En liten ivrig Stormberger om «jobben» sin

Møt Vetle. Han er 8 1/2 år og har en mamma som jobber som designer hos Stormberg. Nettopp derfor er det ikke sjeldent at Vetle må stille opp som «prøvekanin» for nye Stormbergplagg. Noe han egentlig synes er helt ok.

- Jeg har jo sommerjobber. Flere faktisk. Den første er for Stormberg. Da må jeg kle på meg masse Stormbergklær og så må mamma se hvordan de ser ut. Jeg må stå der mens hun drar og rive i dem. Det er en ganske vanlig jobb for meg. Men jeg får faktisk ikke betalt, sier Vetle og ser spørrende på sin mor. -Jo, forresten… Jeg får jo betalt i klær!

vetleVetle bor sammen med mamma og pappa i Homborsund i Grimstad Kommune på Sørlandet. Der har han alltid bodd og trives veldig godt.

- Når jeg ikke jobber for Stormberg, så har jeg sommerjobb hjemme. Da setter jeg på vaskemaskinen, bretter tøy eller rydder i gangen. Det får jeg ukepenger for. Vi har mest Stormbergtøy, men litt fra Hennes & Mauritz også. Og Cubus. Men mest Stormberg.

I sommer har Vetle planer om å besøke bestemor og å dra på hytta på Osen.

- Vi spiller mye kort, og så pleier vi bygge snøhule… Eller… Det er jo ikke så mye snø nå i sommer, så da blir det vel mest kortspill.

Og favorittplagget?

pram

- Jeg har en Pram seiljakke som jeg synes er veldig kul! Den kan jeg bruke ute om sommeren når det blåser litt.

Pram seiljakke er satt ned fra 799,- til 399,- på sommersalget vårt.

Vi ønsker Vetle og alle barn en fin sommer, helst uten snøhuler!

Kine -Stormberger
blogg_sign

Rudzati spesialskole og Stormberg

På den latviske landsbygda utenfor Livani by ligger internatskolen Rudzati Spesialskole. Her bor det 70 barn. Barna kommer fra fattige hjem som ikke selv har muligheten til å ta ansvar for barnas daglige omsorg.  Alle har de en historie. Ofte en mørk historie barn ikke skal ha.

Da er det godt at vi er mange som kan hjelpe til at barna får nye og gode historier, som de kan ta med seg videre i livet. Vi i Latviautvalget i Halden Røde Kors har de siste årene bistått med humanitær hjelp til skolen og arrangert sommerleir her i Norge hvor barn fra skolen får oppleve det beste av norsk sommer.

Vi er så heldige å ha Stormberg med på laget i dette arbeidet. En til to ganger i året mottar vi klær fra Stormberg.  Dette er klær som er returnert, pantet ol., og som etter en møysommelig prosess kommer barna på skolen til nytte. Stormberg sørger for at returklær og pant samles opp på deres hovedlager i Kristiansand og transporterer det deretter videre til vårt lager i Halden. Her går vi igjennom hva som må repareres og hva som må vaskes. Klærne pakkes deretter etter barn/herre/dame, de telles opp og veies og får tilslutt et emballasjenummer. Skolen er bare en av flere mottagere i Latvia og ca. 20 % av klærne fra Stormberg er beregnet på barna og eventuelt deres familier ved behov.

Ungdommene fra Rudzati - Stormberg 3

Spesialskolen baserer seg på praktisk opplæring hvor barnas ulike behov for tilrettelegging vektlegges. De praktiske fagene skolen tilbyr skal gi barna et yrkesrettet grunnlag slik at de letter skal kunne komme i jobb etter skolegang. Skolen engasjerer også barna i fritidsaktiviteter basert på sport og fysisk aktivitet. Det vektlegges tilrettelagt fysisk aktivitet for at barna skal oppleve mestring. For skolen er samarbeidet med Stormberg en stor gave. Ingen barn mangler lengre klær. Alle får utdelt vinterklær, sommertøy, badetøy osv. Spesielt varmt vinter tøy fra Stormberg har åpnet mange uteaktivitet om vinteren, som ski, aking og lek.

Ungdommene fra Rudzati vinter - Stormberg 5

Nå forbereder barna på Rudzati spesialskole seg på sommerleir i Norge. Den 19. juli på Bøkevangen utenfor Halden kommer det 18 barn fra Latvia og vi er sikre på at også 18 badeshorts er pakket ned! Takk Stormberg!

Gjesteblogger Elin Antonsen -Røde Kors

Ja, vi liker pøbler

Det ble glede og forventning i Pøbelprosjektet når nyheten ble kjent at vi inngikk et samarbeid med Stormberg.  Vi har registrert Stormberg sin folkelige profil, samfunnsansvar og ikke minst deres inkluderende arbeidsliv, og vi mener de er et eksempel til etterfølgelse. Pøbelprosjektet og Stormberg passer sammen.

Litt om oss: Her hos oss er det ganske så høyt under taket. Vi liker å utfordre både oss selv og etablerte tankesett. Vi som jobber her og kursdeltakerne våre kaller vi for pøbler.

Ordet «pøbel» kommer fra latin og betyr «folk». I Pøbelprosjektet jobber vi skjorten av oss for å få folk som er utenfor arbeidslivet inn i jobb eller utdannelse. Vi har veldig gode kursholdere og oppfølgere. Målet deres er å gjøre pøblene klar over at de har ressurser, som gjør at de får fornyet tillit til seg selv og at de får lyst og tro på at de vil få seg en jobb eller studieplass. Vi deler mye latter og noen ganger tårer sammen. Vi har Norges mest generøse kursinnhold og Norges strengeste regler.

pobel

Samarbeid og mestring er stikkord i Pøbelprosjektets strategi.

Vi lever i en tid der musearm er blitt vanligere enn jord under neglene (les; teori er blitt viktigere enn praksis) og det er ikke lett for en skoletrøtt type å finne seg arbeid. Før var det allment akseptabelt å banke på dører og spørre om arbeid. Min far dro til sjøs som 16åring. I dag kunne han fått stempelet «skoletaper» i pannen. Men far min fikk ikke det stempelet, han ble heller konge i gaten. Han kom tilbake med hodet fult av historier og lommene fulle av penger. Det har gått riktig så bra med ham også senere i livet.

Uten riktige papirer er i dag få dører åpne og de fleste havner stengt. Pøbelprosjektet har derfor spurt arbeidsgivere direkte om de tror at det kan la seg gjøre å la en arbeidslysten pøbel, med hull i Cven, få begynne hos dem. I utgangspunktet er mange skeptiske, men når vi forteller dem om hva pøblene har gått gjennom hos oss på kursene våre så har flere tusen arbeidsgivere sagt ja! Vi er avhengig og veldig takknemlige for at det finnes slike arbeidsteder. Det som nesten har sluttet å forbause oss er at forbausende mange arbeidsgiver kontakter oss for å fortelle at de også er veldig takknemlige, for at de fikk ansette den pøbelen vi sendte dem.

Pøbelprosjektet og Stormberg er helt ulike bedrifter, men vi ser at vi deler mye av samme tankegods. Vi gleder oss over å ha funnet hverandre og ser fram mot et riktig pøbel-samarbeid!

Gjesteblogger Geir Bakken - Pøbelpedagog
SONY DSC

Mestring på to hjul

Det er liten tvil om at følelsen av mestring kan gjøre underverker. Ingen vet dette bedre enn deltakerne i Veien Tilbake’s Styrkeprøve. For tredje år på rad settes både fysikk og mentalitet på prøve når 10 tidligere rusmisbrukerne og straffedømte utfordrer seg selv på sitt livs kanskje lengste sykkeltur.

Veien Tilbake er et initiativ for å hjelpe tidligere innsatte, rusmisbrukere og mennesker med psykiske lidelser tilbake til en meningsfylt hverdag. En hverdag med mestring og egenverdi i fokus.

IMG_20140714_065936

Samhold er viktig for gjennomføringevnen. Her er deltakerne før avreise.

Årets mestringsreise er Norge Øst-Vest, med start på Lillehammer og Styrkeprøven 28. juni. Ekspedisjonen gikk videre fra Hassel/Skotselv til Lunde. Lunde-Haukeli. Haukeli-Eidfjord. Eidfjord-Gol. Gol-Beitostølen og Beitostølen-Vågå før gruppa sykler Stamina Viking Tour.

2014-07-13 07.32.14

Mange mil og høydemeter skal tilbakelegges før deltakerne når målet på årets mestringstur.

Til sammen skal 2000 km tilbakelegges og 26.000 høydemeter forseres i løpet av 18 dager. Mestringsreisen går like mye på det psykiske som det fysiske. Mennesker som har ligget under for rus og kriminalitet i mange år, utfordrer egne målsetninger. Følelsen av mestring gir psykisk styrke, noe som er målet med mestringsreisen.

Mennesker som hele livet har kjent på kroppen det å føle seg mislykket, miste jobben og ikke minst det å miste familien. Deltagerne under mestringsreisen får nå besøk av familien underveis, telefoner, blir ønsket lykke til videre på turen og videre i livet. Dette kan ikke måles. Dette må oppleves,  noe deltagerne nå gjør.

Gjesteblogger Runar Johansen -Veien Tilbake

Samarbeid om bærekraftig turisme

I store deler av verden er idyllen truet. Økosystemet vårt er under sterkt press. I  Afrika utarmes naturen, dyreliv trues, og de innfødtes kultur og livsgrunnlag står i fare for å falle bort. For Stormberg er samarbeid om prosjekter som Mara Naboisho, utrolig viktige.

I grenseområdet mellom Kenya og Tanzania ligger Serengeti nasjonalpark. Et område på 14,763 km² som strekker seg gjennom Mara og Simiyu regionene i de to landene. Nord i nasjonalparken finner vi Maasai Mara nasjonalreservat. Maasai Mara betegnes som et av verdens naturlige underverk med det mest mangfoldige dyrelivet på jorden. Elefanter, løver, flodhest og giraff lever side om side i et av verdens vakreste, og mest mangfoldige naturområder.

For miljøet i Maasai Mara er det avgjørende at ville dyr, husdyr og mennesker lever sammen i harmoni. Lokal næringsutvikling og økologisk ansvarlig turisme er viktige bærebjelker for å få dette til. Dyreparken, Basecamp Foundation og Strømmestiftelsen har gått sammen for å bevare økosystemet med et unikt dyreliv for framtidige generasjoner.

masai

Fotograf: Ole Bernt Frøshaug

Mara Naboisho-prosjektet gir ca 1.000 masaier en inntekt gjennom årlig leie av landområder. En felles plan for landområdene sikrer korridorer for vandringen av ville dyr, samt beite og vann for kveg.

Vandringen av ville dyr, kalt The Great Migration, er et spektakulært skue for turister som besøker området, og turismen gir masaiene et levebrød.

2010 ocktober lion in backlight  WEB DSC_9176

Fotograf: Ole Bernt Frøshaug


Med andre ord; bevaring av det ville dyrelivet gir masaiene et inntektsgrunnlag.
Sammen med spesielle tiltak som spare- og lånegrupper for kvinner, styrket skoletilbud, utvikling av helsestasjoner, tilgang til rent vann og utnyttelse av solen som energikilde, fører dette til at Mara Naboisho blir et godt sted å bo og et godt sted å besøke.

Gjennom samarbeidet med Dyreparken, Strømmestiftelsen og Basecamp Foundation, bidrar vi i Stormberg til at Mara Naboisho «blomstrer» som region. Dyr og mennesker lever i harmoni med naturen og sørger for positiv utvikling.

Planlegger du å se Serengeti eller oppleve det vakre Afrika, kan vi anbefale Mara Naboisho på det varmeste. Et flott eksempel på at turisme kan være positivt for et sårbart område.

Kine -Stormberger
blogg_sign

Utviklingssjefens Stormbergfavoritter

Utviklingssjef hos Stormberg, Tom Høgstøl, er en aktiv fyr. Trening, aktiviteter og konserter står høyt på lista i fritiden. Her gir han deg noen av sine Stormbergfavoritter.

Jeg har jobbet åtte år i Stormberg og stortrives med plaggene, både til jobb, aktiviteter og trening. Noen av mine favoritter er klassikere som har vært i kolleksjonen i mange år. Andre er nye og trendy. Felles for dem alle er god kvalitet, til en rimelig penge – og at nesten alt er på salg akkurat nå!

Bystanda2013-160

Lindesnes seiljakke er for tiden satt ned fra 1999,- til 799,- (under sommersalget 2014)

Det er viktig med en god jakke til å ha med seg på sjøen eller en kjølig kveldstur. Lindesnes seiljakke har allerede vært med meg på to festivaler også: masse lommer med glidelås, tåler skikkelig omgang med regn, å så ser den bra ut.

En annen jakke jeg også bruker mye på sene sommerkvelder er Sogn trelagsjakke. Den er lett og lufting samtidig som den har kule fargekombinasjoner. Perfekt å slenge over en t-skjorte for å holde myggen ute, eller over en genser når det blir litt kjølig etter sola går ned. Det beste er at begge disse jakkene er på salg både titt og stadig. Følg bare med i nettbutikken, så kan du fort gjøre et kupp.

Jeg elsker sommer og jeg elsker å bade. Kvalvika er Stormbergs beste badeshorts noensinne. Punktum! Fine farger kombinert med bra design. Den sitter bra på og den tørker fort.

Når sola steiker og kveldene bli lange er Bjerke shorts et plagg som kan kombineres med det meste. Med ei matchende skjorte og oppbrettede ermer, kan du gå rett fra stranda til hageselskap.

En  ordentlig regnjakke er også god å ha med seg når den norske ikke innfrir til forventningene. Oksøy regnjakke er utviklet for skikkelig ruskevær og er lett nok til å ha i sekken på festival. Og kommer sola frem igjen; tørk, brett og stapp!

Jeg liker også å ha med meg en litt lettere jakker til bruk i bedre vær. Brattland og Torungen jakker er lett å pakke vekk hvis jeg ikke  trenger de.

Og det beste av alt? Flere av disse produktene er nå på sommersalg i nettbutikken. Klikk deg inn og vit at du kan handle med god samvittighet da produktene er klimanøytralisert og uten skadelige kjemikalier!

God sommer!

Tom – Stormberger
tom

Sommer på egne premisser

Endelig er sommeren her, med alt det innebærer av fridager, organisering av barnepass, grilling og knott. Hva skjer når ikke forholdene ligger til rette for drømmeferien? Vi har satt sannen en liten forslagsliste til hva man kan finne på når ferie og premisser ikke spiller på lag.

Norge er et lumsk land. Det er umulig å vite når sola velger å beære oss med sitt nærvær eller når regnet glimrer med sitt fravær.

Av og til må vi sette i gang de små grå for å finne alternativer til Legoland, sommerhus i Blindleia og late dager på Naxos.

Det at økonomien ikke strekker til, eller tiden er knapp, betyr ikke at sommeren ikke kan fylles med minner for livet. Her er noen forslag til hvordan fylle dagene med kvalitetsaktiviteter.

Når det regner hunder og katter

Det at vannet pøser ned ovenfra betyr ikke at man trenger være inne. Det er bare å kle seg etter forholdene. Er det kaldt, så tar dere på dere ull og fleece under regntøyet. Er det varmt, kan dere ut på tur i bare sommerkjolen. Bruk regndagene på å nyte duften av frisk mose, fisketurer, samling av regn i bøtter og spann, og froskejakt! Husk at «frosker også (muligens) er mennesker», så behandle dem pent og slipp den fri før sola går ned. Du kan alltid fange nye i morgen.

ludo

Velger man en innedag i øs pøset, har vi i Stormberg en forkjærlighet for bøker og klassiske brettspill. Både Ludo, stigespill og Den forsvunne diamant står høyt på vår liste. Prøv en hel regnværsdag uten nettbrett og smarttelefon, og se hvor mange spill dere kommer gjennom. Lag gjerne nistepakke og ha saft på termos, så kan dere ha piknik midt på gulvet og slipper å ta pause i spennende omganger!

Når sola skinner

Det er lov å være inne selv om sola skinner, men vi trives best ute. Enten man bor i byen eller er på hytta eller campingvogna, finnes det et hav av muligheter. Dra på safari i eget nabolag. Ta med kamera eller tegneblokk og bestem dere for tema før avreise. Hvis tema for eksempel er dyr, noterer eller tegner dere alle dyr dere treffer på deres vei. Enten det er maur, hunder eller krabber. Når dere kommer tilbake fra ekspedisjonen, kan dere jo lære mer om dyrene i leksikon eller på Google? Hvor mange bein har de? Hva spiser de? Hvor gamle kan de bli? Garantert mye ny informasjon for både små og store!

Virre

Lag deres egen eventyrsti! Selv i byen er det mange mulige utfordringer på en eventyrsti. Bestem dere for et mål og ta dere dit mens dere følger et regelsett. Reglene gjelder like mye for voksne, som for barn. Det kan være balansering, ikke lov å tråkke på streker, kun lov å tråkke på gress eller strekk hvor man må føre den andre i blinde (husk å ta med et skjerf eller sjal til øynene). Barn vil overraske dere med hvor ansvarsfulle de er til å lede en voksen hvis dere viser at dere stoler på dem. Og husk at det ofte er en skatt ved enden av et eventyr.

Ha en god aktivitetssommer!

Les også bloggen …med røde rose i kinnene om innendørsaktiviteter.

Kine -Stormberger
blogg_sign

Du og geit og vi to

Selv om målet med enkelte av mine vandreturer er å nyte naturen på egenhånd med tid til refleksjon og avkobling, er det jo hyggelig med litt selskap. Noe av det herligste med den norske fjellheimen er å møte på gjenger som dette:

Flaam4

En ivrig gjeng geiter ble turfølge et stykke på min vandring langs Flåmselva.

Det er ikke så sjeldent man møter slike artige gjenger. Det er heller sjeldent at man møte geiter eller sauer alene. Slik som oss mennesker er disse dyrene flokkdyr. De holder sammen og følger gjerne etter deg hvis du møter dem på tur. Ikke fordi de vil skremme eller plage, men de er jo vant til at mennesker er «ålreite dyr» som kommer med mat eller vann.

Dyremangfoldet i Norge er stort og bredt. I følge wikipedia har vi til sammen omlag 15 rovdyr, 7 klovdyr og 7 insektetere som lever fritt i naturen. I tillegg har vi også hval og flaggermus, samt insekter, fisk og fulg. Resten er definert som husdyr og tas vare på av mennesker. Både geit og sau er definert som sistnevnte.

Når man ferdes i naturen er det viktig å huske på at vi er «på besøk hjemme hos» disse dyrene. Så på samme måte som man ikke ville søplet til stua til noen, bør vi holde oss for gode til å legge fra oss avfall i naturen. Vi må alltid behandle både natur og dyr på en respektfull og forsvarlig måte. Alle deler av det økologiske mangfoldet har sin oppgave.

For oss i Stormberg er det like viktig å ta vare på dyrene som det er å ta vare på naturen. Så lenge vi spille på lage med økosystemet, vil vi kunne fortsette å nyte lange turer og nye turvenner.

Og har du gått glipp av tidligere turkamerater? Sjekk ut bloggen om krølltoppene på Hovden og mitt møte med skogens konge da jeg gikk Sørlandet på tvers.

Steinar -Stormberger
steinarblogg

Mine salgsfavoritter

Stormbergs HR-leder, Margrete, har valgt ut sine favoritter blant hundrevis av produkter i sommersalget. Her kan du få gode tips fra en som kjenner våre plagg svært godt, og gjøre noen gode kjøp.

Forhåpentligvis er det en varm måned vi går i møte, og da har jeg valgt ut Skarvdal shorts som er satt ned til 99,-. Dette er en klassisk og feminin shorts som fort blir en favoritt. Ribben singlet er et annet sommerplagg til en hyggelig pris og som passer godt til shortsen. Blir det litt trekkfullt er Lindesnes seiljakke en helt vindtett og deilig jakke av svært god kvalitet. Til en sommerkveld av den kjølige sorten vil jeg anbefale Trolldal fleecegenser, som er satt ned fra 599,- til 399,-.

hardanger-3173_1

Besseggen trelagsjakke

Men sommeren er mer enn å sitte stille. Jeg er glad i aktiviteter, og toppmodellen Besseggen er satt ned fra 2499,- til 999,-. Denne jakka tåler høy fysisk aktivitet uten at det blir for klamt, og den har god bevegelighet og er helt vindtett. Dette er definitivt en av de store kuppene i sommersalget. Den kan for eksempel brukes sammen med Sogn turbukse, som er en av våre aller beste turbukser. Den er satt ned fra 1399,- til 699,-.

Blant treningstøyet som er lagt ut for salg er Mogen capri og Mogen singlet et flott antrekk, og det kan brukes sammen med vindjakka Aktiv om det er behov for litt ekstra tøy. Et annet pent alternativ for en aktiv gå-tur er Balanse knebukse og Veiv genser.

Ha en deilig sommer!

PS! Sommersalget finner du her.

Margrete – Stormberger

margrete

Turist i eget land

Jeg tror ofte vi av og til glemmer at mennesker betaler tusenvis av kroner for å besøke vår lille perle her i nord. Folk drar jorden rundt for å få et glimt av våre vakre fossefall, majestetiske fjell og langstrakte åpne vidder. Så i sommer er oppfordringen å kommer seg ut av stua, opp av iPaden og ut i naturen.

For kort tid siden hadde jeg noen fantastiske naturopplevelser. Jeg var på vandretur for å senke pulsen, tenke litt utenfor kontoret og se mer av vårt flotte land. Etter en tur inn til Stavskar i Setesdal, satte jeg kursen mot vestlandet og Flåmbanen. Jeg har hørt mye vakkert om dette området, og vet at det er en yndet turistperle. Og hva er vel bedre enn å være turist i eget land?

bana

Flåmsbanen går fra Flåm og inn til høyfjellstasjonen Mrdal. Et strekk med hele 22 tunneler på 2 timer.

Flåmsbanen går fra Flåm i Sogn og Fjordane, inn til Myrdal innerst i fjorden. Selve turen tar rundt to timer. Den snirkler seg opp svimlende stigninger, gjennom 20 tunneler og forbi imponerende fossefall. Et lite eventyr av en reise i definisjonen av norsk natur.

fjord

Vakre Flåmselva følger store deler av togturen.

Den to timer lange togturen er kåret til topp 10 av Europeiske strekninger, og Lonely Planet kaller det verdens vakreste togtur. Ikke verst for en 20 kilometer strekning, med en stigning på 865 meter.

flaamselva

Flåmselva bader i solskinn.

I 2013 tok hele 716.000 passasjerer turen. I år var jeg en av dem. Sammen med en tettpakket kupè av turister fra alle verdens hjørner (som nok hadde betalt uendelig mye mer enn meg for å komme hit). Jeg tipper det ble tatt flere tusen bilder, selfies og videoer på turen. Minner for livet når man sitter i 67. etasje i en skyskraper i Tokyo.

turist

Tusenvis av bilder foreviger turistenes besøk i Norge.

Jeg er uendelig takknemlig for å ha vokst opp i denne flotte naturen og med muligheten til å nyte den. Oppfordringen går ut til alle Stormbergere, både ansatte og Kunder; bruk ferien på å nyte alt det Norge har å by på. Husk å ta vare på naturen, folkens.

Les også bloggen Det vakreste jeg vet.

Steinar -Stormberger
steinarblogg