Send oss dine turtips

Hva kan en finne på eller spise når en er på tur? Og hvordan motiveres slitne barnebein? Vi vil ha dine beste tips for en vellykket tur, enten det gjelder oppskrifter eller aktiviteter.

De fleste av oss går små eller store turer med jevne mellomrom, og alle familier har sine triks for å få en mest mulig vellykket tur for alle. Siden vi begynte å samle på turtips fra våre ivrige friluftselskere for over ti år siden, har det kommet jevnlig med gode tips for små og store.

kids

Fri lek i fri natur er lykke for mange barn

Nå jobber vi med utvikle våre turtipssider videre, og for å gi best mulig nytte for flest mulig trenger vi ditt beste tips til en vellykket tur. Send en epost til turtips@stormberg.no, og legg gjerne ved bilder hvis du har dette liggende.

Høstens beste tips premieres med en valgfri Stormberg-jakke.

Petter – Stormberger

pnt_square

Frisk i viljen

Vi stiller strenge krav til fabrikkene som produserer for oss, men det er ikke gjort over natta å endre etablerte tankesett. Så lenge viljen til åpenhet og forbedringer er tilstede, så kan vi sammen få til forbedringer for fabrikkarbeiderne.

Flere av våre største leverandører har vært med oss i mange år. Noen helt fra jeg startet Stormberg i 1998. Andre er ganske ferske i porteføljen, men om en lovnad fra oss om et langsiktig forhold om ting utvikler seg riktig for begge parter. Og da tenkes det ikke utelukkende på kvalitet, pris og flere ordre. Det dreier seg om utviklingen som samarbeidspartner. Vi er avhengige av leverandører som spiller på lag med oss over tid, og som jobber aktivt for å tilfredsstille de kravene vi stiller i våre etiske retningslinjer, blant annet knyttet til levelønn og bedrede arbeidsforhold. Et samarbeid der begge parter kan gi og ta litt når det trengs. For vinterdager kommer, uavhengig av om en driver forretning i Norge, Kina, Bangladesh eller Myanmar.

DSC03419

Undersøkelsene i forkant av inngåelse av et samarbeid er ikke veldig dyptgående på spesifikke kriterier for etisk handel. Fabrikkene skal kjenne til hvilke retningslinjer som gjelder, hva Stormberg er opptatt av og hvordan vi jobber. Det er også viktig å se på om det er en fabrikk som står godt til Stormberg når det gjelder størrelse og kapasitet. Ikke for stor og ikke for liten.

Så sant undersøkelsene ikke avdekker helt grunnleggende mangler, så er vi innstilt på å vurdere etablering av et produksjonssamarbeid. Kjernen ligger i hvordan utfordringene på fabrikken blir møtt og at det er vilje til åpenhet rundt både forholdene og forbedringene.

Hvorfor kan vi akseptere at fabrikker som ikke oppfyller våre etiske retningslinjer produserer produkter for oss? Ganske enkelt fordi vi ønsker å gjøre verden til et litt bedre sted. I internasjonal sammenheng er vi en liten aktør, men vi kan utgjøre en forskjell, og det gjør vi best i et samarbeid med en fabrikk som kan og vil gjøre forbedringer. Starter vi samarbeid med en fabrikk som allerede oppfyller våre etiske retningslinjer, er det begrenset hvor mye forbedringer vi kan bidra med. En fabrikk som derimot har et klart forbedringspotensial, vil vi kunne utgjøre en forskjell såfremt fabrikkledelsen viser vilje til forbedring. Er den forutsetningen til stede kan Stormberg gi noe av det mest verdifulle en fabrikk kan ønske seg; et langsiktig og åpent samarbeid basert på tillit. For å oppnå forbedringer og utnytte det potensiale som ligger i fabrikken må denne forutsigbarheten og tilliten være på plass.

For forbedringer handler ikke om «gavepakker» til fabrikkene for å få på plass nytt utstyr eller godt foreningsarbeid. Vi bidrar gjerne med kunnskap og kontakter der vi kan det. Og legger gjerne til rette for kurs gjennom eksempelvis Initiativ for Etisk Handel der det er aktuelt. Men det handler først og om å betale en fair pris for et bra produkt i et langsiktig samarbeid med en leverandør som vil noe. Bare slik får vi en bærekraftig utvikling som de selv eier. Vi kan ikke tillate oss å shoppe rundt fra fabrikk etter fabrikk for den til enhver tid beste prisen. I bakspeilet ser vi at det heller ikke ville vært like lønnsomt. Det er et langsiktig samfunnsansvar som gir resultater.

Steinar – Stormberger

steinarblogg

Gjesteblogg: Når det er krise

“Kjære dere! Jeg har ikke turt å ta kontakt. Jeg har tenkt på det, men ikke visst hva som kom til å skje. Men her en dag turte jeg endelig å ta kontakt med dere og fikk en veldig fin samtale. Det løste ikke problemene mine, men det gjorde det lettere og jeg kjenner meg ikke så alene. Tenk at det finnes mennesker der ute som gjør deres jobb frivillig. Dere burde være stolte av dere selv. Slike som dere gir håp til menneskeheten.»

Denne meldingen tikket inn til vårt kontor i sommer. Vi vet ikke hvem som har sendt oss denne, ikke hvor gammel han eller hun er, ikke hvor han eller hun bor, eller hva samtalen dreide seg om. Personen som tok kontakt med oss valgte å være anonym, og ble møtt av en anonym stemme, enten på telefon eller på chat. Her var kjønn, alder, politisk og religiøs tilhørighet uvesentlig. Det eneste som betydde noe, var å bli møtt, tatt på alvor og lyttet til! Her og nå!

"Heart Line" av David Goehring.

«Heart Line» av David Goehring.

Kirkens SOS i Agder har omtrent 90 aktive frivillige som hver dag året gjennom står til disposisjon til alle de som trenger å høre en stemme, og som trenger å få hjelp til å bringe håpet tilbake i tilværelsen. I 2013 svarte vi i hele Norge på 200.000 henvendelser, mest på telefon, men også på chat. Det siste er en nytt tilbud fra i våres, og vi har startet en kampanje vi kaller: Snakk med meg! Her når vi i større grad yngre mennesker enn vi gjør på telefonen.

Det er mange timers innsats av våre frivillige medarbeidere! Disse er virkelig med på å løfte opp verdiene som Stormberg også holder høyt: Her møter du ærlige medmennesker, med lyttende ører og varme hjerter. De er mordige som orker å møte opp på vakt for å møte enda et nytt menneske i andre enden av røret/chatten. Deres holdninger viser at de ser hvert menneske som unikt, og alle blir inkludert og tatt på alvor.

Kirkens SOS er landets største krisetelefon, men driver også forebyggende arbeid, og er dermed også bærekraftig for lokalsamfunn og nærmiljø. Trenger du noen, så kan du ringe 815 33 300 eller kontakte oss på chat www.kirkens-sos.no.

Stormberg-stipendet hjelper oss å nå vår visjon. Og husk at vi er her! Alltid.

Gjesteblogger Asle Bjorvatn – Kirkens SOS Agder

Profilbilde Asle Bjorvatn

Gjesteblogg: Når livet forandres

Noen ganger hører man historier som man tenker er for gode til å være sanne. Mitt møte med 11 år gamle Biute i fra landsbyen i Mosambik er en av disse.

Rakrygget og tilsynelatende trygg på det ukjente som ventet henne satt hun der på benken i gangen utenfor operasjonssalen. Alene, uten andre rundt seg enn fremmede mennesker med samme skjebne som henne: de var unødvendig blinde. 11 år gamle Biute hadde allerede som barn fått en utgave av grå stær som hadde gjort henne blind. I løpet av de neste timene skulle Dr. Vikram Khosla ved et sykehus i Chimoio gjøre det hverken hun eller foreldrene hennes hadde trodd var mulig: gi henne synet tilbake.

biute1

Biute venter på operasjon

Det var noe spesielt ved denne jenta som trakk oppmerksomheten min mot akkurat henne. Kanskje var det fordi hun var omtrent på alder med min egen datter. Kanskje var det fordi denne nydelige jenta hadde «Superstar» skrevet med store bokstaver i sølvskrift på forsiden av jakken sin. Hun ble i hvert fall min superstjerne denne dagen.

«Går du på skole, Biute?» spurte jeg, og hun ristet sakte på hodet, etter å ha fått spørsmålet oversatt til det lokale stammespråket av en av sykepleierne. «Nei, jeg er blind», sa hun stille. «Skulle du ønske du kunne gå på skole da?», ble det naturlige oppfølgingsspørsmålet, og hun nikket like sakte som hun hadde ristet på hodet til mitt forrige spørsmål.

Hvilke tanker som gikk gjennom hodet hennes, der hun satt med en altfor stor operasjonskjortel og ventet på å få livet sitt endret, vet bare hun. Hva jeg tenkte, vil jeg dele med dere. Når det tar 5 minutter og 250 kroner å gi synet tilbake til Biute og millioner av andre mennesker som er unødvendig blinde, hvorfor er det da ikke flere som får denne muligheten?

Selv om jeg allerede hadde vært vitne til at mange andre hadde fått synet tilbake etter en slik enkel operasjon, og visste at det kom til å gå bra med henne også, var jeg likevel ekstra spent da jeg skulle treffe Biute igjen neste dag. Gleden over å se henne se opp fra senga og møte blikket mitt da jeg kom inn på sovesalen på sykehuset var ubeskrivelig! Lappen foran det venstre øyet hennes var fjernet og den grå stæren var borte. «Tror du nå at du kommer til å gå på skole, Biute?» spurte jeg. Smilet hennes som bredte seg fra øre til øre var svar godt nok for meg. Hvordan det må ha vært for en 11 år gammel blind jente å kunne se igjen, kan jeg knapt forestille meg.

På èn dag fikk Biute livet sitt endret fra å være en blind jente uten skolegang til å bli en jente med akkurat de samme fremtidsutsikter som andre jenter på hennes alder.

Stormberg hjelper oss å gi denne muligheten til flere gjennom å støtte Norges Blindeforbunds prosjekt iCare, et initiativ for å bidra til å utrydde unødvendig blindhet i verden. Den 24. september gir Stormberg en øyeoperasjon for hver kunde som handler i nettbutikken deres. En øyeoperasjon på ett øye koster 250 kroner, og dette er Stormbergs bidrag – for hver eneste kunde som handler på stormberg.no denne dagen. Gjennom å handle hos Stormberg 24. september hjelper du Stormberg å gi synet tilbake til enda et menneske.

Gjesteblogger Frøydis Garmo Hovden – Norges Blindeforbund

frøydis

To netthandelspriser til Stormberg

Sist torsdag mottok Stormberg prisen for Folkets nettfavoritt og Cross boarder-prisen i en stor kåring blant nettbutikkene i Norge. Folkets nettfavoritt ble stemt frem av 55.000 nordmenn, hvor Stormberg fikk flest stemmer, mens Cross boarder-prisen ble tildelt som følge av satsingen i Sverige, Finland, USA og store deler av EU.

Vi er svært stolte over å vinne Folkets nettfavoritt og Cross boarder-prisen. Det er veldig inspirerende å se at vår satsing utenlands blir lagt merke til, og vi får ytterlige motivasjon til å styrke oss videre i flere land.

Siden 2005 har Bring delt ut Netthandelsprisene til nettbutikker i Norge. Prisene deles ut på LOAD, Logistikk- og netthandelsdagen i september. Med netthandelsprisene ønsker Bring å synliggjøre det store mangfoldet av nettbutikker som finnes i Norge, både nyoppstartede og veletablerte. Prisene kåres av en uavhengig jury, som består av personer fra næringsliv og organisasjoner og som har stor kompetanse innen netthandel og relaterte bransjer.

flagg2

Cross Border-prisen går primært til en norsk nettbutikk som opererer i ett eller flere andre land i Europa utenom Norge. Vinneren må tilby en lokalspråklig nettside i hvert land de opererer i, ha majoriteten av omsetningen i hjemmemarkedet, og score best på total brukeropplevelse for kunden.

Stormberg åpnet svensk nettbutikk i 2012 og internasjonal nettbutikk i 21 nye land i april 2014. Kjeden er en multikanalkjede som i dag består av nettbutikker og 53 fysiske butikker i Norge og Sverige.

Les mer om netthandelsprisene her.

Hege – Stormberger

hege

Gjesteblogg: Protestfest

For en uke siden åpnet Svein Harberg fra Stortingets kulturkomite årets Protestfestival i Kristiansand. Amal Aden ble tildelt Erik Byes minnepris og kvelden ble avsluttet med markering ved Erik Bye-monumentet. Vi arrangerte også Norges første offisielle kosefest.

Fra da av har Kristiansand vært fylt med interessante debatter og spennende deltakere.
Vi har fått høre hva forskjellige meningsytrere ville gjort om de fikk styre landet. Vi har hatt filmsøndag.

I Triztan-teltet vårt satt Kjell Nordstöm og Unni Askeland i dobbeltseng, drakk vin og snakket om behov for bohemer i samfunnet. Charter-Svein har vært i teltet og lest dikt. Det var masse folk tilstede da vi hadde Dødskafë, og onsdag var biskop Atle Sommerfelt og infoleder i NLM Espen Ottosen innom for å prate om Kirkens forhold til homofili. Noe for enhver smak i Triztan-teltet, altså – som er oppkalt etter festivalens avdøde venn; poeten Triztan Vindtorn.

protest2014collage

Bildecollage fra de ulike arrangementene på Protest 2014

I de store debattene fordelt utover uken, har vi blant annet spurt om følgende:

 • Eninntektsfamilier: Fattige foreldre med fattige barn?
 • Inntil nylig ble katolisismen ansett som vranglære blant protestantiske kristne. I dag strømmer mange til katolisismen. Hva har skjedd?
 • Fravær av religion – nøytralitet eller verdiløshet?
 • Psykisk helse: Medikaliserer vi livet ved å gjøre normale livsvansker og kriser til sykdom og diagnoser?
 • Er Norge et rasistisk land?
 • Er tiden i ferd med å ebbe ut for norsk landbruk?
 • Grunnloven vs EØS.

For ikke å glemme den gode samtalen hvor vi møtte troende og ikke-troende mennesker som har vært i troskrise.

En fullpakket uke med føde for hjernen, rørelse i følelsene, undring for sjelen og videreføring av den offentlige debatt. I dag avslutter vi Protest 2014 med å spørre: Er vi fanget i et lykketyranni? I Triztan-teltet blir det først en samtale om kvinner og vin. Er lykken en spenstig italiener? Så kommer Kristine Hognerud Træland og holder foredrag om å være jenta i skogen.

Avslutningsfesten starter vi med å se nærmere på hva yoga og mindfulness er, før årets siste panel skal diskutere om vi har et lykketyranni i Norge. Til sist blir det full Protestfest når General Forsamling kommer og sprer det glade budskap med sine nidviser om brennevin, kvinnesvik og depresjoner.

protestfestivalen - svein inge olsen - jakke stormberg

Festivalleder Svein Inge Olsen i jakke fra Stormberg

Protestfestivalen vil gjerne få takke Stormberg for godt samarbeid og for sponsing av t-skjorter og jakker til staben.

Protestfestivalen er en verdifestival. En protest mot apati og likegyldighet – en festival for engasjement, debatter, kultur og meningsbrytning. Vi er tilbake for mer protest neste år!

Gjesteblogger Vibeke Engen – Protestfestivalen

protestlogo

 

Gjesteblogg: Gjør deg synlig

Vi skriver september, og på søndag er det høstjevndøgn. Fra og med den dagen blir kveldene merkbart lengre, og dagen ditto kortere. Det er reflekstid.

Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet har som mål at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder i 2014. Fjorårets landsdekkende tellinger viser at kun 29 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks.

Høstmørket er farligst
Statens vegvesen Region sør har gransket alle dødsulykker i vegtrafikken siden 2005. I perioden 2005-2013 har 16 fotgjengere mistet livet i mørkeulykker i Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Ingen av de drepte brukte refleks.

refleks

Refleks er avgjørende for å bli sett i høstmørket.

Det skjer langt fler fotgjengerulykker i høst-/vinterhalvåret enn i vår-/sommerhalvåret. Om høsten og vinteren skjer 65 prosent av alle fotgjengerulykkene, mens de øvrige 35 prosentene skjer i den lyse årstiden.

Falsk trygghet
Ulykkesstatistikken viser at gatelys ofte gir falsk trygghet. Flere av mørkeulykkene skjer i tettbebygde strøk med gatelys. Fotgjengeroverganger er særlig utsatt. 4i prosent av fotgjengerulykkene i de fem fylkene skjedde i mørket.  Bruker du refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.

Det er ikke bare fotgjengere som får utfordringer når høstmørket kommer. Også bilførere må være mer på vakt.

Det er utrolig krevende å være bilist å få øye på mørkkledde fotgjengere uten refleks. Med nærlys ser du en gående med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks oppdager du ikke at det er folk i gata på 25-30 meter. Da rekker du ofte ikke å stoppe. Kjører du med nærlys i 50 km/t har du to sekunder på å oppdage en fotgjenger uten refleks. Med refleks øker tiden til 10 sekunder.

Lyst og fargerikt tøy
Ingen førere av motorkjøretøy vil frasi seg sitt ansvar i trafikken, men ved bruk av refleks kan de gående gi førerne en avgjørende mulighet til å overholde sitt ansvar. Fotgjengere kan krysse hvor som helst på vegnettet, og det er derfor ikke alltid like lett å være oppmerksom på dem. Derfor er det en stor fordel å krysse i fotgjengeroverganger der disse finnes.

Folk bør være flinkere til å bruke lyse og fargerike klær for å gjøre seg mer synlige i vintermørket. Det gjelder særlig eldre. Aldersgruppen er særlig utsatt for fotgjengerulykker i mørket.

Bruker du ikke refleks i høst- og vintermørket gambler du med eget og andres liv og helse.

Derfor er det så viktig at det brukes refleks og at den brukes riktig. Her er noen viktige refleksråd:

 • Refleksen bør plasseres så langt ned mot bakken som mulig
 • Bruk to reflekser for å bli sett fra begge sider
 • Små barn bør alltid bruke refleksvest når de ferdes ute i trafikken
 • Riper og skraper svekker reflekteringen
 • Refleksbånd mister sin reflektering ved gjentatt vasking.
 • Bruk refleks selv om vegen har gatebelysning
 • Bruk alltid refleksvest når du er ute og sykler eller trener i mørket

God og reflekterende trafikkhøst.

Gjesteblogger Lars Helge Rasch – Statens vegvesen

Lars Helge Rasch 0041

Jakten på telyset

Høsten står for døren og mange pusser støv av både påståtte og faktiske jaktferdigheter. Og som så mange år før så mumles det stille «i år skal det skje». Det er i år det store byttet skal felles. For de fleste blir det ny mumling også til neste år, men enkelte jegere er sikret godt utbytte. Engasjementet og jaktlysten er det ingenting å si på når miljø- og telysagentene ved Krokstadøra oppvekstsenter legger ut på telysjakt. I år får de stipend fra Stormberg for å sikre jakta. Les om vinnerne her.

Krokstadøra oppvekstsenter for 2., 3. og 4. klasse ønsker altså å samle så mange telyskopper i aluminium som mulig. Denne jakten gir barna en konkret mulighet til å gjøre noe for miljøet, er moro og fungerer som en døråpner for større og mer aktivt miljøengasjement. Det engasjerer både barn, foreldre og andre i jakten. Det er selvsagt premier involvert og barna får til slutt se hva som skjer med de brukte telyskoppene og hvordan disse får nytt liv i nye produkter. Gratulerer med stipend, og skitt jakt!

"Tealights" av secretlondon123

«Tealights» av secretlondon123

Å drive inkluderende har absolutt blitt tatt på alvor i Asker Fotball – mer enn en fotballklubb. I tillegg til å drive SFO med aktiviteter for mange barn og unge, driver de også med fotball for ulike grupper med behov for litt ekstra tilrettelegging. Rusmisbrukere, psykisk utviklingshemmede og asylsøkere er alle en del av satsingen i Asker. Faktisk er det så mange som ønsker å være med på det Asker Fotball holder på med at de trenger flere minimål. Vi mener at alle bør ha et bra mål i livet og gir et Stormberg-stipend for å få på plass flere mål. Lykke til videre med arbeidet!

Det er ikke veldig mange om ligger tettere opptil Stormbergs verdigrunnlag (ærlig, modig, inkluderende og bærekraftig) enn speidere. Friluftsaktiviteter året rundt. For mange et befriende avbrekk fra bystøv og larm på overnattingsturer i skog og hei. Så også gjelder Storåsen speidergruppe på Ulset utenfor Bergen. Nå er lavvoene så vel brukt at de er modne for utskiftning for at flere skal få glede av dette tilbudet. Med litt kakelotteri og et Stormbergstipend blir det en realitet. Vi gratulerer og ønsker god tur!

Les mer om- og søk Stormbergstipendet til ditt prosjekt her.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Ny gullstandard

Som første norske selskap kjøper Stormberg nå klimakvoter som direkte berører samfunn og enkeltmennesker i mye større grad enn før. Stormbergs klimagassutslipp blir kompensert ved å tilby lokalbefolkningen i Mali langt mer effektive og rentbrennende kjøkkenovner enn de som tradisjonelt har blitt brukt.

Dette fører til en rekke positive effekter for både klima og miljø lokalt og globalt. Både direkte og indirekte. Når vi først forårsaker et klimagassutslipp er vi stolte av å kunne kompensere for det på en måte som ikke bare hjelper klimaet, men også enkeltmennesker og lokalsamfunn.

IMG_3165

En glad kunde med et knippe rentbrennende ovner i Mali.

Matlaging og vannkoking er en vesentlig del av hverdagen til enhver afrikansk husholdning. I dag foregår dette som oftest inne i små rom med dårlig ventilasjon, over åpne flammer og ved bruk av trekull eller ved (90 % av alle husholdninger i Mali benytter enten trekull eller ved som brensel). Konsekvensen av dette er i første rekke store helseplager og tidlig død for hundretusenvis av mennesker hvert år. Fordi man fyrer med trekull eller ved fører dette også til avskoging som har dramatiske miljømessige konsekvenser lokalt og for verdens klima. En følge av avskoging er at karbondioksid (CO2) frigjøres når man produserer og brenner trekull. Siden denne skogen ikke erstattes skjer det et nettoutslipp av klimagasser og klimabalansen i verden forverres.

I videoen under kan du se en god forklaring på hvordan dette prosjektet virker.

Klimagevinsten ved ovnprosjektet oppstår ved at man bremser denne utviklingen og med tiden helst klarer å stoppe avskogingen i disse landene. Siden oppstarten i 2009 er det blitt solgt 120 000 ovner, noe som har resultert i en betydelig reduksjon av klimagassutslipp, redusert avskoging, forbedret helse og sparte utgifter til brensel for tusenvis av familier. Dette bidrar selvfølgelig også til å skape lokal sysselsetting. Man antar i dag at omkring 400 personer får sitt daglige levebrød gjennom dette prosjektet, og det er knyttet til produksjon, distribusjon og salg av ovnene.

Når en familie i Mali bruker 20% av sin disponible inntekt til kjøp av tre eller kull til matlaging så betyr det noe for familien at den nye typen ovn kan redusere dette med 40%. Med en pris på ca 30 kroner er dette overkommelig for mange, selv om det antas at ca 70% av befolkningen lever på under 1 USD om dagen. Dette prosjektet hadde ikke vært levedyktig hvis ikke Stormberg og andre hadde kjøpt klimakvoter for å kompensere for sine klimagassutslipp.

Prosjektet er godkjent av den anerkjente stiftelsen Gold Standard Foundation (GS) i henhold til FNs klimakonvensjon og er verifisert av Det Norske Veritas (DNV). Stormberg kjøper kvoter til dette prosjektet gjennom vår samarbeidspartner CO2 focus AS.

Les mer om prosjektet her.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Klimaregnskap: Energibruk i fokus

Klimaregnskapet viser at energibruken øker, og vi må jobbe videre med tiltak for å få det ned. Heldigvis har vi flere prosjekter gående, og vi ser blant annet på muligheten for å benytte solcelleanlegg på hovedlageret vårt.

Med 20 nye butikker i fjor så lå det i kortene at strømforbruket ville få seg en kraftig økning. Selv om det gjennomsnittlige forbruket per kvadratmeter var forholdsvis lavt (10.9 kWh/kvm/måned + fellesmåling) fikk vi en økning i det totale utslippet på 75 % på den delen som er knyttet til driften i Norge og Sverige. Vår mangeårige satsing på energieffektive løsninger har heldigvis bidratt til et vi i dag bruker mindre energi og slipper ut mindre klimagasser enn det som ville vært situasjonen dersom vi ikke hadde hatt et aktivt klima- og miljøarbeid.

20140523-_JRE6111

I mai hadde vi klima- og miljøminister Tine Sundtoft på besøk for å vise frem potensialet som ligger i solcelleanlegg på takene i norske næringsparker.

Siden vi har vært klar over at forbruket av elektrisitet er den største belastningen for driften vår i Norge (85 %) har vi tatt noen grep for å bøte på dette. LED-belysning på alle nye butikker og gradvis overgang til LED-belysning på eldre butikker er et viktig tiltak i butikkene. Planleggingen av solcelleanlegg ved vårt hovedlager i Kristiansand er et annet viktig tiltak som både vil redusere behovet for strøm fra nettet, men også være et signalbygg for egen og andre virksomheter på muligheter knyttet til fornybar energi.

For den delen som gjelder selve produksjonen har det skjedd en positiv utvikling på datagrunnlaget og vår samarbeidspartner har utviklet bedre beregninger som tar inn flere og bedre faktorer som spiller inn på karbonavtrykket. Utslippet per kilo klær ble på 15,64 kilo CO2. Det er opp 8 % fra foregående år, men inkluderer da flere og bedre faktorer enn tidligere. Det viser likevel at det er en riktig satsing når vi nå skal bruke mer resirkulert polyester for å redusere karbonavtrykket på det som utgjør brorparten av klimaregnskapet vårt. Det utfordrer oss til å tenke mer alternativt. Mer grønt.

Klimaregnskapet for klærne våre tar høyde for hele livsløpet fra råvareproduksjonen, via klesproduksjonen og transporten til Norge, til vask og avhending av klærne når du er ferdig med dem. Ja, Stormberg betaler klimakvoter for det utslippet som er forbundet med at du vasker Stormbergplagget ditt og det som avgis når du kaster eller brenner det. Vi har produsert det så vi ønsker å ta ansvar for hele livsløpet og kompensere for den CO2 belastninger det forårsaker. Den som forurenser skal betale.

Kos deg med klimanøytrale turklær fra Stormberg!

Hele klimarapporten kan du lese her.

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw