhuler!

Kine -Stormberger
blogg_sign

Rudzati spesialskole og Stormberg

På den latviske landsbygda utenfor Livani by ligger internatskolen Rudzati Spesialskole. Her bor det 70 barn. Barna kommer fra fattige hjem som ikke selv har muligheten til å ta ansvar for barnas daglige omsorg.  Alle har de en historie. Ofte en mørk historie barn ikke skal ha.

Da er det godt at vi er mange som kan hjelpe til at barna får nye og gode historier, som de kan ta med seg videre i livet. Vi i Latviautvalget i Halden Røde Kors har de siste årene bistått med humanitær hjelp til skolen og arrangert sommerleir her i Norge hvor barn fra skolen får oppleve det beste av norsk sommer.

Vi er så heldige å ha Stormberg med på laget i dette arbeidet. En til to ganger i året mottar vi klær fra Stormberg.  Dette er klær som er returnert, pantet ol., og som etter en møysommelig prosess kommer barna på skolen til nytte. Stormberg sørger for at returklær og pant samles opp på deres hovedlager i Kristiansand og transporterer det deretter videre til vårt lager i Halden. Her går vi igjennom hva som må repareres og hva som må vaskes. Klærne pakkes deretter etter barn/herre/dame, de telles opp og veies og får tilslutt et emballasjenummer. Skolen er bare en av flere mottagere i Latvia og ca. 20 % av klærne fra Stormberg er beregnet på barna og eventuelt deres familier ved behov.

Ungdommene fra Rudzati - Stormberg 3

Spesialskolen baserer seg på praktisk opplæring hvor barnas ulike behov for tilrettelegging vektlegges. De praktiske fagene skolen tilbyr skal gi barna et yrkesrettet grunnlag slik at de letter skal kunne komme i jobb etter skolegang. Skolen engasjerer også barna i fritidsaktiviteter basert på sport og fysisk aktivitet. Det vektlegges tilrettelagt fysisk aktivitet for at barna skal oppleve mestring. For skolen er samarbeidet med Stormberg en stor gave. Ingen barn mangler lengre klær. Alle får utdelt vinterklær, sommertøy, badetøy osv. Spesielt varmt vinter tøy fra Stormberg har åpnet mange uteaktivitet om vinteren, som ski, aking og lek.

Ungdommene fra Rudzati vinter - Stormberg 5

Nå forbereder barna på Rudzati spesialskole seg på sommerleir i Norge. Den 19. juli på Bøkevangen utenfor Halden kommer det 18 barn fra Latvia og vi er sikre på at også 18 badeshorts er pakket ned! Takk Stormberg!

Gjesteblogger Elin Antonsen -Røde Kors

Ja, vi liker pøbler

Det ble glede og forventning i Pøbelprosjektet når nyheten ble kjent at vi inngikk et samarbeid med Stormberg.  Vi har registrert Stormberg sin folkelige profil, samfunnsansvar og ikke minst deres inkluderende arbeidsliv, og vi mener de er et eksempel til etterfølgelse. Pøbelprosjektet og Stormberg passer sammen.

Litt om oss: Her hos oss er det ganske så høyt under taket. Vi liker å utfordre både oss selv og etablerte tankesett. Vi som jobber her og kursdeltakerne våre kaller vi for pøbler.

Ordet «pøbel» kommer fra latin og betyr «folk». I Pøbelprosjektet jobber vi skjorten av oss for å få folk som er utenfor arbeidslivet inn i jobb eller utdannelse. Vi har veldig gode kursholdere og oppfølgere. Målet deres er å gjøre pøblene klar over at de har ressurser, som gjør at de får fornyet tillit til seg selv og at de får lyst og tro på at de vil få seg en jobb eller studieplass. Vi deler mye latter og noen ganger tårer sammen. Vi har Norges mest generøse kursinnhold og Norges strengeste regler.

pobel

Samarbeid og mestring er stikkord i Pøbelprosjektets strategi.

Vi lever i en tid der musearm er blitt vanligere enn jord under neglene (les; teori er blitt viktigere enn praksis) og det er ikke lett for en skoletrøtt type å finne seg arbeid. Før var det allment akseptabelt å banke på dører og spørre om arbeid. Min far dro til sjøs som 16åring. I dag kunne han fått stempelet «skoletaper» i pannen. Men far min fikk ikke det stempelet, han ble heller konge i gaten. Han kom tilbake med hodet fult av historier og lommene fulle av penger. Det har gått riktig så bra med ham også senere i livet.

Uten riktige papirer er i dag få dører åpne og de fleste havner stengt. Pøbelprosjektet har derfor spurt arbeidsgivere direkte om de tror at det kan la seg gjøre å la en arbeidslysten pøbel, med hull i Cven, få begynne hos dem. I utgangspunktet er mange skeptiske, men når vi forteller dem om hva pøblene har gått gjennom hos oss på kursene våre så har flere tusen arbeidsgivere sagt ja! Vi er avhengig og veldig takknemlige for at det finnes slike arbeidsteder. Det som nesten har sluttet å forbause oss er at forbausende mange arbeidsgiver kontakter oss for å fortelle at de også er veldig takknemlige, for at de fikk ansette den pøbelen vi sendte dem.

Pøbelprosjektet og Stormberg er helt ulike bedrifter, men vi ser at vi deler mye av samme tankegods. Vi gleder oss over å ha funnet hverandre og ser fram mot et riktig pøbel-samarbeid!

Gjesteblogger Geir Bakken - Pøbelpedagog
SONY DSC

Mestring på to hjul

Det er liten tvil om at følelsen av mestring kan gjøre underverker. Ingen vet dette bedre enn deltakerne i Veien Tilbake’s Styrkeprøve. For tredje år på rad settes både fysikk og mentalitet på prøve når 10 tidligere rusmisbrukerne og straffedømte utfordrer seg selv på sitt livs kanskje lengste sykkeltur.

Veien Tilbake er et initiativ for å hjelpe tidligere innsatte, rusmisbrukere og mennesker med psykiske lidelser tilbake til en meningsfylt hverdag. En hverdag med mestring og egenverdi i fokus.

IMG_20140714_065936

Samhold er viktig for gjennomføringevnen. Her er deltakerne før avreise.

Årets mestringsreise er Norge Øst-Vest, med start på Lillehammer og Styrkeprøven 28. juni. Ekspedisjonen gikk videre fra Hassel/Skotselv til Lunde. Lunde-Haukeli. Haukeli-Eidfjord. Eidfjord-Gol. Gol-Beitostølen og Beitostølen-Vågå før gruppa sykler Stamina Viking Tour.

2014-07-13 07.32.14

Mange mil og høydemeter skal tilbakelegges før deltakerne når målet på årets mestringstur.

Til sammen skal 2000 km tilbakelegges og 26.000 høydemeter forseres i løpet av 18 dager. Mestringsreisen går like mye på det psykiske som det fysiske. Mennesker som har ligget under for rus og kriminalitet i mange år, utfordrer egne målsetninger. Følelsen av mestring gir psykisk styrke, noe som er målet med mestringsreisen.

Mennesker som hele livet har kjent på kroppen det å føle seg mislykket, miste jobben og ikke minst det å miste familien. Deltagerne under mestringsreisen får nå besøk av familien underveis, telefoner, blir ønsket lykke til videre på turen og videre i livet. Dette kan ikke måles. Dette må oppleves,  noe deltagerne nå gjør.

Gjesteblogger Runar Johansen -Veien Tilbake

Samarbeid om bærekraftig turisme

I store deler av verden er idyllen truet. Økosystemet vårt er under sterkt press. I  Afrika utarmes naturen, dyreliv trues, og de innfødtes kultur og livsgrunnlag står i fare for å falle bort. For Stormberg er samarbeid om prosjekter som Mara Naboisho, utrolig viktige.

I grenseområdet mellom Kenya og Tanzania ligger Serengeti nasjonalpark. Et område på 14,763 km² som strekker seg gjennom Mara og Simiyu regionene i de to landene. Nord i nasjonalparken finner vi Maasai Mara nasjonalreservat. Maasai Mara betegnes som et av verdens naturlige underverk med det mest mangfoldige dyrelivet på jorden. Elefanter, løver, flodhest og giraff lever side om side i et av verdens vakreste, og mest mangfoldige naturområder.

For miljøet i Maasai Mara er det avgjørende at ville dyr, husdyr og mennesker lever sammen i harmoni. Lokal næringsutvikling og økologisk ansvarlig turisme er viktige bærebjelker for å få dette til. Dyreparken, Basecamp Foundation og Strømmestiftelsen har gått sammen for å bevare økosystemet med et unikt dyreliv for framtidige generasjoner.

masai

Fotograf: Ole Bernt Frøshaug

Mara Naboisho-prosjektet gir ca 1.000 masaier en inntekt gjennom årlig leie av landområder. En felles plan for landområdene sikrer korridorer for vandringen av ville dyr, samt beite og vann for kveg.

Vandringen av ville dyr, kalt The Great Migration, er et spektakulært skue for turister som besøker området, og turismen gir masaiene et levebrød.

2010 ocktober lion in backlight  WEB DSC_9176

Fotograf: Ole Bernt Frøshaug


Med andre ord; bevaring av det ville dyrelivet gir masaiene et inntektsgrunnlag.
Sammen med spesielle tiltak som spare- og lånegrupper for kvinner, styrket skoletilbud, utvikling av helsestasjoner, tilgang til rent vann og utnyttelse av solen som energikilde, fører dette til at Mara Naboisho blir et godt sted å bo og et godt sted å besøke.

Gjennom samarbeidet med Dyreparken, Strømmestiftelsen og Basecamp Foundation, bidrar vi i Stormberg til at Mara Naboisho «blomstrer» som region. Dyr og mennesker lever i harmoni med naturen og sørger for positiv utvikling.

Planlegger du å se Serengeti eller oppleve det vakre Afrika, kan vi anbefale Mara Naboisho på det varmeste. Et flott eksempel på at turisme kan være positivt for et sårbart område.

Kine -Stormberger
blogg_sign

Utviklingssjefens Stormbergfavoritter

Utviklingssjef hos Stormberg, Tom Høgstøl, er en aktiv fyr. Trening, aktiviteter og konserter står høyt på lista i fritiden. Her gir han deg noen av sine Stormbergfavoritter.

Jeg har jobbet åtte år i Stormberg og stortrives med plaggene, både til jobb, aktiviteter og trening. Noen av mine favoritter er klassikere som har vært i kolleksjonen i mange år. Andre er nye og trendy. Felles for dem alle er god kvalitet, til en rimelig penge – og at nesten alt er på salg akkurat nå!

Bystanda2013-160

Lindesnes seiljakke er for tiden satt ned fra 1999,- til 799,- (under sommersalget 2014)

Det er viktig med en god jakke til å ha med seg på sjøen eller en kjølig kveldstur. Lindesnes seiljakke har allerede vært med meg på to festivaler også: masse lommer med glidelås, tåler skikkelig omgang med regn, å så ser den bra ut.

En annen jakke jeg også bruker mye på sene sommerkvelder er Sogn trelagsjakke. Den er lett og lufting samtidig som den har kule fargekombinasjoner. Perfekt å slenge over en t-skjorte for å holde myggen ute, eller over en genser når det blir litt kjølig etter sola går ned. Det beste er at begge disse jakkene er på salg både titt og stadig. Følg bare med i nettbutikken, så kan du fort gjøre et kupp.

Jeg elsker sommer og jeg elsker å bade. Kvalvika er Stormbergs beste badeshorts noensinne. Punktum! Fine farger kombinert med bra design. Den sitter bra på og den tørker fort.

Når sola steiker og kveldene bli lange er Bjerke shorts et plagg som kan kombineres med det meste. Med ei matchende skjorte og oppbrettede ermer, kan du gå rett fra stranda til hageselskap.

En  ordentlig regnjakke er også god å ha med seg når den norske ikke innfrir til forventningene. Oksøy regnjakke er utviklet for skikkelig ruskevær og er lett nok til å ha i sekken på festival. Og kommer sola frem igjen; tørk, brett og stapp!

Jeg liker også å ha med meg en litt lettere jakker til bruk i bedre vær. Brattland og Torungen jakker er lett å pakke vekk hvis jeg ikke  trenger de.

Og det beste av alt? Flere av disse produktene er nå på sommersalg i nettbutikken. Klikk deg inn og vit at du kan handle med god samvittighet da produktene er klimanøytralisert og uten skadelige kjemikalier!

God sommer!

Tom – Stormberger
tom

Sommer på egne premisser

Endelig er sommeren her, med alt det innebærer av fridager, organisering av barnepass, grilling og knott. Hva skjer når ikke forholdene ligger til rette for drømmeferien? Vi har satt sannen en liten forslagsliste til hva man kan finne på når ferie og premisser ikke spiller på lag.

Norge er et lumsk land. Det er umulig å vite når sola velger å beære oss med sitt nærvær eller når regnet glimrer med sitt fravær.

Av og til må vi sette i gang de små grå for å finne alternativer til Legoland, sommerhus i Blindleia og late dager på Naxos.

Det at økonomien ikke strekker til, eller tiden er knapp, betyr ikke at sommeren ikke kan fylles med minner for livet. Her er noen forslag til hvordan fylle dagene med kvalitetsaktiviteter.

Når det regner hunder og katter

Det at vannet pøser ned ovenfra betyr ikke at man trenger være inne. Det er bare å kle seg etter forholdene. Er det kaldt, så tar dere på dere ull og fleece under regntøyet. Er det varmt, kan dere ut på tur i bare sommerkjolen. Bruk regndagene på å nyte duften av frisk mose, fisketurer, samling av regn i bøtter og spann, og froskejakt! Husk at «frosker også (muligens) er mennesker», så behandle dem pent og slipp den fri før sola går ned. Du kan alltid fange nye i morgen.

ludo

Velger man en innedag i øs pøset, har vi i Stormberg en forkjærlighet for bøker og klassiske brettspill. Både Ludo, stigespill og Den forsvunne diamant står høyt på vår liste. Prøv en hel regnværsdag uten nettbrett og smarttelefon, og se hvor mange spill dere kommer gjennom. Lag gjerne nistepakke og ha saft på termos, så kan dere ha piknik midt på gulvet og slipper å ta pause i spennende omganger!

Når sola skinner

Det er lov å være inne selv om sola skinner, men vi trives best ute. Enten man bor i byen eller er på hytta eller campingvogna, finnes det et hav av muligheter. Dra på safari i eget nabolag. Ta med kamera eller tegneblokk og bestem dere for tema før avreise. Hvis tema for eksempel er dyr, noterer eller tegner dere alle dyr dere treffer på deres vei. Enten det er maur, hunder eller krabber. Når dere kommer tilbake fra ekspedisjonen, kan dere jo lære mer om dyrene i leksikon eller på Google? Hvor mange bein har de? Hva spiser de? Hvor gamle kan de bli? Garantert mye ny informasjon for både små og store!

Virre

Lag deres egen eventyrsti! Selv i byen er det mange mulige utfordringer på en eventyrsti. Bestem dere for et mål og ta dere dit mens dere følger et regelsett. Reglene gjelder like mye for voksne, som for barn. Det kan være balansering, ikke lov å tråkke på streker, kun lov å tråkke på gress eller strekk hvor man må føre den andre i blinde (husk å ta med et skjerf eller sjal til øynene). Barn vil overraske dere med hvor ansvarsfulle de er til å lede en voksen hvis dere viser at dere stoler på dem. Og husk at det ofte er en skatt ved enden av et eventyr.

Ha en god aktivitetssommer!

Les også bloggen …med røde rose i kinnene om innendørsaktiviteter.

Kine -Stormberger
blogg_sign