Vekst og økte markedsandeler

Stormberg har lagt bak seg et fjorår med vekst på 17%, mens sportsbransjen totalt sett hadde en vekst på 5,2%. Omsetningen har økt fra 377 til 440 millioner kroner, og driftsresultatet før finanskostnader er 30 millioner mot 33 millioner året før.

Veksten er relativt sett størst i nettbutikkene. I fjor økte omsetningen i den svenske nettbutikken med 60%, den norske nettbutikken med mer enn 20% og de norske butikkene økte samlet med over 29%. Samtidig fikk vår finske nettbutikk god mottagelse etter lansering juni 2014.

tur i dalen

På grunn av svekkelsen av den norske kronen og de store endringene som i fjor var i valutamarkedet, har finansregnskapet gått fra pluss 17 millioner i 2013 til minus 23 millioner i 2014.

Siste del av fjoråret var en krevende periode, hvor kronen svekket seg kraftig mot dollaren. Svekkelsen av den norske kronen har ført til betydelig økning av våre valuta- og innkjøpskostnader.  Vi brukte derfor vinteren og våren til å tilpasse driften til et nytt kostnadsbilde, og grepene vi har gjort ser ut til å bidra godt i 2015.

Stormberg-kjeden består nå av 53 butikker, og vi har de siste månedene signert leiekontrakt på tre nye butikker som vil bli åpnet før neste sommer. Stormberg jobber kontinuerlig med å ha oppdaterte butikker på riktig sted. Det er stor variasjon i omsetning og lønnsomhet, og vi gjør derfor fortløpende vurderinger om vi skal utvide, etablere nye, flytte eller legge ned butikker.

Et av grepene vi gjennomførte tidligere i år var å legge ned ulønnsomme, svenske butikker. Svake tall i de svenske butikkene var med på å tynge årsresultatet. Nedleggelse av disse fire butikkene vil også være med på å gi oss bedre resultat dette året.

1% av omsetningen til Stormberg brukes til samfunnsnyttige og humanitære formål. Ved utgangen av 2014 har dette summert seg til 23,3 millioner kroner, og hver gang noen handler hos oss er de med på å bidra til prosjekter som gjennomføres av blant andre Strømmestiftelsen, Røde Kors, Norges Blindeforbund og mange flere.

Vi er opptatt av at vi driver bærekraftig og ikke bryter ned den naturen vi ønsker at alle skal kunne oppleve. Våre produkter er klimanøytrale, og vi vet at det er en tiltagende bevissthet blant norske forbrukere omkring produkter som ikke bidrar til den globale oppvarmingen.

Les også Svak krone spiser av overskuddet, i Fædrelandsvennen.

Steinar – Stormberger

steinarblogg

 

 

 

Lavere forventninger?!

Tobias (20) er en av ungdommene i organisasjonen VIBRO. Han ønsker å bryte ned fordommene mot Oslo Øst, og ønsker at flere får øynene opp for hvilket enormt mangfold, ressurser og potensiale ungdommene fra disse bydelene representer i et stadig mer multikulturelt Norge.

- Min egen oppvekst på Furuset var preget av stort mangfold, toleranse og vennskap på tvers av mange etniske og kulturelle skillelinjer. Vi vokste opp med den holdningen at det var hvordan du valgte å handle som definerte deg, ikke bakgrunnen din. Denne kompetansen som ungdommene på østkanten har med seg fra barnsben av, tenker jeg kan være til store nytte for næringslivet i Norge som i stadig større grad må forholde seg til det globale markedet. Ungdommene fra østkanten kan de fleste kulturelle kodene. Dette er ikke noe man bare kan gå på et kurs å lære, det er noe man må vokse opp med og kjenne på kroppen – hver dag.

Kultursjokk på «vestkantskole»
Tobias selv er født på Aker sykehus, og oppvokst på Grünerløkka og Haugen på Furuset. Faren er fra Eritrea, moren er norsk. Etter en oppvekst preget av mangfold og samhold blant ungdommene fikk han nærmest kultursjokk da han skulle begynne på en videregående skole på vestkanten.

- På Furuset er ulikhet normen, man er vant til at alle er forskjellige. Det er heller ikke noe statusjag. Derfor ble jeg ganske overrasket over at mange av elevene på den nye skolen så ut til å sette ting som status, bosted og hvor mye foreldrene tjente høyt, i hvert fall i forhold til hva jeg var vant til. For flere var det viktig hvem foreldrene var, hvilket etternavn man hadde, hvor mye penger man hadde i banken, samt et stort fokus på å ha de samme, dyre merkeklærne. Alle virket så redde for å skille seg ut. En venn av meg som prøvde å snakke til en annen elev i klassen sin, fikk til svar at «du har feil klær» før eleven snudde seg vekk. Personlig følte jeg meg aldri hjemme blant elevene på den nye skolen, blant annet på grunn av det at vi hadde så forskjellig oppfatning av hva som var viktig. Dette førte til at jeg byttet skole etter å ha fullført det første året.Det interessante er likevel at veldig mange av våre klassekamerater ville jobbe med internasjonal business senere i livet. Samtidig virket det som en god del av dem hadde mange fordommer mot mennesker med en annen kultur enn seg selv, noe som virker uheldig med tanke på at man, i de jobbene mange av dem ønsket seg, nesten garantert kommer til å måtte forholde seg til mennesker med mange forskjellige etnisiteter og kulturer.

Vibro

- Foreldres tilstedeværelse avgjørende

I tillegg til å oppfordre flere til å se hvilken ressurs ungdom med flerkulturell bakgrunn er, ønsker Tobias å bidra til, og utvikle gode, trygge ungdomsmiljø i hovedstaden. Det handler blant annet om å løfte frem positive forbilder som ungdommene kan relatere seg til, og tydeliggjøre foreldrenes ofte avgjørende rolle.

- Jeg tror foreldres tilstedeværelse er veldig viktig for ungdom. Vi trenger grenser og tydelige forbilder. Det er ikke til å legge skjul på at det er en del ungdommer som faller utenfor samfunnet både på øst- og vestkanten. Jeg tror det kanskje i større grad kunne vært unngått med foreldre som følger opp mer, som følger med på hvem barna omgir seg med og som setter tydelige grenser. Dersom ungdommene, og kanskje spesielt gutter, mangler tilstedeværende foreldre og gode rollemodeller, er det lett at de tiltrekkes kriminelle miljøer. Disse miljøene har skjønt at ungdom som kanskje ikke finner bekreftelse på at de er gode nok hjemme eller på skolen er enklere å rekruttere. I virkeligheten utnyttes jo ungdommene. Alle trenger å føle tilhørighet, og de med uærlige hensikter ser kanskje hvem som mangler akkurat den tilhørigheten, og drar nytte av det. Selv var jeg heldig og hadde en veldig flink mamma, som ga meg frihet og grenser i en god kombinasjon. Hun har gitt meg gode verdier, og hun har alltid vært et godt forbilde, både gjennom det hun har sagt og det hun har gjort.

- Det er svært mange forbilder på Østkanten!

Ungdomsorganisasjonen VIBRO, hvor Tobias jobber frivillig, jobber nettopp for å løfte frem gode forbilder. Målet er at ungdommene skal kunne relatere seg til forbildene. For å gjøre det må forbildene ha samme bakgrunn og forutsetninger som ungdommene selv. Tobias tror det er særlig viktig at rollemodellene forteller om utfordringer de har møtt og hvordan de har overkommet dem.

- Det er ikke mangel på forbilder på østkanten, men de blir ikke alltid løftet frem. Generelt virker det som det er lavere forventninger til ungdom fra Østkanten, som om det forventes mindre av oss på grunn av hvor vi er fra. Det opprører meg. Hvis ungdom til slutt sitter igjen med tankegangen at det forventes mindre eller ingenting av dem, så er det fort slik at det kan bli en selvoppfyllende profeti. Det ønsker vi i VIBRO å gjøre noe med. Alle unge har noe å bidra med, det spiller ingen rolle hvor du kommer fra i byen eller hvilken bakgrunn du har. Jeg har stor tro på at morgendagens Norge trenger hele mangfoldet av de ungdommene som vokser opp i dag. Derfor ønsker jeg også å utdanne meg til lærer for ungdomsskoletrinnet. Jeg ønsker å påvirke ungdom positivt, og fortelle de at de kan få til hva som helst, bare de jobber for det!

Stormberg har siden 2014 støttet Kronprinsparets Fond – som tidligere i år inngikk et samarbeid med VIBRO, og derigjennom støttes ungdom som Tobias. Kronprinsparets Fond arbeider aktivt inn i fire prosjekter: Arbeidsinstituttet i Buskerud, Pøbelprosjektet, Trivselsleder og VIBRO.

Av Solfrid Flateby – Managing Director, Kronprinsparets Fond
Solfrid Flateby 2014

 

 

På vei mot universell utforming!

Nå kan vi ønske blinde og svaksynte velkommen til våre nettbutikker i Norge, Sverige og Finland. I samarbeid med prosjektet Teknologi for alle i Norges Blindeforbund er Stormberg i ferd med å gjøre nettbutikken universelt utformet.

I fjor kom Teknologi for alle og Blindeforbundet til oss med en forespørsel om vi ville være med i et prosjekt som skal dokumentere lønnsomhet av universell utforming på nett. Det var enkelt å svare ja til å delta, selv om vi visste at vi sto ovenfor en stor og langsiktig jobb.

Skjermbilde 2015-06-24 kl. 09.48.09

Fremover kan vi ønske velkommen til alle de som tidligere ikke har kunnet handle hos oss. Vi har bygget om våre nettsider og har fått på plass blant annet bedre kontraster, ryddig menystruktur og logisk navngivning av bilder. Det betyr at det er lettere å se hva som står på skjermen, og det er lettere for nettlesere med lyd å tolke hva som står på nettsiden.

For Stormberg er dette et prosjekt som er viktig på flere måter. Mer enn en halv million nordmenn møter utfordringer når de skal navigere på nett, og mange av disse vil nå oppleve en side som er enklere å handle på. Når vi snakker om inkludering, så må vi også være bevisst retten til å benytte seg av de samme mulighetene som alle andre i samfunnet. Også på nett. Selv om universelt tilpasset nettbutikk nå er lansert, så er det fortsatt rom for forbedringer, og vi jobber med tilpasninger og forbedringer de kommende månedene.

Nå er vi endelig i gang, og vi er spent hva du synes. Legg gjerne igjen en tilbakemelding her på bloggen eller på Facebook!

Se også bloggposten: Lav terskel for Stormberg på nett

Nina – Stormberger

nina_square_mini

 

 

 

Ninas timesalgstips

Sommerens timesalg er et av våre mest populære salg. Da har du mulighet til å sikre deg det du trenger av klær til sommerens treningsturer, båtturer, gåturer – eller kanskje bare en tur ut i hagen? Her er mine tips til noen av de gode tilbudene du bør vurdere.

I år trenger jeg litt påfyll til treningsgarderoben. Dynamikk kompresjonstights er en av våre nyeste modeller, og de kommer i herlige farger. På timesalget er det 30% på disse og andre treningsfavoritter mellom kl 12 og 13. Tips! Sjekk ut disse skoene som matcher perfekt til tightsen, de får du til kun 399,- mellom 22 og 23.

IMG_22212

En av mine absolutte favoritter er jakka Holfossen. Dette er en toppmodell som både er lett, vindtett, vanntett og hurtigtørkende, og den er satt ned fra 1799,- til 999,- mellom kl 21 og 22 i morgen. Du får også tilhørende bukse, som er satt ned fra 1199,- til 699,-. Både buksa og jakka har fått svært gode kundeomtaler fra våre Kunder, og finnes til både menn og kvinner.

Barna har også behov for godt tøy, selv om det er sommer. Mellom 18 og 24 har vi mye fint til barn, men jeg vil trekke fram spesielt Saule regnjakke og Saule regnbukse som holder barna tørre. Sprang parkdress er en ypperlig helårsdress som er en våre bestselgere.

Noen av oss velger også en tur på fjellet i løpet av sommeren eller høsten, og da er det lurt å ha på seg ullundertøy. Dette regulerer varmen godt, og sørger for at du ikke blir for varm eller for kald. Suleskar og Fjellgeit er både behagelig, har fint design og kan brukes av barna uten at de klager over kløe.

Vi har 3 for 2 på collegetøyet vårt, så jeg kommer nok til å fornye litt både til mann og barn herfra.

Oversikten over timesalg finner du her.

Nina – Stormberger

nina_square_mini

Mot lysere tider

Denne vinteren og våren har vi i Stormberg vært gjennom noen krevende runder. Etter en voldsom svekkelse av den norske kronen på slutten av fjoråret, ble vi påført en betydelig økning i våre kostnader. For å fortsatt stå godt rustet i et sportsmarked preget av sterk konkurranse, måtte vi kutte kostnader på alle områder, også på bemanningssiden.

Nedbemanning er det tøffeste en organisasjon kan gå gjennom. Slike runder tærer på alle medarbeiderne, men er selvsagt mest dramatisk for de som må se seg om etter nye muligheter. Av de 374 medarbeiderne som jobbet i Stormbergs norske virksomhet til nyttår, har vi måtte nedbemanning med i overkant av 10 stillinger, og enkelte har i tillegg fått tilbud om endring av hele eller deler av stillingen. Andre medarbeidere har fått nye arbeidsoppgaver, og Stormberg har fått en mer fleksibel organisasjon.

tur i dalen

Fra Jotunheimen i fjor høst

Dette året har vi lagt ned vår internasjonale nettbutikk for å kunne opprettholde et sterk fokuset mot Norge, Sverige og Finland. Med økt fokus på våre viktigste nettbutikker har vi hittil i år solgt mer via nettbutikkene enn vi gjorde i samme periode i fjor. Og vi har nettopp lagt bak oss en mai måned hvor våre 51 fysiske butikker har solgt mer enn butikkene noen gang har solgt i mai måned.

Stormbergere over hele Norge har brettet opp ermene og står på videre for å sikre at omsetningen fortsatt går riktig vei. I Stormberg vet vi at det eneste konstante er endring. Vi lever av våre Kunder, og vi må hele tiden se på hvordan vi kan gjøre ting mer effektivt og hvordan vi kan arbeide smartere. Nå skal vi sørge for at vi kan vokse videre og styrke vår posisjon – basert på et enda sterkere fundament.

Se også bloggposten: Sterk vekst i inntekter og utgifter

Steinar – Stormberger

steinarblogg

 

 

 

To skritt frem og ett tilbake

Lønn har lenge vært et fokusområde for oss når vi jobber med etisk handel. Det har samtidig vært et av de mest utfordrende områdene å jobbe med siden det er et komplekst område og noe vi som kunder ikke har noen direkte innflytelse på. Vi har imidlertid prøvd å bruke vår posisjon til å dra dette i retning av en levelønn for alle arbeidere ved våre fabrikker. Den siste undersøkelsen viser at dette arbeidet fortsatt er på rett vei, men at det gjenstår en del brikker før målet om levelønn for alle er nådd.

Den siste undersøkelsen blant alle våre fabrikker i Kina viser at fabrikkene i snitt ligger 115 % over den lovpålagte minstelønnen for de respektive regioner. Den viser også en gjennomsnittlig økning i lønninger fra foregående år på 21,5 %. Dette er gode tall og indikatorer på at ting går i riktig retning, men gir dessverre ikke grunn til å bestille laurbærkrans. Tallene er basert på gjennomsnittslønn for arbeider, eks. overtid. Det betyr at bildet er noe mer nyansert.

DSC03733

På lik linje som at den lovregulerte minstelønnen varierer fra sted til sted basert på antatte levekostnader så varierer også den antatte levelønnen. Det som er sikkert er også at levelønnen ligger betydelig over minstelønnen. Med andre ord kan en ikke under normale omstendigheter leve av minstelønn alene. Selv om flere fabrikker er nær en levelønn uten å jobbe overtid så ser vi fortsatt mye overtidsjobbing blant arbeiderne for å få mer utbetalt og oppnå levelønn. Det er derfor rimelig å anta at for mange er dette nødvendig for å få endene til å møtes. Det er i mange tilfeller hverken i henhold til nasjonale lover eller våre etiske retningslinjer.

Ulike velferdsordninger som pensjon, forsikringer, gratis lunsj med mere er også en del av bildet som må tas med og som er med og bidrar. Dette veier likevel ikke opp for gapet mellom faktisk lønn og antatt levelønn.

Levelønnsprosjektet som vi har vært en del av gjennom Initiativ for Etisk Handel har bidratt til økt innsikt og kunnskap om disse utfordringene. Vi har foreløpig fått bekreftet flere antagelser som eksempelvis bruk av overtid, men også fått opp øynene for hvordan bedre kommunikasjon og informasjon kan være nyttig i arbeidet med å nærme seg levelønn.
Som kunde har vi et ansvar for å betale en rettferdig pris for produktet vi kjøper. Det er også i vår interesse å skape et bærekraftig lønnsnivå hos våre leverandører både av etiske grunner, men også av hensyn til kvalitet og lønnsomhet. Det er fortsatt 83 år til Stormberg runder 100 år og vi akter å ha våre leverandører med på denne reisen og utvikle oss sammen.

Les også bloggposten: «Frisk i viljen»

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kohti esteetöntä muotoilua!

Nyt pystymme toivottamaan sokeat ja heikkonäköiset tervetulleiksi meidän verkkokauppoihimme Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Yhteistyössä Norjan Näkövammaisten liiton Teknologiaa kaikille projektissa, on Stormberg tekemässä esteettömän muotoilun verkkokauppaan.

Teknologiaa kaikille pyysi meitä viime vuonna liittymään projektiin, joka dokumentoi yleismaailmallisen muotoilun hyödyntämistä netissä. Meille oli helppo vastata pyyntöön myöntävästi, vaikka tiesimmekin että edessä oli suuri työ.

Skjermbilde 2015-06-24 kl. 10.00.54

Tänään voimme vihdoinkin toivottaa myös teidät tervetulleeksi, jotka ette ole pystyneet tilaamaan meiltä. Olemme päivittäneet nettisivumme uudelleen ja saanut siihen paremmat kontrastit, siistimmän menu-valikoiman ja loogisen kuvien nimeämisen. Tämä tarkoittaa, että on helpompaa nähdä mitää näytöllä lukee ja selaimet, jotka käyttävät ääntä pystyvät helpommin tulkitsemaan mitä sivulla lukee.

Stormbergille tämä projekti on tärkeä monella eri tavalla. Yli puoli miljoonaa norjalaista kokee haasteita kun navigoivat netissä ja moni näistä tulee nyt kokemaan sivuston, missä on helpompaa tehdä tilaus. Kun puhumme osallisuudesta, on meidän myös otettava huomioon oikeudet hyödyntää mahdollisuuksia, kuten kaikki muutkin yhteiskunnassa. Myös netissä.Vaikka esteettömästi muotoiltu verkkokauppamme on nyt lanseerattu, on silti tarvetta parantamiselle. Siksi työskentelemme sen soveltamisen ja parantamisen kanssa tulevat kuukaudet.

Nyt olemme vihdoinkin valmiita ja odotamme mielenkiinnolla sinun mielipidettäsi. Kirjoita mielelläsi palautetta tähän blogiin, tai Facebookissa!

Nina – Stormberger

nina_square_mini

 

 

 

På väg mot en universell utformning

Snart kan vi önska blinda och synskadade välkommen tillbaka till våran webbshop i Norge, Sverige och Finland. I sammarbete med projektet «Teknologi for alle» i Norges blindförbund har Stormberg gjort webbshopen universellt utformad.

Förra året kom «Teknologi for alle» till oss med en förfrågan om vi önskade att vara med i ett projekt som ska dokumentera lönsamhet av universell utformning på nätet. Det var enkelt att tacka ja till detta, även om vi visste att vi hade ett stort jobb framför oss.

Skjermbilde 2015-06-24 kl. 09.56.14

Snart kan vi äntligen önska alla er som tidigare inte har kunnat handla hos oss välkomna. Vi har byggt om webbshopen och har fått bättre kontraster, en bättre mer översiktlig menystruktur och logiska namn på bilderna. Det betyder att det är lättare att se vad som står på skärmen, och att det är lättare för er som är på nätet, på grund av ljud, att förstå vad som står i webbshopen.

För Stormberg är detta ett projekt som är viktigt på flera plan. Mer än en halv miljon norrmän möter utmaningar när dom ska navigera sig på nätet, och för många av dessa finns det nu en sida som är lättare att handla på. När vi pratar om inkludering, så måste vi också vara medvetna om rätten till att använda sig av samma möjligheter som alla andra i samhället. Även på nätet. Även fast den universellt anpassade webbshopen är lanserad, så är det fortfarande rum för förbättringar, och vi jobbar med anpassningar och förbättringar under de kommande månaderna.

Nu är vi äntligen igång och vi är spända på att höra om vad du tycker. Skriv gärna en kommentar här påbloggen eller på Facebook.

Läs också blogginlägget: Lav terskel for Stormberg på nett

Nina – Stormberger

nina_square_mini

 

 

Inkludering lønner seg – for alle

I Stormberg har vi gode erfaringer med å tenke utradisjonelt når det gjelder rekruttering. Vi har siden starten i 1998 hatt som policy at 25 % av Stormbergs medarbeidere skal være rekruttert blant mennesker som har hatt problemer med å komme ut i arbeidslivet. Vi har samarbeidet nært med det offentlige virkemiddelapparatet i dette arbeidet, og NAV har vært en meget god samarbeidspartner.

Et viktig kriterium for at vi har lykkes med vårt inkluderende arbeid (IA) skyldes at vi har klart å ha to tanker i hodet på en gang. Vi har bygget opp en kultur som innebærer at vi på den ene siden stiller klare krav, og på den andre siden er fleksible, legger til rette og viser omsorg. Begge deler krever en aktiv ledelse som evner å kommunisere og spille på lag med sine medarbeidere.

lagbilde

Inkludering er ikke bare et lederansvar, og men hver enkelt medarbeider må også være inkluderende i det daglige.

Arbeidsgivers holdninger er det klart viktigste for inkludering i arbeidslivet. Har arbeidsgiver fordomsfrie og sunne holdninger overfor mennesker med hull i CVen, så blir resultatet mer inkludering, uavhengig av hvilke økonomiske incentiver som måtte foreligge.

Det store målet må være å få flere menneskelige ressurser over fra en passiv trygdetilværelse til en aktiv og mer bærekraftig arbeidsaktiv tilværelse. Jeg tror flere og flere arbeidsgivere har god vilje og ønske om å ta et IA-ansvar, men har vanskelig for å komme i gang. For å hindre at de blar videre i søknadsbunken, fordi usikkerheten knyttet de offentlige virkemidlene er for stor, så må det forenkles og avbyråkratiseres. Det vil komme både arbeidstager, arbeidsgiver og storsamfunnet til gode.

En mer helhetlig tenkning rundt situasjonen, mer fleksible ordninger og fokus på hva som faktisk virker, vil kunne gjøre det lettere å tilby tiltak og ytelser som kan gi bedre resultater for alle parter. Men det er arbeidsgiverne som sitter på nøkkelen til mer inkludering i arbeidslivet. Dette ansvaret må arbeidsgiverne ta, og så må det offentlige ta sin del av ansvaret ved å gjøre det enklere for arbeidsgivere å være inkluderende. Vi har alle alt å vinne på å gjøre ord til handling.

Les også Arbeid til alle

Steinar – Stormberger

steinarblogg

Når litt er mer

Når en er rundt på fabrikker i Kina så ser en mye forskjellig. Det er stort og smått, nytt og gammelt. Felles for alle besøk jeg noen gang har gjennomført er at listen over anmerkninger aldri er helt tom. De beste fabrikkene trenger en enda høyere list å hoppe etter mens de mindre gode trenger å gjøre de riktige prioriteringene for å få mest ut av minst. Det er til slutt viljen til forbedringer som er avgjørende om det likevel står «godkjent» på bunnlinjen.

En av fabrikkene som har vært med Stormberg siden oppstarten har forblitt i de samme lokalene siden samarbeidet startet. Vedlikeholdet ved fabrikkens leide lokaler har blitt forsømt de siste årene. Dette har ført til et forfall både kosmetisk og teknisk som har blitt påpekt gjentatte ganger. Noe har blitt gjort, men ikke nok til å hente inn etterslepet. Selv om vi er tålmodige med forbedringer som koster penger og som ikke utgjør noen umiddelbar risiko for arbeiderne der, så ble nok nettopp nok.

Siden handlingene ikke hadde stått i stil med tilbakemeldingene som tidligere var gitt måtte vi bruke sterkere lut denne gangen og stille ultimatum. Hvis ikke vi så betydelige forbedringer innen tre måneder så ville vi flytte produksjon over til andre fabrikker. Ledelsen ved fabrikken aksepterte og vi ble enige om en framdriftsplan for å heve områder ved fabrikken.

En drøy måned etter besøk har vi nå mottatt bilder som viser at mye er gjort allerede. Se noen før og etter bilder under.

foretter

Det skal en del til før vi kutter samarbeid med en eksisterende leverandør, men et sted må det nødvendigvis være en grense. Ikke minst for faktisk å få gjennomført de forbedringer som lar vente på seg og som er viktige for den etiske handelen på nettopp den fabrikken. Når det i tillegg ikke er snakk om noen betydelig investering, men heller mangel på vilje så settes foten fortere ned.

Så ser kanskje ikke dette ut som all verdens mye å skryte av, men vi er stolte av hver lille forbedring som blir gjort. Både for forbedringen i seg selv og de som jobber der, men også for det den viser at det er mulig å gjøre noe med de langsiktige og kompliserte utfordringene som vi står overfor. En trenger noen mindre seirer på veien mot de store målene.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw