Påskekrim: Den tøffe sannheten

Påsken 2014 var ikke som den skulle være. Eller, egentlig var den det. Sola skinte, snøen glitret og Sture Stormberg hadde nytt smøresett. Allikevel klarte han ikke slappe helt av. Ikke før han hadde løst gåten.

De siste kilometerne før hytta var et mareritt. Selv om veien var bar, ungene i baksete var glade og Stine satt og leste høyt fra A-magasinet i passasjersetet. Sture hadde tenkt på Brelettpakken hele veien, og nå gikk det han på nervene. Han hadde selvfølgelig tatt mobilbilder av pulten til «de mistenkte» før han tok ferie, og nå skulle hvert ledige minutt brukes på å løse gåten.

botte

Familiens hybridbil svingte inn på tunet foran hytta, og alle hjalp til med å bære inn. Sture henta ved, Stine la på sengetøy, mens Stian og Stella allerede var i gang med å bygge hopp til de små hopperne de hadde med seg.

Etter middag satte de seg ned alle fire for å løse gåten sammen. Bildene fra kontoret lå foran dem.

- Jeg liker Kine, sa Stella. Hun kan være litt tustete, men hun fikser alltid opp etter seg. Jeg tror ikke det er henne.

De tre andre nikket og var enige.

-Hva med Lars? Han er jo ingen mesterkokk, men jeg har aldri sett han være tankeløs, sa Stian.

- Det er ikke Lars, sa Sture. Jeg kjenner kona og de er kjempeflinke til å resirkulere hjemme. Han gjøre ikke slike feil. Og jeg tror heller ikke det er Eirek, han hater virkelig lettprodukter. En gang forlot han en middag fordi det stod en lett-yogurt i kjøleskapet, og kjeven hans begynner å dirre hvis han blir tilbudt lettmelk i kaffen.

- Jan Halvor er en av de mest ansvarlige på jobben din, sa Stine tankefullt. Han er bare snill og ansvarlig. Kan det være han?

Ingen av dem ville egentlig tro det, men han var det eneste av de tre mistenkte som stod igjen på lista. De la sammen bevisene: Jan Halvor hadde nylig bodd på hotell og hadde tidligere hatt med seg kuvertsmør fra frokostbuffet. Det stod en tallerken med ei skive på på pulten hans, og han var litt stresset før påske. De bestemte seg for å ringe å konfrontere han med den tøffe sannheten.

- Jan Halvor? Hei, det er Sture her. Beklager å forstyrre deg i påska, men jeg må snakke med deg om noe alvorlig. Du har sikkert hørt ryktene om plast i papirdunken? Ja, nettopp. Nå viser det seg… Hva? Gjorde du? Jeg forstår… Men da.. Ja, ikke sant? Nei, da regner vi med at det aldri gjentar seg.

Sture la på. Familien så at skuldrene senket seg merkbart og en smil de hadde savnet i 17 timer, viste seg. De stirret spent på han.

- Jan halvor hadde vært hos frisøren i går. Der hadde han fått småhår i BEGGE øynene. Og da han skulle forte seg å smøre ei skive for å være effektiv på jobb like etterpå, ja da hadde det klødd og svidd så mye at tårene rant. Han hadde rett og slett ikke sett hvor han kastet den vesle pakken han hadde fått på Rica forrige uke.

- Så det var ikke med vilje? Han kunne rett og slett ikke se at han traff feil bøtte? De står jo rett ved siden av hverandre…

Lettelsen var til å ta og føle på. Den vesle familien brøt ut i spontan jubel, klappet og hoppet opp og ned. Etter en god, lang familieklem lo Sture:

- Dette må feires! Yatzy og appensinbåter, folkens?

kylling

Takk til alle som har bidratt med forslag. Eli Vatnan Kristiansen, Turid Willumstad og  Alf Inge Øvrevik får en liten overraskelse i posten.

Husk å resirkulere, folkens!

Gjesteblogg: Små eventyrere er også store

Små turer er også store, sier Stormberg. Jeg er enig. Derfor kaller jeg meg selv for en småskala eventyrer. Du trenger ikke bestige Mount Everest eller krysse Grønland for å ha en fantastisk natur- og turopplevelse. Jeg kan fremdeles kjenne mestringsfølelsen av min første vinternatt i telt alene i skogen.

Friluftsneket
Jeg hadde ikke vært ute en vinternatt før. Sånn helt bokstavelig. Ikke fordi jeg ikke hadde lyst. Jeg turte ikke. Naturen gjorde meg vettskremt. Frøken Friluftsnek. Likevel lengtet jeg ut. Etter hvert tok rastløsheten ordentlig tak i kroppen min. Drømmen om å dra ut vokste. Til slutt ble den så sterk at jeg ikke fikk sove om natta. Hvor skulle jeg begynne?

malin4

Du vet nå du står på stupebrettet? Når det er skikkelig høyt ned, og du sier «Nå hopper jeg!»? Du står der fremdeles. «Nå!». Beina er fremdeles plantet på stupebrettet. Sånn var det for meg. Ventet på motet. Til slutt hoppa jeg. Eller dro på tur da. Du skjønner greia.

Gjennom bloggkollektivet Grønne Jenter, som jeg skriver for, søkte jeg om Stormbergstipendet til prosjektet mitt “Har ikke vært ute en vinternatt før”. Et prosjekt om å gå fra friluftsnek til friskus, og samtidig prøve å øke folks forståelse for sammenhengen mellom naturen, økosystemer, folk og klima. Jeg fikk det, stipendet.
Etter ti år i miljøbevegelsen skulle jeg nå oppleve naturen jeg hadde jobbet så hardt for å ta vare på.

malin1

Min første vinternatt
Facebook. Alltid facebook. Det er der jeg husker bursdager. Det er der jeg trykker «like», og håper at jeg redder verden litt. Det var også der jeg gjenopptok kontakten med naturveilederen Dag Inge. For mange år siden var han guide for meg og en gjeng andre ungdommer i Jotunheimen.

Min første vinternatt var i Vågå. Litt oppi lia, ikke så veldig langt fra sentrum. Vi gikk på fjellski, og jeg hadde fått helt nye. Ski med bilde av Cecilie Skog på. Jeg angra litt at jeg ikke hadde kjøpt de med Aleksander Gamme på. Hadde vært så hyggelig med ham kikkende opp på meg når jeg stamper gjennom snøskavlene. Det var kanskje ti år siden sist jeg hadde hatt på meg ski.

Vi gikk. Oppover og oppover på ski. Enda mer oppover. Jeg kommer til å få en utrolig fin rumpe, tenkte jeg. Rytme er viktig når du går på fjellski. Jeg sang på sangen South Australia av The Pogues inni meg for å finne rytmen. Sang litt høyt også, men da lo bare Dag Inge av meg. Etter omtrent femti meter tryna jeg. Akkurat da møtte vi på dama i nabohuset.

malin3

Bad-ass villmarking Dag Inge insisterte på at vi skulle sove uten telt. Under åpen himmel. Hard-core start, gitt. Vi stekte pølser, åt sjokkis og drakk solbærtoddy. Vi la oss tidlig. Jeg våknet av kalde snøfnugg i ansiktet. Det hadde begynt å snø. Ved hjelp av skistaver og jakker fikk vi laget oss en improvisert gapahuk. Det ble morgen.

Det ble flere vinternetter sammen med Dag Inge. De kan du lese om hos Grønne Jenter, gronnejenter.no eller på min hjemmeside malinjacob.no.

Alene. Helt alene
Det var dags for den store testen. Ville jeg klare å dra på en vintertur alene?

Natten før jeg dro på solotur fikk jeg ikke sove. Jeg var spent. Den natten ble bare tre timer lang. Litt av natten brukte jeg på å pakke sekken. Ved første pakking veide sekken nesten 22 kilo. Det er litt for mye for en nybegynner på seksti kilo. Alt i sekken måtte veies. Måtte ta noen harde valg. Jeg vurderte å la sjokoladen bli liggende igjen hjemme for å spare 200 gram. Heldigvis ombestemte jeg meg.

Jeg gikk noen timer i Lillomarka. Det var langt nok til at jeg følte at jeg var alene. Kjenne roen. Likevel nært nok hjemme til at jeg kan komme hjem hvis jeg skulle rote det skikkelig til.
Ved et gammelt steingjerde fant jeg en ro. Der ville jeg være.

Rett i nærheten var det et stort grantre som hadde falt over ende. Jeg sagde av granbaret, og brukte det som underlag til teltet. Det isolerer godt. Så skulle jeg sette opp teltet da. Jeg hadde gjort det en gang før. I stua. Om natta. Underveis tenkte jeg «Det MÅ finnes en enklere måte enn dette!». Jeg hører om folk som setter opp teltet på tre minutter. Helt på ordentlig, HVORDAN er det mulig?

Teltet sto til slutt. Jeg ropte høyt. «YES!». Bålet fikk jeg også fyr i. Jeg spiste middag i skumringen, desserten i mørket. Marshmallows. Jeg kjente på en glede. En urglede som jeg ikke har kjent på før. Likevel følte jeg meg veldig usikker. Er dette en god teltplass? Er bålet langt nok borte fra teltduken? Har jeg i det hele tatt satt opp teltet riktig? Kommer noen til å kjefte på meg fordi jeg er her?
Jeg frøs litt de første timene da jeg hadde lagt meg, men da jeg surret dunjakka rundt livet så ble hele kroppen varm. Søvnen tok meg, og jeg sov sammenhengende i ti timer.

malin2

Takk til Stormberg som velger å satse på dem som våger å drømme. Takk for dere har verdier jeg kan dele med dere. Takk for at dere ser naturens egenverdi og ønsker å ta vare på den. Og til slutt, takk for at dere har troen på folk.

Malin Jacob -friskus med bein i nesa

Borti lia er det snø

De fleste  er nok på god vei til å legge vinteren bak seg for denne gang, og ønske vår og sommer velkommen. Før vi kunne senke skuldrene å gjøre det samme var noen av oss fra markedsavdelingen på Bortelid i begynnelsen av april, for å ta modellbilder av vinterkolleksjonen for 2014/2015.

Vi ønsker å dele stemningen på en slik dag med dere, og har derfor laget en liten samling med bilder og videosnurter fra de to dagene vi var der oppe.

Untitled-1

Modellene ankommer lokasjon på scooter, og det var veldig stas for både store og små.

bilde 3

 

BildeGjemsel

Neida, vi lekte ikke gjemsel. For fotografen sin del måtte han ha et «mørkerom» for å se om bildene ble skarpe o.l, mens modellene trengte bare en pause fra påskesola.

nissedalBarn

Det er lov med litt lek og moro mellom slagene, og aking er gøy for både barn og voksne.

Pause

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Dette gjelder også på fotoshoot. Da er det veldig greit å kunne slå to fluer i en smekk ved å ta fine stemningsbilder rundt bålet i tillegg til å få seg en matbit.

Bilde 2

Fotogragass

Solnedgang

Dett var dett, planleggingen av fotoshoot for vår/sommer 2015 kan begynne.

Tusen takk til Bortelid Skisenter for fantastisk bistand  og service.

Hilde, Stormberger

Hilde_S_-_2.jpg

 

 

Gjesteblogg: Ett internationellt och spännande jobb

Det bästa med att jobba med Kundservice är att vi är i kontakt med så många olika människor varje dag. Hur många vi har per dag är självklart väldigt varierande men det kan vara allt mellan 20-90 svenskar i nöd per idag.

Det är också väldigt kul att få hjälpa alla och att få avsluta ett mail eller ett telefonsamtal med att Kunden är nöjd.

team

Trine, Ronja og Magnus på Servicekontoret

 Hur får vi nöjda Kunder? Jo, vid att lyssna på vad Kunden behöver hjälp med och hjälpa dem på ett sätt som passar bäst för personen ifråga. Sen är det spännande att vi jobbar med Kundservice i flera olika kanaler, förutom på telefon och e-post, som t.ex Facebook, Twitter och Instagram.

Vi får många olika frågor och det är allt från byte av plagg eller fakturafrågor till om man kan få tag på ett tyg från en jacka som man kan laga gardiner av, eller om vi lagar de fleecedressar vi har till barn, även i vuxenstorlekar. Det finns aldrig några dumma frågor och vi lovar dig att alltid göra det bästa vi kan för att hjälpa, för det är det vi brinner för.

Ronja -Stormberger
ronja_web

Nettbutikkene forandrer samfunnet

Norsk sjøfart gikk gjennom en sammenhengende krise i nesten hundre år, etter at dampskipene og ny teknologi erstattet seilskutene mot slutten av 1800-tallet. Seilskuterederne fulgte ikke med i timen, og mange lokalsamfunn ble sterkt endret. Nå er det handelsstanden som står foran en stor utfordring.

De siste tiårene har kjøpesenterne vokst kraftig i antall og omsetning. Nå er det imidlertid mye som tyder på at utviklingen stagnerer, og at Norge dessverre kan stå foran en massiv butikkdød de neste 5-15 årene. Det betyr at hele butikkbransjen må være villig til omstilling og i langt større grad treffe kundene der de er.

bystrand

Tradisjonelle butikker er nåtidens seilskuter, og vil tape i konkurransen dersom de ikke tilbyr kunden fleksible handlemuligheter i fremtiden. Kundene må få handle hvor de vil og når de vil. De som tror tradisjonelle butikker vil klare seg siden de er nettbutikkene overlegne som sosial møteplass og som stedet kunden møter butikken ansikt til ansikt, har neppe fått med seg de behovene sosiale medier dekker.

Mange kjøpesentre har gjennomført store utvidelser de siste par årene, og basert seg på at tidligere vekst vil fortsette. Vi ser imidlertid at nettbutikkene har en langt større vekst, og trenden vil trolig forsterke seg de kommende årene.

Flere kjeder har som Stormberg en kombinasjon av butikker og nettbutikker, men de fleste nettbutikkene er ikke tilgjengelig via utsalgssteder eller såkalte showrooms. Man må foreta et valg om man ønsker å handle i butikk eller i nettbutikk. Faller valget på nettbutikk, gjør man innkjøpene fra egen stue, og dropper besøket på senteret eller handlegata.

Detaljhandelen står ovenfor et veiskille hvor man må ta stilling til hvorvidt man ønsker å tilrettelegge for den digitale utviklingen eller ei.

Netthandelen har kommet for å bli og veksten på nett kommer til å bli betydelig de kommende åreneMen vi tror ikke det kommer til å  bety døden for butikkene våre. Vi integrerer netthandel i detaljhandel for å unngå å bli akterutseilt.

For å finne balansen har de alle fleste en stor jobb foran seg. Det er en jobb vi i Stormberg ser frem til.  Hjulene ruller allerede på planleggingen av Stormberg webshop-in-shop. Et konsept som gjør alle våre kolleksjoner tilgjengelig for Kunder via assistert netthandel i våre fysiske butikker.

Omsetningen i Stormbergs nettbutikk økte i fjor med 54% sett i forhold til 2012. Stormbergs fysiske butikker hadde også en god salgsutvikling i 2013, men veksten var klart lavere enn i nettbutikken.

For våre Kunder har vi så langt hatt en god miks, og nettbutikken og våre fysiske butikker er allerede tett integrert. Samspillet mellom Stormbergs fysiske butikker og nettbutikken er en hovedårsak til at våre fysiske butikker klarer seg så godt og øker både i antall og i omsetning.

Vi må hele tiden sørge for å tilpasse oss handlemønsteret og henge med i de teknologiske svingene. Vi må lytte til Kunden og se hvor vinden fører oss. Svarene vi så langt har fått fra våre Kunder har ført til at vi dette året har åpnet nettbutikk i 21 nye land, og Stormbergs fysiske butikker og nettbutikken vil fremover smelte sammen i enda større grad.

Les også bloggen Hello world!

Steinar -Stormberger
blogg_SJO

Hello world!

Hooray, we ‘ve got 779 million new Customers! Well … Potential Customers, at least. Can you imagine? If all 779 million Customers marched into our stores at the same time? The queue outside each shop would probably be nearly 1,000 kilometers long. Now that would be a challenge. 

It’s good that we have found another solution. Online stores are open around the clock in all time zones. Everything that we have in stock is available at all times.

When we launched our Norwegian online store back in 2008, our goal was to be the best in online shopping and Customer service in Norway. In 2010 and 2013 we won the much respected prize “Årets nettbutikk” (“The best online shop in Norway”).

flagg2

Now the world is out there for us to conquer. We launched our Swedish online store in 2012, and the official launch date for 21 new countries is today, April 15th, 2014. Our goal is now to be not only the best in Norway, but the best in the world when it comes to e-commerce and Customer service in sports and outdoor clothing. How can such an ambitious goal be achieved? By listening to our Customers, and what they have to say about the products themselves as well as the shopping experience and service they received.

Each month around 4,000 Customers contact our Customer Service. And our job is to do our best to make sure that those 4,000 Customers are happy with the service. Whether the Customers speak Norwegian, Swedish, Finnish or English. That is why we have new people with variable language skills in our consulting team. Bonjour, good afternoon, hola, moi , privet and cześć! Every time the phone rings it could be coming from any of the 23 different countries. Now that is when flexibility and goal-orientedness come in useful.

Internasjonalt-våren2014

Part of our friendly (and international) Customer service team.

We really hope that you have had good experiences with us and let us know how we can become your favorite supplier of sports and outdoor clothing!

Hege -Stormberger
hege

Hello world!

Read the english version of the blog here.

Hurra vi har fått 779 millioner nye Kunder! Eller… Potensielle Kunder, da. Kan du tenke deg? Hvis alle 779 millioner skulle komme inn i butikkene våre samtidig? Køen utenfor hver eneste butikk ville vært nesten 1000 kilometer lang. Det hadde muligens blitt litt utfordrende. 

Da er det godt at vi har funnet en annen løsning. Nemlig individuelt tilpassede nettbutikker som er åpent hele døgnet i alle tidssoner. Alt vi har tilgjengelig på lager til enhver tid.

Da vi åpnet vår norske nettbutikk i 2008, var målet å bli best på netthandel og Kundeservice i Norge. I 2010 og 2013 ble vi kåret til Årets nettbutikk i Norge.
flagg2

Nå ligger verden for våre føtter. Med svensk nettbutikk lansert i 2012 og 21 nye land offisielt lansert den 15. april 2014. Nå er målet «best i verden» på netthandel og kundeservice innenfor sport og outdoor. Og hvordan oppnår vi det? Jo, ved å lytte til Kundene våre. Både om produkter, handleopplevelsen og oppfølgingsservice.

Internasjonalt-våren2014

Her er litt av Kundesenterteamet, en usedvanlig dyktig og dedikert gjeng!

Hver måned henvender om lag 4000 Kunder seg til vårt Kundesenter. Og vi ønsker at 4000 Kunder skal være fornøyde med måten nettopp deres sak blir behandlet på. Enten de snakker norsk, svensk, finsk eller engelsk. Derfor har vårt konsulentteam blitt utvidet med språkkyndige konsulenter. Bonjour, good afternoon, hola, moi, privét og cześć! Hver gang telefonen ringer kan den komme fra minst 23 ulike land. Da gjelder det å være fleksibel og løsningsorientert.

Vi håper virkelig at du har hatt gode opplevelser med oss og forteller oss hvordan vi kan bli din favorittleverandør av sports- og turtøy!

Se også bloggposten: Idag öppnar vi i Sverige

Hege -Stormberger
hege

 

Påskekrim 2014: Resirkulering på villspor

Det var en mørk og stormfull aften (i realiteten var det en solfylt og varm morgen), og Sture Stormberger tuslet ut på kjøkkenet på jobb for å ta seg dagens første kaffekopp (fairtrade, så klart). Han plystret lett på den fin-fine sangen de pleier å ha i bakgrunnen på de reklamene med Severin Suveren (Daydream in blue om noen lurer). Påsken var like om hjørnet, og Sture hadde kjøpt Kvikklunsj på tilbud, pugget fjellvettreglene, lastet ned påskekrim (den siste til Nesbø) og pakket trelagsplagg til bruk i all slags vær. Bare 7 timer igjen av fredagen før ferien var i gang. Sture var i kjempehumør!

Så godt var humøret til Sture Stormberger at han bare knegget litt av seg selv da han skvulpet litt med kaffekanna og sølte på kjøkkenbenken. «Ingen sak!» sa Sture til seg selv og rev et flak av den ublekede tørkerullen. Kaffedråpene var borte på et blunk og Sture plystret videre med kaffekopp i den ene hånda og brukt tørkepapir i den andre. Han vippet opp lokket på søppelbøtten merket med PAPIR og frosset. Det gikk kaldt ned over ryggen hans, og hårene på begge armene reiste seg.

For der, midt i PAPIR-bøtta, skrikende rød og absolutt ikke på rett sted, lå en kuvertpakke med tom Brelett. Sture fikk tårer i øyekroken og kjente magen snurpe seg sammen. Hvem i all verden ville finne på å gjøre noe så sykt? Å hive plast i PAPIR-bøtta? Ikke noen av hans kolleger, vel? Ingen Stormbergere?

botte

Sture Stormberg tørket en tåre fra sitt eplekinn og fisket plasten ut av bøtta og over i bøtta merket PLAST. Dette kunne ikke skje. Ikke nå. Ikke rett før påske. Her må det detektivarbeid til!

Kan du hjelpe Sture Stormberger med å lete etter spor på hans kollegers pulter? Hvem er «synderen»?

photo

Lars er grafisk designer og elsker frukt. Han er ikke så veldig hemmelig fan av Backstreet Boys.

2

Dette er pulten til Eirek. Han er en tøysekopp, men hater lettprodukter.

4

Jan Halvor driver med samfunnsansvar på tross av at vi to ganger har knepet han i å ta med seg gjenstander fra frokostbufféer. Han er ofte sulten.

 

1

Kine driver med kommunikasjon og er ikke så ryddig som pulten hennes gir uttrykk for. Hun kan ofte være litt distré.

Ser du spor på pultene eller i bildetekstene som kan hjelpe oss å løse påskekrimen? Gi oss tips i kommentarfeltet under!

På forhånd takk!

Vi har fått inn mange gode svar og kanskje vanker det en lite overraskelse til en av tipserne?

Med god hjelp klarte Sture Stormberger å løse gåten. Hvem som var synderen og hvordan historien ender kan du lese her.

Ingen drømmetur

I dag gikk turen tilbake til Kristiansand Tingrett. Sist jeg var i den sørlige tingretten var i november da Stormberg møtte ligningsmyndighetene i den såkalte klimarettsaken. Denne gangen var motparten en tidligere forhandler og butikkeier som i sin tid drev en Stormbergbutikk.

Jeg har tidligere blogget om den tøffe konkurransesituasjonen som er i sportsbransjen og det forhold at enkelte forhandlereide Stormbergbutikker dessverre ikke har klart seg i den tøffe konkurransesituasjonen de har opplevd i sitt lokalmarked.

Konkursen vår tidligere forhandler og lokale butikkeier opplevde for snart ett år siden, er bakgrunnsteppet for tvistesaken som har oppstått. Jeg synes det er bra at det nå blir en rettslig vurdering av de forholdene vi har vært uenige om.

For også i næringslivet er det noen ganger slik at man ikke alltid kommer til enighet. Selv om man har utarbeidet detaljerte avtaler og forsøkt å finne frem til gode løsninger, kan uenighet og forskjellig tolkning av inngåtte avtaler oppstå. Da er det godt at saken kan bli vurdert av retten. Dommen forventes å foreligge om noen uker.

Klimaseier

Turen går tilbake til retten i morgen. Definitivt ingen drømmetur, men en tur som dessverre av og til er nødvendig.

Se også bloggposten: Inkludering og #prinsipp6

Steinar -Stormberger
blogg_SJO

Virre Virre Vapp, mer enn en kjøleskapslapp

I mai 2012 hadde designavdelingen et ønske om at vi satt i gang en tegnekonkurranse, der tema var «hva følgerne forbandt med tur og dyr i naturen», og gjerne fabeldyr. Og hvem har vel ikke bedre fantasi enn de søte små når det gjelder nettopp dette?

Bakgrunnen for tegnekonkurransen var å inkludere følgerne våre i sosiale medier med design, denne gangen for barnekolleksjonen for vår/sommer 2014. Responsen var enorm, og vi fikk inn mange fine tegninger. To av disse er nå å se på våre nye gensere.

Virre

Tusen takk til Tiril for «Flyvende katt og lama med elefantører», og David for «Krokodille».

Se også bloggposten: Tegnekonkurranse

Hilde, Stormberger

Hilde_S_-_2.jpg