Velkommen, vinter!

For meg er slutten av november like deilig som en varm og vårgrønn dag i mai. Nå står vinteren for døren, og vi kan glede oss over at regnet blir erstattet med snø – og gåturer i skogen byttes ut med langrennsturer. Kan det bli bedre?

Denne helgen settes snøkanonene i gang mange steder, men allerede kan du finne flere steder i fjellene som har åpnet. Skiiinfo melder om at følgende steder har åpent denne helgen: KvitfjellTyin – FilefjellSkeikampenAurdal – ValdresGeilo og Beitostølen.

Fra Hovden i Setesdal

Fra Hovden i Setesdal

Hvis du lurer på hvor snøen har lagt seg anbefaler vi kartet til senorge.no og oversikt over snødybdene på yr.no.

For oss som bor der snøen ennå ikke har falt i mils omkrets er det bare å smøre seg med tålmodighet eller legge helgeturen til et høyereliggende sted. God helg!

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

Oslo-butikken i ny look og nye lokaler

Stormberg-butikken i Storgata i Oslo er en av våre viktigste butikker. Etter åtte år var det på tide med ny look og nye lokaler, men vi har ikke flyttet lenger enn til nabobygget.

Etter flere intense uker med hard jobbing kunne vi endelig åpne dørene klokka 10 i dag. Veien til åpning har vært arbeidskrevende, men heldigvis har vår flinke butikksjef Noreen og teamet hennes stått på og kommet i mål i tide.

Slik så lokalet ut før vi kom med varer og hyller,

Slik så lokalet ut før vi kom med varer og hyller,

Det begynner så vidt å ligne en butikk

Det begynner så vidt å ligne en butikk

20151119_105929

Noreen og teamet hennes kan endelig ønske velkommen!

Hardt arbeid lønner seg, og nå kan vi som jobber i Stormberg være kry av å ha en lekker butikk – og alle som jobber i Oslo-butikken kan nyte effekten av å ha nye og freshe lokaler.

Vi står klar med håndverkere og dekoratører, og er klare for å bygge nye og oppdatere flere butikker!

Christina – Stormberger

IMG_7988

En bønn om handling

I 2009 signerte vi The Copenhagen Communique on Climate Change i forkant av klimatoppmøtet i København. Det som skulle bli det store vendepunktet i det grønne skiftet, COP-15, fikk et ettermæle som heller blir stående som flopp-15. Siden den tid har for så vidt mye skjedd, men det som imidlertid ikke har skjedd er det som hele tiden har vært det overordnede målet; en internasjonalt forpliktende avtale for å bremse klimaendringene.

I Paris har verdenssamfunnets ledere om kort tid nok en sjanse til å bli enige. Til tross for at klimaendringene ikke akkurat har fått noen brems siden sist er paradoksalt nok ambisjonene for toppmøtet i Paris nedjustert ganske kraftig. Fra et mål om en juridisk bindende avtale a la Kyoto-protokollen er målet nå å få alle verdens land til å melde inne hvor mye de planlegger å kutte i sitt klimagassutslipp. Klimamålene blir med andre ord frivillige.

Paris Pledge for Action

Å planlegge og melde inn sine klimagassutslipp er i og for seg bra og viser i større grad en nedenfra-og-opp tilnærming, i motsetning til tidligere. Men vil det være effektivt nok til å bremse klimaendringene tilstrekkelig? Eller er det å innse nederlaget og begrense skadene? Jeg er redd det siste er mest nærliggende å tro. Nå handler det i større grad om å tilpasse seg de nye tidene. For mange mennesker vil det innebære drastiske handlinger, men så lenge disse menneskene ikke har en stemme som når fram så kan tilsynelatende resten av verden leve med det.

For det burde handle om rettferdighet. Forurenser skal betale. Så lenge det ikke blir enighet rundt dette dreier problematikken seg mot tilpasning i stedet for begrensing. Når det nå er så galt at ikke de som er ansvarlige vil kutte tilstrekkelig så må det finnes vilje til å bruke penger de stedene der forurensers handlinger får størst konsekvenser. Hvis ikke flopper ikke bare COP-21, men også brorparten av FNs bærekraftsmål. Alt henger sammen med alt.

Vi har igjen signert. Denne gangen The Paris Pledge for Action. Som en bønn til de som samles i Paris om at rettferdigheten må seire. Og som en påminnelse til oss selv om at vi som bedrift må ta vår del av ansvaret og gjøre de vi kan for å redusere utslippet vi er ansvarlig for. Ingen går fri. At vi klimanøytraliserer både våre produkter og hele vår virksomhet er ikke nok. Vi må bruke dette aktivt for å kutte i vårt eget karbonavtrykk og hjelpe andre i sitt arbeid. Rettferdigheten må seire.

Les også bloggposten: Klima(x) i København

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Tørre barn leker best!

Høsten er våt og kald, og det krever god bekledning. Men hvordan kler du barna best, og hva bør man ha under regntøyet eller parkdressen?

Først og fremst er det viktig å huske på at barn er forskjellige. Noe svetter mer enn andre og noen tåler kulden bedre. Aktivitetsnivået til barna er også en faktor som bør taes med i vurderingen. Et barn som sitter stille i sandkassa vil sannsynligvis trenge mer klær enn en aktiv krabat som er høyt og lavt.

Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive parkdresser, og de blir fort stillesittende.

Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive parkdresser, og de blir fort stillesittende.

Velg en parkdress som er myk og bevegelig, eller en tynn utedress med flere lag med plagg under. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det være godt og varmt, i tillegg er det lettere å regulere kroppstemperaturen til barna ved å ta av/på plagg.

Generelt kan man regne med tre lag med klær i den kalde årstiden; undertøy, mellomlag og yttertøy.

Undertøy
Undertøyet er det innerste laget mot kroppen, og bør være tynt og tettsittende. Det viktige med dette laget er at det transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Ull og superundertøy er best egnet. Ull varmer selv om det er fuktig, så selv om barnet svetter eller skulle være så uheldig å tisse på seg, vil det ikke bli kaldt og vått. Ikke bruk bomullsplagg! Bomull holder på fukten og blir kaldt, og det holder fuktigheten på innsiden av plagget mot kroppen, istedetfor å transporterer det vekk fra kroppen. Ullplagg idag er ofte laget av finere ullslag og klør derfor ikke.

Mellomlag
Akkurat som undertøyet burde også mellomlaget være fukttransporterende. Med andre ord, ikke bruk bomull (dongeribukse og collegegenser er ofte laget av bomull). Ullklær eller fleecedress er veldig gode alternativer. Syntetisk fleece transporterer fuktighet, og er myke og bevegelige for barna å leke i inne.

Ytterlag
Det er mange typer parkdresser på markedet, så hva skal man velge? Igjen så er det individuelt med hensyn på barnets aktivitetsnivå og bruk. Har man to lag med klær under som beskrevet over, holder det fint med en parkdress med ullfòr eller fleecefòr. Er det i tillegg avtagbart, har du en parkdress som kan brukes året rundt. Nye, tekniske dresser har bedre bevegelighet, er mer vann- og vindtette og er fukttransporterende. Et veldig aktivt barn vil ofte svette, da bør en prioritere en parkdress med fukttransporterende evner. Til et barn som sitter mye på rompa og aker seg bortover bør man vurdere en parkdress i slitesterk bevernylon med forsterkninger på rompa.

Her finner du vår side med alt du trenger for å holde barna tørre og varme – hele dagen!

Hilde – Stormberger

Hilde_S_-_2

18 dager igjen til årets største salg

Fredag 27. november er det duket for Black Friday, og da slår vi til med årets største salg. Her har du mulighet til å gjøre innkjøp av julegaver til hyggelige priser, og til å kjøpe noe du trenger til deg selv.

Dersom du melder deg på arrangementet på Facebook, kan du allerede fredag motta knalltilbud på noe av det du kan vente deg.

12193323_10153640993769590_3740381879789649628_n

Black Friday er en dag for shopping og “gode deals” i USA og Canada, og den foregår første fredag etter Thanksgiving. I 2015 er det 27. november. For at også våre norske Kunder skal få våre beste tilbud og kunne gjøre gode kupp online, har vi rabatt på en menge produkter som jakker, bukser, parkas o.l. I stedet for å bruke tiden i lange køer kan du besøke nettbutikken vår og gjøre en trygg netthandel.

André – Stormberg

1380601_10153405463015691_1818191656_n

 

Kon Tiki 2: Stormberg er med på ferden

Noen dager forsinket grunnet termittangrep, fortollingstrøbbel og utstedelse av seilingstillatelse skal Kon-Tiki2 for snart sette seil. Ekspedisjonen skal vare i fem måneder og seiler under norsk flagg med norskmannskap sammen med deltakere fra åtte andre nasjoner.

- Vi skulle reise første november, men venter på å få klarert viktige nødpeilesendere og annet sikkerhetsutstyr fra Jotron, så snart vi har dette kan vi stikke til havs, forteller ekspedisjonsleder Torgeir Higraff.

Bakre rad fra venstre: Pål Børresen, Gunvor Storaas, Ola Borgfjord, Signe Meling, Øyvin Lauten, Andrey Chesnokov (bakerst), Cecilie Mauritzen, Torgeir Higraff, Roberto Sala. Fremre rad fra venstre: Boris Romanov, Esteban Contreras, Kari S. Dahl, David Short, Jostein Alvær Heidenstrøm og Håkon Wium Lie

Hele crewet i resirkulert tøy fra Stormberg.
Bakre rad fra venstre: Pål Børresen, Gunvor Storaas, Ola Borgfjord, Signe
Meling, Øyvin Lauten, Andrey Chesnokov (bakerst), Cecilie Mauritzen, Torgeir
Higraff, Roberto Sala.
Fremre rad fra venstre: Boris Romanov, Esteban Contreras, Kari S. Dahl, David
Short, Jostein Alvær Heidenstrøm og Håkon Wium Lie

Kon-Tiki2 er en forskningsekspedisjon bestående av to team med 14 deltakere fordelt på to balsaflåter som skal forsøke å seile tur-retur over havstrekningen Thor Heyerdahl gjorde berømt i 1947. Istedet for å seile til Fransk Polynesia seiler Kon-Tiki2 fra Peru til Påskeøya hvor det nylig er bevist at søramerikanere minglet med polynesiere en gang mellom år 1300 og 1500 (Current Biology, oktober 2014). Teamene vil under ledelse av Torgeir Higraff finne svar på hvordan de seilte og hva slags seileruter som kan ha blitt brukt for mer enn 500 år siden. I tillegg skal ekspedisjonen utføre et fullskala oseanografisk forskningsprogram: alt fra marint liv, klimaendringer i havet, plastforurensning i overflaten, miljøgifter og meteorologiske undersøkelser av El Nino (som ekspedisjonen seiler rett inn i).

Cecilie Mauritzen forskningssjef på ekspedisjonen.

- Jeg mener flåtene er perfekte forskningsfartøy som vil kunne dokumentere status og utvikling på oksygeninnhold, CO2, temperatur, plankton, fisk, dyreliv og forurensning i en til dels uutforsket del av Stillehavet – dataene vi samler inn vil være interessante for internasjonale forskningsmiljøer i og utenfor Norge i lang tid framover, sier Mauritzen.

Stormberg har levert bekledning til ekspedisjonen fordi vi mener det er svært viktig å sette fokus på forsøplingen av verdenshavene. Vi har levert plagg som er laget av resirkulert materiale, og vi ønsker å sette fokus på hvilke miljøutfordringer plast i verdenshavene medfører.

Ekspedisjonen har et budsjett på omlag 14 millioner kroner og kostnadene hadde vært det dobbelte uten alle de omlag 25 norske frivillige i teamet og egeninnsats fra tunge norske forskningsmiljøer.

- Norge har vært i førersetet innen maritim teknologi og knowhow innen fiskeri, skipsbygging, skipsfart, offshore oljeleting, all mulig teknologi til havs. Derfor er vi glade for at Utenriksdepartementet finansierer mikroplastforskningen vår, og for all hjelp vi har fått av ambassadør Hege Araldsen her i Peru. Kan Norge hente opp olje flere hundre meter under havbunnen burde Norge kunne bidra til å finne løsninger på å samle inn plasten som ligger i havoverflaten hvor den ødelegger verdenshavene og også vårt eget fremtidige levebrød, sier Higraff.

Flåtene er bygget med tømmer fra Ecuador og byggingen er gjort med hjelp av båtbyggere fra Fosen folkehøgskole. Perus marine har satt store ressurser til disposisjon under byggingen, og den chilenske armada stiller med search-og-rescue-skip om noe skulle gå veldig galt underveis. Kon-Tiki2 er et av få prosjekter i historien hvor sjøforsvaret til disse to rivaliserende nabolandene samarbeider.

Skippere på flåtene er Kari S. Dahl, som til vanlig jobber i Redningsselskapet, og Øyvin Lauten fra Stavern. De får hjelp av seilere fra råseilmiljøet i Norge som Ola Borgfjord fra Fosen, Signe Meling fra Haugesund og Gunvor Storaas fra Norheimsund. Med i teamet er Pål Børresen fra Vollen i Asker og norsk-chilenske Esteban Contreras som er bosatt i Bergen. Yngstemann er Jostein Heidenstrøm (19) fra Sætre i Hurum som var russ tidligere i år.

Les mer på ekspedisjonens offisielle hjemmeside, og les mer om mikroplast i havene her.

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

 

Varme strikkenyheter

Vi er klare for kuldegradene, og har fått inn mange varme, strikkede plagg som egner seg godt til forskjellige anledninger. Er du beredt for vinteren?

Ull er et naturlig materiale som puster, og det hindrer at man blir klam eller kald om plagget blir fuktig. Ullplagg er også slitesterkt på grunn av sine lange fibre, og det regulerer varmen slik at du kan bruke det hele året.

Nå har vi fylt på med en rekke nyheter av nettopp ull, og vi har et godt utvalg av ullplagg som passer alle anledninger. Her finner du ullundertøy, og her finner du våre populære ullgensere.

Lindefjell ullgenser passer godt til jeans og hverdags og som mellomlagsplagg på kalde dager.

Lindefjell ullgenser passer godt til jeans og hverdags og som mellomlagsplagg på kalde dager.

En annen populær nyhet er det allsidige plagget Gjendebu ullponcho.
Gjendebu ullponcho er grovstrikket og har høy rullekrave.

Gjendebu ullponcho er grovstrikket og har høy rullekrave.

Trollbu ullgenser til herre og dame er blitt en populær genser.
Trollbu ullgenser er en behagelig og varm genser i grovstrikk som ikke klør.

Trollbu ullgenser er en behagelig og varm genser i grovstrikk som ikke klør.

Har du lyst til å se alle nyhetene? Her finner du alle ullgenserne.
Hilde – Stormberger

Hilde_S_-_2

Lys i mørket

Tidligere i oktober hadde vi en designkonkurranse hvor vi ba våre følgere skisse en tights som skal bli en del av høst- og vinterkolleksjonen 2016/2017. For å plukke ut vinneren la vi vekt på hvordan tightsen passet til årstiden og hvordan vi tror Kundene tar imot tightsen.

Vi fikk inn mange kreative forslag, og her følger noen av utkastene som var med helt til den endelige kåringen:

600

Vi synes det er svært hyggelig når vi får så flotte utkast, og at mange velger å bruke tid på å tegne og forklare hvordan deres drømmetights ser ut. Etter å gått nøye gjennom skisser og studert detaljer, var det Maria Olsen fra Leinesfjord som ble kåret til vinner for dette utkastet:

eksempel2

Skisse: Maria Olsen

Maria har skisset en sort tights med flotte refleksdetaljer. Vi tror at både fargen og refleksmønsteret vil gjøre dette til et populært produkt neste høst, og med noen mindre endringer vil denne bli tilgjengelig i nettbutikken neste høst. Her finner du årets reflekstights.

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

 

 

Lei av like treningsøvelser?

Jeg trener crossfit og jeg digger det. Etter lengre tid på treningssenter har jeg tatt steget ut og begynt med crossfit. I begynnelsen var jeg litt skeptisk på grunn av mye rykter om at det var en ekstrem sport med mye skader, blodslit og oppkast.

Jeg er ingen kjempesprek treningsfantom, men jeg liker å holde meg i form og har trent noen år på et vanlig treningsstudio. Jeg ønsket å utvide treningen min til mer fokusert trening på det jeg syntes var gøy å trene. Først startet jeg med et introkurs og begynte å gå på timer sammen med noen venner. Og nå er jeg bare helt frelst på måten timene er bygget opp. Allsidig trening som fokuserer på kroppen som en helhet. Ikke bare pumping eller løping – eller bare hopp og sprett. Det er gjennomtenkt kombinasjon av alle mulige øvelser som gjør deg sterk og gir deg kondisjon samtidig. Og det funker.

IMG_4345

Crossfit er god trening

Crossfit passer alle som ønsker å drive med det. Du velger selv hvor grensen går, hvor langt du skal presse deg og ikke mist tid du vil stoppe. Crossfit inneholder mye mer enn bare hard trening. Typisk kjennetegn ved crossfit er også godt miljø og god oppfølgning fra sertifiserte instruktører med mye fokus på riktig teknikk på de forskjellige øvelsene.

IMG_4360

Kompresjonstøy er nyttig for muskulaturen i crossfit

Jeg bruker mye kompresjon både under og etter trening. Kompresjon i tøyet hjelper å holder musklene varme og smidige under trening. Etter trening hjelper tøyet til raskere restitusjon. Samtidig så tøyet fast og hjelper til å støtte muskler og kropp under trening. Her finner du vårt kompresjonstøy.

IMG_6013

Så dagens oppfording fra meg blir at du bør prøve en time eller i det minste bare komme innom for å se og føle på om dette ikke er noen for deg.

PS! Et smart tips til vasking av kompresjonstøy er å vrenge tøyet før det vaskes på 30 grader. Da holder reflekster, merker og symboler seg lengre.

Tom – Stormberger

tom

Selv når vi kommer til kort

Å jobbe med etisk handel er mange ganger en øvelse i tilkortkommenhet. Vi kartlegger, tilpasser, samarbeider, rapporterer, evaluerer og gjør et ærlig stykke arbeid for å få til forbedringer. Til tross for dette ser vi flere ganger at det bare ikke er nok. Vi lykkes ikke i møte de store utfordringene. Det er da, når vi kommer til kort, at det blir så viktig å smøre om og ta nye tak.

En nylig gjennomført ekstern inspeksjon på et knippe av våre fabrikker hadde et ekstra fokus på bruk av overtid blant arbeidere og fagforeninger. Vi har sett en positiv utvikling på lønningene til arbeiderne de siste årene. Samtidig vet vi at bruken av overtid er en utfordring og en del av det totale bildet når det gjelder faktisk lønn. Vi har også tatt betydelig grep internt hos oss for å hjelpe leverandøren og redusere behovet for overtid. Spesielt i høysesongene.

Foto: Stormberg

Foto: Stormberg

Tilbakemeldingene viser at produksjonsåret er enda mindre sesongpreget enn det vi til nå har antatt. Vi har sett at de store variasjonene har minsket, men de er antagelig enda mindre enn det vi har trodd.
Fabrikkene har mange migrantarbeidere som kommer fra områder langt fra arbeidsstedet. De ønsker å jobbe så mye som mulig og tjene mest mulig på kortest mulig tid, for så å reise på lengre ferier hjem dit de kommer fra. De er med andre ord mer enn villig til å stå både lange dager og helger.
Myndighetene har i lengre tid sett igjennom fingrene på loven om 40 timers arbeidsuke. Det samme gjelder overtidsbetaling. Med den gjeldende situasjonen i Kina er det lite som tyder på at de kommer til å stramme inn på dette i nærmeste framtid.

Et av våre viktigste tiltak i kampen mot overtid har vært den økte ledetiden på våre ordrer til fabrikkene. De får god forutsigbarhet og kan planlegge produksjon i god tid. Dette har virket etter hensikten og vært med å jevne ut sesongene. Men; på grunn av de andre forholdene har bruken av overtid og den faktiske lønnen ikke fått den effekten vi egentlig var ute etter. Vi kommer til kort. Det er forhold vi ikke har kontroll på, men kun kan registrere.

Selv når vi kommer til kort er det både viktig å opprettholde og styrke de tiltakene vi allerede har satt i gang. Samtidig må vi se på nye veier for å komme nærmere mål. Organisering og kollektive forhandlinger er ett av virkemidlene som kan være på dette. Rapporten viser også at der dette er velfungerende kan det utgjøre en forskjell og kompensere for en del av det sovende lovverket.

Stormberg ønsker å tilby varer til konkurransedyktige priser. Det er det vi lever av. Men det skal ikke skje på bekostning av arbeidernes rettigheter, ve og vel. Vi ønsker en strengere håndheving av den kinesiske arbeidsmiljølovgivningen og vi ønsker å gjøre vårt til at vi får stabile, lojale og bærekraftige leverandører i mange år framover. Det kommer vi til å fortsette med, selv når vi kommer til kort.

Du kan lese hele inspeksjonsrapporten her.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw